[update] GroenLinks boos op radicale achterban

De voorman van Dwars, de jongerenbeweging van GroenLinks, heeft tot woede van zijn eigen partij een lans gebroken voor gewelddadig dierenactivisme.

De Dwars-voorman, Rutger van den Dool (22), liet gisteren in het NRC Handelsblad weten "achter de inhoud van radicale acties'' te staan. "Nertsen bevrijden of een vrachtwagen met nertsenhuiden in brand steken vind ik in principe goede acties''. Volgens Van Den Dool steunt "een summier gedeelte'' van zijn achterban deze acties, of voert ze soms zelfs mede uit.


Partijvoorzitter H. Meijer van GroenLinks ''bevalt het voor geen meter'' wat Van Den Dool allemaal heeft laten optekenen in het NRC. ''Voor GroenLinks zijn wetsovertredingen nooit een politiek legitiem middel''. Ook waarnemend fractievoorzitter Marijke Vos distantieert zich van de uitlatingen: "We zijn tegen elke vormen van radicaal dierenactivisme'', aldus het Tweede-Kamerlid.

Volgens een woordvoerder van Dwars sprak Van Den Dool op persoonlijke titel. GroenLinks zal binnenkort met Van Den Dool spreken.

Overigens zal ook Gertjan van der Deure, bestuurder van de partijwerkgroep Dierenrechten, door GroenLinks ter verantwoording worden geroepen. Hij liet in het NRC weten dat radicale acties soms nodig zijn om de aandacht voor misstanden met dieren aan de orde te stellen.

Update 13:15

Van Den Dool heeft zijn functie bij Dwars vandaag neergelegd. Hij zegt in een verklaring de suggestie te betreuren dat hij het gebruik van geweld bij dierenacties goedkeurt. ,,De indruk had nooit mogen ontstaan dat ik namens DWARS sprak.''