EU belooft Palestijnse regering 32 miljoen

Roger12345 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zaterdag heeft de Europese Unie de Palestijnse Autoriteit een bedrag van 32 miljoen euro toegezegd. Met dit geld moeten de Palestijnen de economische crisis het hoofd te bieden en ook moet er met het geld hervormingen worden doorgevoerd.

De overeenkomst werd door vertegenwoordigers van de Europese Commissie en de Palestijnse minister van FinanciŽn, Salam Fayyad, ondertekend. De ontmoeting vond plaats in Ramallah op de Westbank.

Volgens een verklaring van de EC is tien miljoen euro bedoeld voor het opzetten van een kiescommissie, die verkiezingen moet gaan voorbereiden. Nog eens vijftien miljoen euro gaat naar noodhulp voor kleine bedrijven. Met de rest moet het rechtssysteem worden verbeterd.

In ons land wordt er al geruime tijd getwijfeld of het geld wel op de goede plaats terecht komt. Het Internationaal Monetair Fonds constateerde in september van dit jaar dat onder leiding van Arafat tussen 1995 en 2000 bijna 900 miljoen dollar aan belastinginkomsten buiten de officiŽle begroting is gehouden.

Volgens de kamerleden Eurlings en Wilders zou het niet vreemd zijn als Arafat een politiek belang heeft bij een uitzichtloze economische situatie voor de Palestijnse bevolking. Dat zou namelijk de steun aanwakkeren voor terroristische groeperingen.

Eerder deze maand meldde de BBC dat Arafat maandelijks 50.000 dollar doneert aan de leden van de Brigades. Dit wordt door de Palestijnse ex-minister Abdel Fattah Hamayel bevestigd. Hamayel ontkent echter dat de donaties worden besteed aan terroristische activiteiten. Hij beweert zelfs het tegenovergestelde: het geld zou bedoeld zijn om de Brigades ervan te weerhouden aanslagen te plegen.