De duistere nachten moeten terug

De Friese Milieu Federatie (FMF) vindt dat de nachten in Friesland donkerder moeten worden. Het dag- en nachtritme van zowel de mens als het dier raakt verstoord als het 's nachts niet meer echt donker wordt door de vele verlichtingen. De FMF heeft nu een brochure gemaakt met aanbevelingen om de lichthinder te beperken en te voorkomen. De brochure heeft de organisatie gemaakt voor de 31 Friese gemeentes, 10 december zal de burgemeester van Het Bildt het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

Mensen die rond kassen en sportvelden wonen, ervaren volgens de FMF veel hinder van het licht. Vogels, insecten en amfibieën raken gedesoriënteerd of worden aangetrokken door het licht, waardoor zij uitgeput kunnen raken of sterven.

Per jaar neemt de verlichting toe met 5 à 6 procent. Oorzaken zijn onder andere de verstedelijking, de toename van aantal auto's op de weg, meer glastuinbouw en de groeiende behoefte aan. Ook de verlichting van bedrijfspanden en historische gebouwen is de FMF een doorn in het oog.