Jagers schieten ook huiskatten dood

Jagers die op verwilderde katten jagen, schieten zo nu en dan ook een huiskat dood. "Dat is natuurlijk verdrietig voor het hele gezin, maar het kan gebeuren", zegt een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV).

Volgens de vereniging zijn de mensen het zelf schuld als hun kat wordt afgeschoten: "Het zal veel mensen onbekend zijn dat huiskatten volgens de Flora- en Faunawet niet vrij buiten mogen lopen." De dierenbescherming vertelt dat er in het verleden wel eens een rechtszaak is aangespannen tegen de jagers. Zij hoopt dat meer mensen in de toekomst stappen zullen ondernemen tegen het neerschieten van de dieren.

Hoeveel dieren er jaarlijks af worden geschoten is volgens de woordvoerder van de Jagersvereniging niet bekend. "We houden dat niet bij, want dat is onbegonnen werk." Volgens de dierbescherming gaat het echter om ongeveer 40.000 verwilderde katten, dit zou ooit in een jaarverslag hebben gestaan. In Nederland leven honderdduizenden verwilderde katten. De KNJV meent dat het maar zelden voorkomt dat er een huiskat geraakt wordt.

Dierenasielen en vrijwilligers proberen de overlast van zwerfkatten te beperken door de dieren te steriliseren. Na deze ingreep worden de katten teruggezet in de natuur. Volgens de woordvoerder van de KNJV is dit verboden. Wat ze dan moeten doen, weet ik ook niet, maar dit kan echt niet."

De vogelbescherming meldt dat er jaarlijks 30 miljoen vogels gedood worden door katten. "De verwilderde exemplaren halen dan ook nog eens de nesten leeg van de weidevogels", aldus Hans Peeters van de Vogelbescherming.