[update] Dode bij schietpartij op de Dam

Rond half vier vanmiddag zijn er twee mensen neergeschoten op de Dam in Amsterdam voor het Krasnapolsky Hotel.

Er is nog niet veel informatie bekend, maar uit de eerste berichten zou blijken dat ťťn van de slachtoffers ter plekke overleden is. De ander is zwaargewond aan zijn hoofd. De daders zouden voortvluchtig zijn.

Update 16:14

De politie heeft inmiddels een verdachte aangehouden op de Ceintuurbaan, in de buurt van de Van Woustraat in de Pijp.

Update 19:49

De man en vrouw die zaterdagmiddag voor het Krasnapolsky-hotel in Amsterdam zijn neergeschoten, hadden vermoedelijk de Russische nationaliteit. Dit heeft politiewoordvoerster Elly Florax gezegd tegenover Radio 1. "Zover we nu weten hebben ze de Russische nationaliteit. Onderzoek moet uitwijzen of dat klopt."

De vermoedelijke schutter is richting de Oudezijds Voorburgwal gevlucht. Bij de Ceintuurbaan werd een man aangehouden die aan het signalement van de verdachte voldeed. De politie kan nog niet zeggen of het ook de schutter is. Getuigen hebben verklaard dat de man bij de Oudezijds Voorburgwal een voorwerp in het water heeft gegooid. De brandweer zoekt daar naar het moordwapen.

De schietactie werd bewust uitgevoerd, ondanks de vele getuigen onder de omstanders is niemand gewond is geraakt. Rond half zes lag het lichaam van het dodelijke slachtoffer afgedekt met een laken nog steeds op de Dam. Dit heeft te maken met het sporenonderzoek dat de recherche uitvoert.