Moordverdachte kan maandag vrijkomen

De verdachte van de moord op de 7-jarige Kumral Bagci, komt mogelijk maandag vrij. De man, Ervin T. (20), was ten tijde van de moord, in juni 1995, 12 jaar. Probleem is dat indertijd de verjaringstermijn voor minderjarigen zes jaar was. In september 1995 is dat opgehoogd naar negen jaar.

De advocaat van T. betoogde gisteren dat zijn cliënt ten tijde van de moord onder de oude regeling viel. Volgens hem kan niet zomaar een latere wet toegepast worden. De rechtbank trok zich een uur terug voor beraad, en schorste uiteindelijk de zitting tot maandag. Mocht de rechtbank de visie van de advocaat volgen dan is de zaak inmiddels verjaard en heeft het OM haar recht op vervolging verspeeld.

Officier van Justitie M. Nieuwenhuis leek verrast toen advocaat P. Hoogendam met zijn betoog kwam. Een soortgelijk vraagstuk heeft zich in Nederland namelijk nog nooit eerder voorgedaan.

T. werd begin september opgepakt aan de hand van moderne DNA-technieken. Tot dan toe was er in de zaak nog nooit een opening gekomen. Het 7-jarige slachtoffer werd in 1995 vermoord en aan stukken gesneden teruggevonden in een vuilniszak. Het is altijd een schimmige zaak geweest. Vermoedelijk is sprake van bloedwraak, omdat eerder in 1995 een verre oom van het meisje eveneens in stukken gesneden werd teruggevonden.

Eerder dit jaar pleegde een andere verdachte zelfmoord in de cel. Het betrof de 48-jarige moeder van T.