Marokkaans Comité boos op Bossche politie

In Den Bosch dreigt het Marokkaans Comité van vaders in de Kruiskamp zijn activiteiten te staken. Ze zijn boos over de wijze waarop met name de politie de laatste maanden is opgetreden tegen Marokkaanse jongeren. De druppel is een uit de hand gelopen aanhouding van twee jongens in Deuteren. Zij werden aangehouden op verdenking van diefstal van een scooter.

Bij die aanhouding werd volgens getuigen de scooterbestuurder staande gehouden zonder dat er een stopteken werd gegeven. Eén van de agenten zou uit een brandgang gesprongen zijn en de jongen van zijn scooter hebben geduwd. Daarbij kwam de 19-jarige Marokkaan ten val en brak een been. Hierop werden de twee politie agenten door ongeveer 40 vrienden van de bromfietsers belaagd.

Naar aanleiding hiervan wordt nu de rol van een 41-jarige hoofdagent door de rijksrecherche onderzocht.

Ook in september was er in de wijk Kruiskamp al een voorval, waarbij agenten volgens het Marokkaanse Comité van ouders provocerend optraden. Het comité deed toen het verzoek om drie agenten uit het team over te plaatsen ''omdat zij provocerend en intimiderend gedrag vertonen jegens Marokkaanse jongeren''. Ook zou bij overplaatsing volgens het comité verdere escalatie kunnen worden voorkomen.

De vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap in Den Bosch zeggen na het incident van eind november, en de negatieve berichtgeving daarover, het vertrouwen in de politie te zijn verloren en teleurgesteld te zijn in haar handelen. Zo hevig zelfs dat het Comité Kruiskamp overweegt om maar helemaal te stoppen.