Nederland krijgt de mindere versie van JSF

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De omstreden deelname van Nederland aan het ontwikkelen van de Joint Strike Fighter (JSF) heeft opnieuw voor opschudding gezorgd. Zo blijkt dat de Verenigde Staten bezig zijn met het ontwikkelen van een inferieure versie van de JSF, die bestemd is voor de export. Het komt er op neer dat, indien Nederland zal overgaan tot de aanschaf van de JSF, de versie van de Koninklijke Luchtmacht boven het slagveld minder overlevingskansen heeft dan die van de Amerikaanse. Dit kan geconcludeerd worden uit contractspecificaties van het Amerikaanse ministerie van Defensie, het Pentagon.

Militaire analisten hebben inmiddels bevestigd dat de export-JSF waarschijnlijk minder waard is dan de Amerikaanse versie.

Vorige maand bleek het Pentagon de JSF-producent Lockheed-Martin de opdracht hebben gegeven om de JSF-versie voor ge´nteresseerde buitenlandse luchtmachten "zo gelijk mogelijk te maken voorzover de National Disclosure Policy dit toestaat." Dit blijkt dus niet volledig te zijn, omdat het Pentagon met deze richtlijn wil verhinderen dat buitenlandse mogendheden achter Amerikaanse militaire geheimen komen.

Een Britse luchtvaartanalist, die werkzaam is in de Verenigde Staten, Bill Sweetman, zegt dat "een Nederlandse JSF sneller opvalt op de vijandelijke radar dan de Amerikaanse JSF."

In een reactie op het nieuws zegt PvdA-kamerlid Frans Timmermans in een reactie dat de Amerikaanse gang van zaken "een totale omkering van het JSF-principe is, waarbij buitenlandse partners volledig zouden worden betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe technologie ten behoeve van dit toestel."
_

Het volledige artikel.