Ruzie in SP-fractie om loon

Er is ruzie ontstaan in de Tweede-Kamerfractie van de Socialistische Partij. SP-Kamerlid Ali Lazrak weigert namelijk, tot ergernis van fractieleider Jan Marijnissen en partijsecretaris Tiny Kox, een deel van zijn inkomen af te staan aan de partijkas. Bij de SP is het een goede gewoonte dat een groot deel van het salaris van de Kamerleden in de partijkas wordt gestort.

Volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel verdient hij bruto 7.177 euro per maand, en houdt hij hier na zijn afdracht 2.150 euro van over. ''Ik kom uit het onderwijs en daar verdienen mensen van mijn leeftijd ongeveer hetzelfde. Dat vind ik normaal'', aldus de socialist. Van Bommel vindt het dan ook onacceptabel dat Lazrak zijn gehele salaris houdt. ''Wij willen voorkomen dat mensen voor het geld in de Kamer, gemeenteraad of Europees parlement gaan zitten. Daarnaast zorgen de bijdragen aan de partijkas ervoor dat wij onafhankelijk van donaties zijn, waardoor we onpartijdig blijven''.

Mocht Lazrak blijven weigeren een deel van zijn salaris te doneren aan de partij, dan wordt hij wellicht geroyeerd als lid en uit de fractie gezet. Hij zou dan overigens op persoonlijke titel in de Kamer kunnen blijven zitten.