Bezorgdheid om hiv-virus in de Bijlmer

De Amsterdamse PvdA-wethouder Hannah Belliot (Zorg) en stadsdeel Zuidoost beleggen met spoed een bijeenkomst met Afrikaanse en Surinaamse 'sleutelfiguren' om een anti-aidscampagne voor te bereiden. Reden is een ware hiv-explosie in de Bijlmer.

Honderden inwoners van Amsterdam-Zuidoost blijken geïnfecteerd met het aidsvirus. Vooral jonge Afrikaanse vrouwen melden zich in toenemende mate bij de behandelcentra. Uit een vorige week gepubliceerd rapport blijkt dat er in Nederland 8.500 gevallen zijn van hiv-besmetting; daaronder zijn ruim 1.800 vrouwen. Tweederde is niet in Nederland geboren. Ongeveer 50% woont in Amsterdam. Ze wonen voor een belangrijk deel in de Bijlmer, al is niet duidelijk hoe groot dat deel precies is.

In het rapport staan alleen patiënten vermeld die al door ziekenhuizen geholpen worden. Een vuistregel is dat eenzelfde aantal bij ons niet bekend is, zegt een onderzoeker. Ook gaat het hier om een groep die slecht bereikbaar is. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat ze zich heel laat melden: als ze al aids hebben of vlak daarvoor.