FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 3 juli 2003

Brit verkoopt sperma via internet

blablastampy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zaad kopen via internet? Grote kans dat dat na de zomer al kan. De Brit John Gonzales wil met zijn bedrijf ManNotIncluded een vestiging in Nederland openen. Het bedrijf verkoopt vers sperma via internet aan lesbische paren en alleenstaande vrouwen. Volgens Gonzales is het bedrijf legaal. Hij verwacht dan ook geen problemen in Nederland met de wetgever.

En daar heeft hij gelijk in. Maar per 1 januari 2004 treedt een nieuwe wet (Veiligheid, kwaliteit en lichaamsmateriaal) in werking, waarbij regels voor donorbanken zijn opgesteld. "Als hij zich in Nederland gaat vestigen, zullen we zeker contact met hem opnemen", laat staatssecretaris Ross van Volksgezondheid weten.

Gonzales wil ook in Spanje en Duitsland een vestiging openen.

Initialen Desgrange weer op gele trui

De initialen van Henri Desgrange, de oprichter van de Tour de France, zullen weer op de Gele leiderstrui worden aangebracht.

In de jaren 80 werden deze initialen van de Gele Trui gehaald om ze te vervangen door de emblemen van de sponsors, hetgeen uiteraard commercieel van belang was.

In het kader van het 100 - jarig bestaan van de Ronde van Frankrijk, werd het toepasselijk gevonden om deze oude traditie weer in ere te herstellen.

De eerste prijs!

Ook sportshop.nl heeft besloten om mee een prijs ter beschikking te stellen en wel een shirt. Nu is een shirt de complete verkeerde benaming voor de prijs het is een officiele Nike Centennial jersey. Speciaal ontworpen ter gelegenheid van 100 jaar Tour de France. Limited Edition! Zoals je zit is dat niet zomaar een prijs maar een echt special edition shirt voor de Tour.

Naast dit shirt heeft sportshop.nl nog veel meer producten in hun online winkel, er is zelfs een apart gedeelte voor de Tour de France. In dit gedeelte kan je, indien je deze tourmanager niet wint, zelf je limited edition jersey aanschaffen of uiteraard een gele trui als je het tourgevoel ook wilt hebben op je wielrenfiets.

Uitbreiding Efteling stuit op verzet

Movinghead had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De actiegroep GroenFront protesteert hevig tegen de uitbreidingsplannen van de Efteling. Het attractiepark in Kaatsheuvel wil het zogenaamde 'Entenwoud' gedeeltelijk kappen. Het bos is ongeveer honderd jaar oud.

Het bos zou een grote, natuurlijke waarde hebben en vormt een belangrijke schakel tussen de Drunense en Loonse Duinen en Huis Ter Heide. Verder zouden er ook dassen in het bos leven.

De Efteling is van plan villa's en een kasteel in het bos te bouwen. Dit levert tweehonderd verblijfplaatsen op met 3600 bedden. Op dit moment loopt er nog een procedure van GroenFront tegen de uitbreiding van het park.

Verkoop nieuwe auto's gestaag door

Ondanks de economische recessie gaat de verkoop van nieuwe personenauto's gestaag door. Dat is althans de voorlopige conclusie van Peter Janssen, directeur van de RAI Vereniging. Of dit ook daadwerkelijk zo blijft, zal blijken aan het einde van dit jaar. De RAI Vereniging blijft vooralsnog vasthouden aan haar prognose dat de verkoop van nieuwe auto's aan het einde van dit jaar uitkomt rond de 480.000.

In het eerste halfjaar van 2003 zijn er 287.747 nieuwe personenauto's verkocht. Een daling van 1,7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. "En dat is verrassend. Het lijkt wel of de verkoop van auto's ongevoelig is voor het slechte economische klimaat", stelt Janssen.

De gemiddelde prijs van een nieuwe auto is ten opzichte van halverwege vorig jaar gestegen met 5 procent en komt daarmee op 22.656 euro. Deze prijsstijging is onder andere het gevolg van de Europese harmonisatie van nettoprijzen voor nieuwe auto's. In Nederland wordt de prijsstijging bovendien veroorzaakt door de hoge belastingdruk op auto's. Een kleine veertig procent van de consumentenprijs van een auto bestaat uit BTW en BPM (Belasting Personenauto's en Motorrijwielen).

De top 5 van de best verkopende merken in 2003 tot nu toe:
1. Peugeot (32.650)
2. Opel (31.761)
3. Renault (28.574)
4. Volkswagen (24.172)
5. Ford (24.112)

De top 5 van de best verkopende modellen in 2003 tot nu toe:
1. Peugeot 307 (16.094)
2. Peugeot 206 (11.508)
3. Volkswagen Golf (9.128)
4. Opel Astra (8.188)
5. Ford Focus (7.573)

Eis: 21 maanden tegen afperser HSL

-Mk- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tegen de 33-jarige Groninger die verdacht wordt van het dreigen met het opblazen van de hogesnelheidslijn, is vandaag 21 maanden cel geŽist. De man uitte zijn bedreigingen op 7 april per brief. Hij schreef de in aanbouw zijnde HSL tussen Breda en Amsterdam te zullen opblazen.

De verdachte eiste 2,3 miljoen euro. Alleen dit bedrag zou de ontploffing van tientallen bommen kunnen voorkomen. De politie rekende de man in tijdens de overhandiging van het geld, bij een recreatieplas in de stad Groningen.

Een van de bouwbedrijven zou de dreigbrief hebben ontvangen. De verdachte blijkt een oud-medewerker te zijn, die eerst zelf aan de HSL werkte. De dreiging werd zo serieus genomen dat men het 'Nationaal Crisis Centrum' in Den Haag alarmeerde.

De uitspraak volgt op 17 juli a.s.

WC?

Vergeten hoe je naar de WC moet? hier wordt het allemaal nog eens uitgelegd. Wel goed naar de plaatjes kijken, want de taal is een beetje onduidelijk

Omdat 2Mini deze Blog ook al gesubmit heeft,maar dat we die niet hebben gezien, hebben we hier z'n leuke verhaaltje nog even:

Quote:
Je hebt dat gevoel wel...

Je bent lekker op vakantie in Japan..
Je bent lekker Sushi gaan eten met je vrienden..
Je hebt iets te veel bier gedronken..

En dan moet je nodig plassen... maar hoe moest dat ook alweer??


WC?

Politie maakte fouten op 2-2-2002

Movinghead, blablastampy en okee6 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In zeker vijf gevallen heeft de politie vorig jaar tijdens het huwelijk van Willem-Alexander en MŠxima in Amsterdam verkeerd opgetreden. Dat is de conclusie van een verslag van de commissie voor politieklachten van politiekorps Amsterdam-Amstelland. Advocaat M. Pestman had twaalf klachten ingediend, waarvan er nu nog zeven worden onderzocht.

Op 2-2-2002, de huwelijksdag van Willem-Alexander en MŠxima, werden zeker zestien antimonarchisten opgepakt. In de meeste gevallen was dit vanwege belediging van het koningshuis, maar de commissie heeft nu geoordeeld dat zij de openbare orde niet hebben verstoord. Zo meent de commissie onder meer dat de politie verkeerd handelde toen het een bord in beslag nam waarop te lezen was: "Alex en MŠxima veel geluk in de republiek Holland".

Frequin, Storms mogelijk toch bij SBS6

Willibrord Frequin en Pieter Storms blijven waarschijnlijk toch bij SBS6. Hoewel eerder in diverse media werd gemeld dat Willibrord Frequin, Gert Jan DrŲge en Pieter Storms zouden vertrekken bij SBS6, is vandaag gebleken dat Frequin waarschijnlijk een nieuw programma bij SBS gaat presenteren. Het programma gaat 'De week van Willibrord' vervangen en zou vanaf september te zien moeten zijn. Dit heeft een woordvoerder van tv-producent Endemol donderdag gemeld.

Volgens een medewerker van Pieter Storms zijn er ook gesprekken gaande tussen SBS6 en The Storms Factory, het televisiebedrijf van Pieter Storms. Het programma 'Breekijzer' zal, volgens de medewerker, na de zomer hoogstwaarschijnlijk gewoon weer op SBS6 te zien zijn.

SBS was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.

Grote brand in cacaoloods Zaandam

Movinghead, Roel's Weblog, Razwer, aspo-breus en Phynny hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Zaandam is vanmiddag rond 15:30 een zeer grote brand uitgebroken in de cacao-opslag van Furness Logistics. Door nog onbekende oorzaak viel een honderd meter lange stelling met balen cacao om. Twee werknemers die met een vorkheftruck bezig waren, werden onder de balen cacao bedolven. Waarschijnlijk zijn de balen cacao door de truck in brand geraakt, aangezien de truck in vol bedrijf was.

Eťn van de slachtoffers kon vrijwel zonder kleerscheuren wegkomen, de andere is lichtgewond afgevoerd naar een ziekenhuis in de buurt. Twee aangrenzende bedrijven, waaronder het distributiecentrum van Albert Heijn, werden ontruimd, maar het gevaar dat het vuur overslaat naar omliggende panden is geweken.

De brandweer is met meer dan driehonderd man ter plaatse om het vuur te bestrijden. Ook heeft men drie blusboten ingezet. Volgens een politiewoordvoerder gaat het om tonnen cacao die in het pand liggen, en is dat "voldoende grondstof voor een brand die nog dagen gaat duren."

Tot in de verre omtrek is rookontwikkeling te zien en tot in het westelijk havengebied van Amsterdam wordt stankoverlast gemeld. De politie adviseert omwonenden van het terrein ramen en deuren gesloten te houden.

Update
Via mail werd ons gemeld dat het distributiecentrum van Albert Heijn helemaal niet onruimd is geweest, zoals eerder werd gesuggereerd. Waarschijnlijk is dit idee wel bij de media ontstaan doordat er medewerkers van het distributiecentrum op weg naar het centrum even zijn gaan kijken, op dat moment al in werkkleding met achterop een AH-logo.

=

Adam Curry vloog er met zijn helikopter naartoe en schoot een groot aantal foto's.

Festivalnieuws: Metropolis, Lowlands

Metropolis Festival
Op 5 en 6 juli vindt het gratis festival Metropolis weer plaats. Vorig jaar ging het festival niet door vanwege een failiette stichting. Dit jaar heeft de organistie onder meer The Warlocks, Eastern Lane en Electric Six weten te strikken. Ed Harcourt had al afgezegd, zijn plaats wordt ingenomen door de DJ's van Reject Club.

Daarnaast zijn er in totaal vijftien veelbelovende Nederlandse acts geboekt. Omdat er in voorgaande jaren maar weinig aandacht vanuit het publiek was voor Nederlands product, is er dit jaar voor een speciale opzet gekozen. Over het Metropolis terrein staan namelijk drie containers verspreid, die dienst doen als een soort kijkdozen waar de bands in spelen. Bezoekers kunnen door verschillende kijkgaten naar binnen kijken. Volgens Bart Snoeren van Metropolis gaat het om 'een project dat de nieuwsgierigheid van de bezoeker moet opwekken'. Op eerdere editie van het Rotterdamse Metropolis beleefden bands als de Strokes, Smashing Pumpkins en Prodigy hun Nederlandse debuut.

Lowlands
Op de Lowlandswebsite is bekend gemaakt dat Godsmack haar Europese tour heeft afgezegd. Hiermee komt ook het optreden op Lowlands te vervallen. Voor metalliefhebbers is dit wederom slecht nieuws, nadat eerder al bekend werd dat het optreden van Opeth ook al niet doorgaat.

Jos heeft 10 miljoen te bieden

Onze Nederlandse F1 coureur, Jos Verstappen, heeft ondertussen een aardige schare sponsoren bij elkaar weten te sparen. Dit kan in zijn voordeel werken als gekeken moet worden waar de Nederlander volgend jaar zal rijden.

Ferrari412T2 wist ons vandaag het volgende te melden:

Volgens het blad RaceReport zijn er twee waarschijnlijke opties voor komend seizoen: Jordan en het huidige team, Minardi. Raymond Vermeulen, Verstappen's zaakwaarnemer, verwacht dat er in augustus meer zekerheid is over het komende seizoen. Minardi wordt echter als meest waarschijnlijke optie beschouwd.

Medio augustus zullen Verstappen en Minardi rond de tafel gaan om het volgende seizoen te bespreken. "Het is nog veel te vroeg om nu al conclusies te trekken. Wacht maar tot Hongarije, dan is er meer duidelijkheid" aldus Vermeulen.

l'Equipe: Tourdrietal van de eeuw

De Franse sportkrant l'Equipe heeft het Tour-drietal van de eeuw gekozen. Eddy Merckx was volgens de krant de beste tourwinnaar ooit.

Naast de Belg Eddy Merckx werden de Fransen Bernard Hinault (2e) en Jacques Anquetil (3e) verkozen. Allen wonnen de Tour vijf maal. Belangrijkste criterium in de strijd was 'de geschiedenis die de renner schreef in de Tour'. Eddy Merckx wordt als wielrenner vergeleken met de bokser Muhammed Ali en Pele als voetballer.
Lance Armstrong kan dit jaar het aantal malen Tourwinst van de wielergrootheden evenaren bij winst in de 90e Tour de France. Ook Miguel Indurain slaagde er in om de Tour vijf maal te winnen, op rij nog wel, hij slaagde daar tot nog toe als enige in.

[Update] BAR bolides in beslag genomen

De drie F1 bolides van BAR zijn door de lokale Franse politie in beslag genomen. Dit komt voort uit een geschil tussen het team en het bedrijf PPGI. Het bedrijf zegt nog drie miljoen dollar te krijgen van het team.

De teambaas, David Richards, is ondertussen onderweg naar Magny Cours om naar een oplossing te zoeken. Als die er niet komt zal het team niet mee kunnen doen aan de komende Franse Grand Prix. Er wordt vanavond een reactie van het team verwacht, maar tot op heden zijn er geen officiŽle uitspraken over het voorval gedaan.

[Update]
Inmiddels is de inbeslagname opgeheven, en de beide BAR coureurs mochten gewoon deelnemen aan de kwalificatie eerder vandaag. Het door BAR aangespannen kort geding diende vanochtend om 9:00 uur, het team had slechts tien minuten nodig voor zijn betoog. Het vonnis van de rechter liet echter tot 11:30 op zich wachten en het was daardoor niet mogelijk voor Jacques Villeneuve en Jenson Button om nog aan de vrije training mee te doen.

Vrouwen en jongeren vaak onderbetaald

Ongeveer 68.000 werknemers in het bedrijfsleven verdienen minder dan het wettelijk minimumloon. Dat is 1,1 procent van alle werknemers in Nederland. Daarnaast hebben 130.000 werknemers een brutoloon dat gelijk is aan het minimumloon. Dat blijkt uit onderzoek van de Arbeidsinspectie over 2001, waarvan minister De Geus van Sociale Zaken vandaag een rapport naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Vooral vrouwen die in deeltijd werken en jongeren worden te vaak onderbetaald. Ze zijn voornamelijk werkzaam in de horeca, landbouw, detailhandel en reparatiebedrijven. Werknemers in kleine bedrijven worden het meest onderbetaald. Onderbetaling vloeit vaak voort uit afspraken over het nettoloon en de werktijden, en het niet toepassen van de halfjaarlijkse verhoging van het minimumloon.

De Arbeidsinspectie is niet blij met deze situatie en heeft inmiddels de onderbetalende werkgevers op de vingers getikt. Als die niet binnen drie maanden reageren, zal de Arbeidsinspectie de ondernemingsraad, werkgeversorganisaties en vakbonden inlichten. Minister De Geus heeft inmiddels aangekondigd de voorlichting over het wettelijk minimumloon verbeteren. Hij overweegt ook de kleine bedrijven waar onderbetaling veel voorkomt, gericht te benaderen.

Kevin Hofland hersteld

PSV kan bijna weer beschikken over centrumverdediger Kevin Hofland, hij mag aanstaande maandag weer gaan trainen.

Hofland werd afgelopen seizoen geplaagd door twee blessures. In de Champions League wedstrijd tegen Arsenal viel hij uit met een blessure aan de enkel. In eerste instantie werd gedacht dat rust de enkel zou helen, maar dat bleek niet te slagen. Na twee operaties revalideerde Hofland langdurig. Komend seizoen hoopt de verdediger weer vaste waarde te zijn bij de Eindhovenaren.

De Graafschap met 12 man

De Superboeren beginnen dit seizoen in de Gouden Gids divisie met een selectie van twaalf spelers.

Trainer Frans Adelaar van De Graafschap had bij zijn aanstelling niet verwacht dat het zo tegen zou zitten. De club zag deze week Hans van der Haar en Davy Zafarin vertrekken. De club zit, wellicht omdat het zich volgens voorzitter Derk Haank keurig aan de regeltjes hield, krap bij kas.
Adelaar: "misschien dat we dit weekeinde nog ťťn of twee voetballers kunnen aantrekken, maar meer zullen het er niet worden. We streven naar een selectie van zeventien of achttien spelers. Dus moeten we in de voorbereiding en wellicht zelfs gedurende het seizoen nog flink op zoek. Ik kan nu in ieder geval mijn eigen selectie samenstellen."

Stelsel met mogelijk een Aarde waargenomen

Astronomen hebben een planetenstelsel ondekt die gelijksoortig is als de onze, waar een planeet ter grootte van Jupiter in een circulaire baan rond zijn ster cirkelt. De nieuwe waarneming ondersteunt het idee dat er veel meer planetenstelsels als de onze zijn, waar ook steenachtige planeten als de aarde omheen draaien.

Eerdere waargenomen planeten bij andere sterren gaven niet veel hoop voor de aanwezigheid van andere Aardes, omdat deze in grote elliptische banen, of juist heel dicht bij de ster cirkelden.

De ontdekking van het planetenstelsel dat wel op de onze lijkt, is gedaan met een hoge-precisie spectograaf, gemonteerd aan de 3,9 meter Anglo-Australische telescoop in New South Wales.

Dr. Jones, van de Liverpool John Moores University zegt: "Jupiters positie was waarschijnlijk een cruciale factor bij de verspreiding van andere planeten in het zonnestelsel". Dit suggereert dat er Aarde-achtige werelden binnen de baan van de Jupiter-achtige planeet kunnen draaien.

Desalniettemin is het nog niet mogelijk de Aarde-achtige planeten zelf te detecteren, maar de European Space Agency (ESA) en de NASA gaan rond 2008 beiden instrumenten lanceren waarmee wťl andere Aardes bij andere sterren gedetecteerd kunnen worden.

Daarnaast is de ESA bezig met zijn Darwin mission waarbij de atmosferische omstandigheden van Aarde-achtige planeten geanalyseerd kunnen worden. Deze vloot van zes ruimtetelescopen zullen rond 2014 gelanceerd worden.

"Landbouw verdwijnt uit Nederland"

Over ongeveer tien jaar zullen de meeste boeren het platteland verlaten hebben. Dat is de conclusie die twee onderzoekers uit Wageningen hebben getrokken. Pieter Vereijken van 'Plant Research International' en Herman Agricola van onderzoeksinstituut 'Alterra' publiceren hun bevindingen in het VNG-magazine van 4 juli 2003.

De onderzoekers kunnen met behulp van kanskaarten per gemeente inschatten met welke snelheid de landbouw zal verdwijnen. Het tweetal doet al langer onderzoek naar de toekomstperspectieven van de Nederlandse landbouw. Als er geen economische alternatieven in het buitengebied ontwikkeld worden, zullen steeds meer mensen vertrekken, aldus Vereijken en Agricola.

Een oorzaak is de toenemende concurrentie door de liberalisering van de wereldhandel. Ook de uitbreiding van Europa met miljoenen hectaren goedkope grond en miljoenen goedkope arbeidskrachten zorgt voor een inkrimping van de landbouwsector.

Het grootste deel van de gemeentelijke grond in het buitengebied is nog steeds bestemd voor argrarische doeleinden. Gemeenten zijn, mede door de rijkstucht, erg terughoudend in het ontwikkelen en beschikbaar stellen van alternatieve economische activiteiten.

Volgens Vereijken en Agricola wordt het tijd dat iedere gemeente zich gaat afvragen binnen welk tijdsbestek de landbouw in hun buitengebied verdwenen zal zijn. Als men niet op tijd op de ontwikkelingen inspeelt, zou de landbouw niet meer te redden zijn.

Tennis: Uitslag Federer - Schalken

Schalken tijdens een eerdere partijOp het Engelse Wimbledon heeft Sjeng Schalken zich niet weten te plaatsen voor de halve finales. In de kwartfinale verloor Schalken in 3 sets van Federer. De setstanden waren 6-3, 6-4, 6-4.

De partij van Schalken was een dag uitgesteld. Eerder zou de Nederlander gisteren spelen, maar die partij werd door de regen verschoven. Schalken was daar eerder nog blij mee omdat zijn geblesseerde voet zo nog een dag langer rust kon hebben.

Schalken evenaarde met zijn plaats in de kwartfinale zijn prestatie van vorig jaar.

25 miljoen dollar op Saddams hoofd

DachraK, Dunk, veldmuis en blablastampy hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Verenigde Staten hebben gezegd dat degene die met informatie komt die leidt tot de gevangenname van Saddam Hoessein, of het bewijs levert dat de dictator dood is, 25 miljoen dollar als beloning krijgt.

Een woordvoerder van de Amerikaanse bewindvoerder van Irak, Paul Bremer, maakte dit donderdag bekend. Mocht er iemand zijn met relevante informatie over de beide zonen van Hoessein, Uday en Qusay, dan kan de tipgever rekenen op een premie voor elke zoon van 15 miljoen dollar.

Naakte slaapwandelaar wordt buiten wakker

Spons en blablastampy hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 37-jarige man uit het Zuid-Duitse plaatsje Buchen werd wel op een heel bijzondere plek wakker. De man werd tegen zes uur 's ochtends wakker, hij stond toen naakt en zonder sleutels midden op straat. Klaarblijkelijk had hij zijn huis slaapwandelend verlaten.

De man besloot vanuit een telefooncel het gratis alarmnummer te bellen, waarna de politie redding kwam brengen. De gealarmeerde agenten gaven hem een regenjas en brachten hem thuis.

Roltrap slaat op hol

gebruikersnaam had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een bezoekje aan het stadion van de honkbalclub Colorado Rockies, zijn zeker twintig mensen gewond geraakt. Een roltrap, die vol stond met mensen, sloeg op hol. Hierdoor tuimelden de mensen aan het einde van de roltrap over elkaar heen. Dit veklaarde de brandweer in Denver tegenover diverse Amerikaanse media.

De verwondingen beperken zich tot botbreuken, bulten en schrammen. Niemand lijkt er slecht aan toe te zijn. Een oogetuige vertelt: "Het leek er op dat hij geen remmen had." Anderen verklaren dat ze zagen hoe mensen met hun hoofden tegen elkaar sloegen.

Radio 10 FM krijgt geen etherfrequentie

Radio 10 FM krijgt geen etherfrequentie. Het station had samen met Radio Nationaal, Arrow Classic Rock, 100 NL en NRG de rechter om een etherfrequentie gevraagd. Zij vinden dat de etherverdeling van eind mei niet rechtmatig is verlopen. De rechter oordeelde vandaag echter anders. Hij vindt de bezwaren van de zenders over de frequentieverdeling niet zwaarwegend genoeg om op dit moment een ingrijpende beslissing door hem te rechtvaardigen.

De stations vielen tijdens de frequentieverdeling buiten de boot en wilden zo toch nog een frequentie krijgen. De stations vinden dat ze een plaats verdiende in de ether in plaats van de Gouwe Ouwe zender of RTL FM omdat zij al de medewerkers en ervaring in de ether hebben.

De rechter zal zijn precieze motivering van het vonnis volgende week uitspreken. De zenders moeten nu wachten tot hun bezwaarschrift in behandeling zal worden genomen.

"Grootschalige hackeraanval op 6 juli"

Roel's Weblog en thaisie hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er is een grote hackersaanval in aantocht. Amerikaanse toezichthouders en internetdeskundigen hebben een waarschuwing doen uitgaan voor een aanval op zondag 6 juli, op een groot aantal websites. Het zou hier gaan om een wedstrijd die van vanuit de Amerikaanse staat CaliforniŽ georganiseerd wordt.

De actie werd aangekondigd op de website www.defacers-challenge.com, die woensdagavond offline is gehaald. In een zes uur tijd zouden ongeveer zesduizend websites moeten worden bestookt. Er zijn aanwijzingen dat hackers de afgelopen dagen bezig zijn geweest de zwakke plekken in de beveiliging van onder andere overheidwebsites bloot te leggen.

Het Amerikaanse ministerie van binnenlandse veiligheid is op de hoogte van de plannen, maar zal geen formele waarschuwing doen uitgaan. Individuele internetters zullen waarschijnlijk niets van de actie merken.

Nader onderzoek naar van der Graaf bepleit

Verklaarde vanochtend, tijdens het hoger beroep in de moordzaak Fortuyn, het Pieter Baan Centrum (PBC) nog dat Volkert van der Graaf absoluut niet lijdt aan de stoornis van Asperger, vanmiddag zei jeugdpsychiater M. Oosterhoff zoveel aanwijzingen voor de stoornis van Asperger bij Van der Graaf te zien dat hij nader onderzoek wenselijk acht. Oosterhoff komt tot zijn oordeel uitsluitend op basis van het beeld van Van der Graaf in de media en het requisitoir van de officier van justitie bij de rechtbank.

Het syndroom van Asperger is een vorm van autisme. Deze kan zo subtiel zijn, dat het Pieter Baan Centrum dat Van der Graaf onderzocht, de stoornis heeft gemist, meent Oosterhoff. Hij noemde een aantal verklaringen van Van der Graaf die typerend zouden kunnen zijn voor de stoornis van Asperger. Ook het feit dat Van der Graaf geen spijt betuigt, verklaart de psychiater vanuit het syndroom.

Het hof hoort vanmiddag nůg een deskundige over de stoornis van Asperger. Daarna moet duidelijk worden of het hof besluit tot nader onderzoek van de moordenaar van Pim Fortuyn of vrijdag de zaak voortzet.

Al-Aqsa zegt bestand met IsraŽl op

Het bestand dat radicale Palestijnse groeperingen met IsraŽl hadden afgesloten, wordt niet langer gerespecteerd door de Al-Aqsa Martelaren Brigades, een gewapende groep zonder centraal commando die gelieerd is aan de Fatahbeweging van Palestijnse president Arafat.

Al-Aqsa zegt dat IsraŽl gewoon 'doorgaat met moorden'. Hiermee doelend op een voorval afgelopen nacht. Toen werd een 31-jarige Palestijn op de Westelijke Jordaanoever doodgeschoten door IsraŽlische soldaten die hem wilden arresteren. Het slachtoffer was lid van de al-Aqsa Martelaren Brigades.

In een verklaring zegt de gewapende groepering dat zij binnen 24 uur wraak zal nemen.

Remigratiewet wordt afgeschaft

Het Kabinet gaat de regeling dat werkloze en zieke allochtonen met een uitkering naar hun land kunnen terugkeren, stopzetten. VVD-minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie schaft de remigratiewet die dit mogelijk maakt af. Nederland is het enige land in de Europese Unie dat dergelijke remigratiewetgeving kent.

Het afschaffen van de regeling maakt onderdeel uit van het kabinetsbeleid dat ervan uitgaat dat allochtonen zelf verantwoordelijkheid dragen bij terugkeer naar hun land van herkomst. Alleen migranten die ouder zijn dan 45 jaar en minstens twee jaar in Nederland wonen kunnen in aanmerking komen voor de regeling.

Op dit moment maken ruim 4.300 mensen van de regeling gebruik. Het is nog onduidelijk wat de gevolgen voor hun zijn. Het merendeel van de allochtonen dat gebruik maakt van de wet komt uit Turkije (1.751) en Marokko (1.451), alsmede enkele honderden migranten uit het voormalige JoegoslaviŽ.

De afschaffing van de wet levert in 2007 een besparing op van 30 miljoen euro. Maar volgens het Nederlands Migratie Instituut (NMI), dat migranten begeleidt bij het gebruik maken van de regeling, zou het afschaffen van de wet juist geld kosten.

RKC Waalwijk haalt de Vogt

RKC Waalwijk heeft zich versterkt met keeper Wilco de Vogt. De Vogt komt van RBC Roosendaal en zal tweede keeper worden bij de Waalwijkers.

RKC Waalwijk had na het vertrek van eerste doelman Rob van Dijk naar PSV een vacature te vervullen. Wilco de Vogt (27) zal achter Khalid Sinouh tweede keeper zijn. De Vogt was pas een half jaar actief bij RBC Roosendaal. Daarvoor kwam hij uit voor Sheffield United en NAC.

Rzasa vertrekt naar Partizan

Verdediger Tomasz Rzasa vertrekt bij Feyenoord, hij tekent een eenjarig contract bij Partizan Belgrado. De Pool was transfervrij.

Rzasa (30) kreeg afgelopen seizoen veel kritiek te verduren. Hij kreeg geen vaste plaats in het elftal onder Van Marwijk, meestal stond Patrick Paauwe op zijn plaats. Rzasa heeft na komend seizoen een optie voor nog twee jaar bij Partizan bedongen. De club uit ServiŽ & Montenegro wordt overigens getraind door Lothar Matthšus.
Feyenoord zou op zijn beurt belangstelling hebben voor de twintigjarige aanvaller Danko Lazovic van Partizan.

''UPC en Casema maken prijsafspraken''

De Consumentenbond koestert keiharde verdenkingen tegen de kabelaars UPC en Casema, zo meldt de Telegraaf. Volgens de Bond hebben de twee geheime prijsafspraken gemaakt over het fors verhogen van de tarieven voor kabeltelevisie. De Consumentenbond wil dat kartelwaakhond NMa onmiddellijk ingrijpt en de prijsverhogingen verbiedt.

De Consumentenbond is in actie gekomen, omdat Casema per 1 augustus het tarief voor kabeltelevisie met maximaal 9% wil verhogen. UPC laat reeds met ingang van deze week zijn circa twee miljoen kabeltelevisieabonnees gemiddeld 20% meer betalen.

De twee kabelbedrijven reageren woedend op de beschuldiging van de Consumentenbond. ''Deze verdachtmaking is een hoop geschreeuw, heel ordinair en slaat helemaal nergens op'', zo stelt woordvoerder Gradus Vos van Casema. ''UPC en Casema concurreren bijvoorbeeld niet eens in dezelfde gebieden. En de NMa heeft vorige week nog verklaard dat onze tarieven redelijk en billijk zijn''.

Voetbal: Verkoop Beckham-shirts breekt records

Het shirt van David Beckham, met rugnummer 23, is sinds woensdagavond al niet meer te verkrijgen in Madrid. De Spaanse voetbalclub Real Madrid zal de 35 miljoen euro die is betaald voor de Engelse sterspeler waarschijnlijk dubbel en dwars terugverdienen, voor een groot deel al met de verkoop van zijn shirts.

Van woensdagmiddag 14.30 waren de shirts van Beckham te koop in de officiŽle Real-winkels. Op het derde tenue voor komend seizoen (in grijs) na, was er om 18.30 uur al geen Beckhamshirt meer te verkrijgen.

In totaal gingen er achtduizend stuks van het shirt met rugnummer 23 over de toonbank: een record. Bijvoorbeeld bij de presentatie van Ronaldo in Madrid werden 'slechts' tweeduizend shirts op de eerste dag verkocht.

Aangezien een Real Madrid-shirtje 78 euro kost, betekent dat een omzet van 624.000 euro, in vier uur. Voorzitter Florentino Pťrez verwacht in het komende seizoen een miljoen shirts te kunnen verkopen.

Meer voetbalnieuws op de FOK! Competitiemanager.

Oud Heineken ontvoerder opgepakt

rovidani had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een arrestatieteam van de Amsterdamse politie heeft gisteren oud Heineken-ontvoerder Willem Holleeder aangehouden. Volgens de politie waren er serieuze aanwijzingen dat Holleeder met een of meerdere vuurwapens op zak rondliep. Ook een andere beruchte topcrimineel die hem vergezelde, Dino S. (43), werd gisteren aangehouden.

De aanhoudingen vonden plaats in de chique P.C. Hooftstraat in Amsterdam, en werden door veel voorbijgangers gevolgd. Agenten met getrokken pistolen stoven op de twee af. Voor ze het wisten, werden ze met een bivakmuts over hun hoofd afgevoerd.

Later trof de politie in de auto van Dino S. twee automatische pistolen aan. In de wagen van Holleeder werd niets gevonden. Volgens een politiewoordvoerster ging de politie tot actie over na tips dat de twee al geruime tijd gewapend rondlopen. Ook worden ze regelmatig gezien met bodyguards.

''We tolereren het niet dat mensen in deze stad open en bloot wapens dragen. Deze heren gedragen zich als de godfathers van Amsterdam en intimideren mensen'', aldus de politiewoordvoerster.

De officier van justitie heeft beide mannen in verzekering gesteld, om de band van het duo te onderzoeken.

Groningen huurt Arvid Smit

FC Groningen huurt het komend seizoen Arvid Smit van PSV. Smit (22) kwam afgelopen seizoen op huurbasis uit voor De Graafschap.

PSV trok middenvelder Smit in 2001 aan van Stormvogels/Telstar en zette hem tot 2007 onder contract. De club koos er vervolgens voor het talent elders te laten rijpen. Komend seizoen doet Smit dat in Groningen. Ook keeper Jelle ten Rouwelaar maakt deel uit van de Groningse selectie.

Shirt Beckham loopt als een broodje

Het Real-shirt van David Beckham gaat als een broodje over de toonbank, het shirt was de dag van verschijnen al weer uitverkocht.

Beckham had pas gekozen voor zijn nieuwe rugnummer. Zijn favoriete nummer 7 wordt bij Real Madrid al langer gedragen door Raul. Beckham besloot daarop voor nummer 23 te kiezen, voorheen het nummer van basketballer Michael Jordan, ook PSV-doelman Waterreus draagt het.
Real Madrid hoopte met het aantrekken van de Engelse voetballer op verdere uitbouw van de merchandising van de club. Dat schijnt goed te lukken. De officiŽle Real-winkels waren gister in vier uur door de voorraad, zijnde 8000 stuks, heen. Bij de komst van de Ronaldo waren dat er 2000 stuks in zeven uur. Voorzitter Florentino Pťrez hoopt er eind komend seizoen ťťn miljoen te hebben weggezet. De omzet stijgt in dat geval met 78 miljoen euro. Real Madrid betaalde 35 miljoen euro voor Beckham. De verwachting is dat dat bedrag nog in het komend seizoen wordt terugverdiend.

Munitie gevonden in Kamerikse sloot

In de Kamerikse Wetering zijn, tijdens het zeven van bagger, tot nu toe drie mortiergranaten met een lengte van 35 centimeter en een doorsnee van acht centimeter en een patroon van tien centimeter aangetroffen. Het blijkt te gaan om Duitse munitie uit de Tweede Wereldoorlog.

De gemeente Woerden heeft een gespecialiseerd bedrijf opdracht gegeven om de bagger van de munitie te verwijderen. Verwacht wordt dat bij het controleren van de bagger nog meer explosieven worden gevonden.

De munitie is in het water terecht gekomen toen een legertruck in het eerste oorlogsjaar uit de bocht vloog op de Van Teylingenweg.

'Scheids krijgt geel getoond'

De tweede finalewedstrijd van de Copa Libertadores tussen Boca Juniors en Santos zal door menig Zuid-Amerikaan niet snel vergeten worden. Boca won met 3-1, maar het meest bijzonder was de gele kaart die scheids Jorge Larrionda kreeg voorgehouden.

Boca Juniors had de eerste wedstrijd reeds met 2-0 gewonnen. Voor 73103 toeschouwers in
Sao Paulo kwam de ploeg al na 21 minuten 0-1 voor. Pas een kwartier voor tijd maakte Santos gelijk. In de slotfase drukte Boca nog eens door, 1-2. In de laatste minuten volgde Zuid-Amerikaans spektakel. Scheidsrechter Larrionda besloot een penalty toe te kennen aan Boca Juniors, hierop werden de spelers van Santos wild. Santos-aanvoerder Paulo Almeida pakte de kaarten van de scheidsrechter af en toonde de gele aan Larrionda zelf. Deze besloot vervolgens enkel keeper Costa van Santos de gele kaart te geven voor diens overtreding. Rolando Carlos Schiavi maakte er vanaf de stip tenslotte nog 1-3 van. Boca Juniors veroverde in de afgelopen vier jaar de cup al drie keer.

Venlose ontketent revolutie Iers hotel

Wallace had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 21-jarige Maud Sijbers uit Venlo heeft een ware revolutie ontketend in een hotel in de Ierse hoofdstad Dublin, waar ze stage liep. Sijbers trof onder meer keukenpersoneel aan dat niet wist hoe de snijmachine werkte, geen koksmutsen en beschermende kleding droeg en onhygiŽnisch met het eten omging. Ze schreef daarom zes A4'tjes vol met aanbevelingen, die prompt door de manager van het hotel werden overgenomen. Sijbers werd daarop bevorderd tot supervisor.

Sijbers over het hotel: "Een oud gebouw, niet schoon en niet veilig." Gelukkig wilde de manager van het Mount Herbert Hotel naar haar luisteren. Toch hadden andere collega's hun twijfels: "Een stagiaire die de boel eens flink onder handen neemt, dat wordt niet zomaar geaccepteerd. Ik heb veel moeite moeten doen om hen het nut van mijn voorstellen uit te leggen. Bovendien is het Mount Herbert een echt familiehotel. Het personeel wilde liever vasthouden aan zoals het was", aldus Sijbers.

Eind vorig jaar eindigde haar stage, waarna ze terugkeerde naar Nederland. In april dit jaar ging Sijbers nog eenmaal terug naar het Ierse hotel. Ze wilde kijken of haar aanbevelingen niet in de prullenbak beland waren. Het bleek echter dat haar ideeŽn alleen maar verder waren uitgekristalliseerd.

Op 29 augustus ontvangt Sijbers, samen met de uitblinkers van 44 andere ROC's in Nederland, de prijs Gilde's Uitblinker, die is bedoeld voor uitzonderlijk goed presterende studenten. De restaurantmanager van het Mount Herbert Hotel vliegt speciaal voor die gelegenheid nog een keer over naar Amsterdam. Sijbers vliegt daarna met hem mee terug naar Dublin, om haar mini-revolutie in het hotel af te ronden. Mocht ze daar klaar zijn, dan heeft ze altijd nog een aanbieding, om assistent-vestigingsmanager van een horeca-bedrijf in het Olympisch Stadion te worden, op zak.

Vrachtwagen niet op maat voor viaduct

Op maat gemaakt was ťťn van de teksten op een vrachtwagen die duidelijk niet op maat gemaakt was voor een viaduct in Zaandam. De wagen botste gisteren keihard tegen het viaduct in de Troelstralaan, en werd behoorlijk vernield.

Het viaduct overleefde de klap, en dat deed het de laatste jaren wel vaker. Er rijden namelijk met enige regelmaat vrachtauto's tegen het viaduct. Of auto's met fietsen op het dak.

Volgend jaar zomer zal het veiliger zijn voor het verkeer ter plaatse, dan wordt het viaduct gesloopt.

Niet op Maat
Foto NHD

Beddenzaak in Groningen gaat in vlammen op

Artharpe had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Groningen is vanochtend een grote brand geweest. Aan het Damsterdiep brandde een beddenzaak volledig uit. Ook een verfhandel ernaast ging in vlammen op. De brand brak rond 5:30 uur uit.
Brand in Groningen
Boven de Oosterparkwijk hangen dikke rookwolken. Bij de brand is asbest vrijgekomen. Omwonenden lopen echter geen gevaar, volgens de brandweer.

De schade gaat in de miljoenen lopen. Ook enkele omwonende liepen schade op. Hun auto's ging in vlammen op.

De politie heeft bij de uitgebrande beddenzaak een zwerver aangehouden. Hij is meegenomen naar het bureau voor verhoor, maar het is niet zeker of hij iets te maken heeft met het uitbreken van de brand.

Verbrugghe stelt ambities bij

Frutsel wist ons vandaag het volgende te [url=index.fok?onderdeel=submit>melden:

Belgische troef Rik Verbrugghe uit de Lotto - Domo formatie zal in de 90e Tour mikken op een ritzege, hij beseft dat dat voor hem het hoogst haalbare zal zijn.

Voor het begin van dit wielerseizoen kondigde Rik Verbrugghe aan, dat hij in de Tour de France op een top-tien klassering wilde mikken. De Waal heeft zijn ambities inmiddels bijgesteld, nadat hij in het voorjaar niet vooruit was te branden en in de Giro de finish zelfs niet haalde. Verbrugghe: "Ik voelde in de Ronde van Zwitserland wel flinke verbetering. Op het Belgisch kampioenschap merkte ik, dat ik nog niet volledig van die inspanningen was hersteld en daardoor kende ik er een slechte dag. Dit is het slechtste seizoen van de acht jaar dat ik nu beroepsrenner ben. Ik heb ook veel tegenslag gehad. Maar als ik een goede Tour rijd, zal dat rap vergeten zijn".

Algemene boosheid over Berlusconi

De verontwaardiging over de uitlatingen van de nieuwe EU-voorzitter Berlusconi houdt aan. De Italiaanse premier schoffeerde gisteren de Duitse europarlementariŽr Martin Schultz door hem een rol als kampbewaker toe te dichten in een Italiaanse documentaire over concentratiekampen in nazi-Duitsland.

De Duitse bondskanselier SchrŲder heeft vandaag excuses geŽist van zijn Italiaanse ambtsgenoot. De regeringsleider noemt de uitlatingen van de Italiaan "ongepast en compleet onacceptabel. Ik verwacht dat de Italiaanse minister-president zich volledig verontschuldigt voor deze onacceptabele vergelijking'', zo zei SchrŲder ten overstaan van de Bondsdag.

Oůk in ItaliŽ zelf is men boos over de uitlatingen. In de regering van ItaliŽ gaan zelfs stemmen op om premier Silvio Berlusconi te ontslaan. Zelfs enkele van zijn beste politieke bondgenoten zijn geschokt. De leiders van twee van de vier grote partijen in de centrumrechtse coalitie van ItaliŽ distantieerden zich onmiddellijk van de uitspraken van de premier. De Groenen in ItaliŽ willen dat Berlusconi zijn excuses maakt en dan opstapt.

In Nederland heeft de PvdA gezegd dat minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken zich openlijk moet distantiŽren van de uitlatingen van Berlusconi. Het PvdA-Tweede Kamerlid Timmermans wil dat De Hoop Scheffer de Italiaanse ambassadeur ter verantwoording roept en hem duidelijk maakt dat de Italiaanse premier zijn excuses moet maken.

Verder vindt de PvdA-er dat de Europese raad het optreden van Berlusconi aan de orde moet stellen, omdat de premier zijn opmerkingen heeft gemaakt als voorzitter van de Europese Unie.

Het Socialistische Partij Kamerlid Harry van Bommel stelt dat Berlusconi als voorzitter van de EU namens alle EU-leiders sprak. "Om een helder signaal af te geven, dient premier Balkenende afstand te nemen", aldus de SP'er.

Berlusconi zal vanmiddag telefonisch contact opnemen met de Duitse bondskanselier Gerhard SchrŲder. De twee zullen elkaar om half drie spreken. EuroparlementariŽr Schulz zegt te verwachten dat Berlusconi zich ook aan het adres van het Europees Parlement verontschuldigt. "Ik ga er vanuit dat dat gebeuren zal", aldus de vertegenwoordiger. De SPD'er voelt zich naar eigen zeggen niet persoonlijk beledigd door de uitlatingen van Berlusconi.

Doden bij verkeersongeval in Posterholt

blablastampy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een verkeersongeval op de Heinsbergerweg in het Limburgse dorpje Posterholt zijn woensdagavond twee mensen om het leven gekomen. Een derde raakte zwaargewond. Het gaat om een een 20-jarige man uit Posterholt en een man uit Sint OdiliŽnberg. De 17-jarige zwaargewonde jongen, ook afkomstig uit Sint OdiliŽnberg, is naar het ziekenhuis overgebracht.

De drie mensen waren vanaf de Duitse grens onderweg naar Posterholt. De auto raakte van de weg en botste tegen een boom. De politie weet nog niet of de auto nog een vierde inzittende had.

Opnieuw grote inval in woonwagenkamp

planethugo en MoloCh hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie is wederom binnengevallen in woonwagenkamp 'Vinkenslag' in Maastricht. Achttien teams van vier controleurs zijn bezig met veiligheidsinspecties. De controleurs zijn afkomstig van gemeente, brandweer en energiebedrijf Essent. Zo'n 400 ME'ers en agenten zien erop toe dat zij hun werk kunnen doen.

Als er onveilige gebouwen gevonden worden, zullen deze vandaag nog afgebroken worden. In en rond Vinkenslag geldt een noodverordening.

In mei werden er twintig mensen aangehouden. Vandaag zijn er tot nu toe twee mensen aangehouden: een bewoner die maandag de inspecties onmogelijk maakte en een bewoner die geen gehoor gaf aan politiebevelen vanmorgen.

PBC: V/D Graaf heeft geen Asperger

Tijdens de tweede dag van het hoger beroep in de moordzaak Pim Fortuyn heeft psycholoog J. Oudejans van het Pieter Baan Centrum (PBC) gezegd dat Volkert van der Graaf zeker niet lijdt aan de ziekte van Asperger. Oudejans verklaarde dat in het PBC de mogelijkheid van autisme bij Van der Graaf is gewogen, maar al snel duidelijk was dat hij niet aan de ziekte lijdt.

Het hof hoort vanmiddag nog de deskundigen M. Oosterhoff en C. de Ruiter over de ziekte van Asperger. Dit omdat deskundigen menen uit het beeld dat zij van Van der Graaf krijgen in de media, een Asperger-lijder te herkennen.

Column: met een grote K.

Wanneer vind jij iets kunst? Denk je ook altijd dat je kleine broertje dat ene schilderij ook wel had kunnen schilderen? Stop jij wel eens een paar lens flares op een portret van je moeder in Photoshop?

Ik denk dat we er allemaal over eens kunnen zijn dat kunst subjectief is. Je kunt niet zomaar een tube verf pakken, het uitsmeren met de klok mee, er onder zetten dat het de personificatie van je ziel is en het kunst noemen. Dan ben je geen kunstenaar.

Replica Ark des Verbonds teruggevonden

lizardtattoo herschreef voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

Een Ierse dokter heeft vergelijkingen met Indiana Jones over zichzelf uitgeroepen door een replica van de Ark des Verbonds, die 135 jaar geleden door Britse troepen werd gestolen, terug te brengen naar EthiopiŽ.

In koloniale tijden hebben de Britten nog veel meer schatten ontvreemd, waaronder gouden schalen en honderden heilige manuscripten. Deze bevinden zich nu in musea, bibiotheken en in de collectie van de koningin. EthiopiŽ wil ze echter terug.

Dokter Ian MacLennan vond het kleine houten voorwerp, een tabot, een maand geleden in een Londense boekenwinkel, waar het omschreven werd als "wooden portable slab for altar use". De man, die zichzelf omschrijft als excentriek en tien jaar geleden van katholiek naar Ethiopisch Orthodox is bekeerd, herkende de heilige schat, kocht het voorwerp en bracht het afgelopen maandag stilletjes terug naar EthiopiŽ.

Voor EthiopiŽrs is de terugkeer van de gestolen tabot van enorm religieus en cultureel belang. Afgelopen september kwam de eerste terug. Dit trok honderdduizenden mensen die de vier uur durende stoet van het vliegveld naar een kathedraal wilden bijwonen.

De tabot staat symbool voor de originele Ark Des Verbonds, waarin de IsraŽlieten de 10 Geboden naar het Beloofde Land droegen. De speurtocht naar de Ark was de inspiratie voor de eerste Indiana Jones-film, maar EthiopiŽrs geloven dat hij in het noordelijke stadje Axum ligt.

De nu teruggevonden tabot werd in 1868 gestolen toen Britse troepen Maqdala bestormden, een berg citadel waar keizer Tewodros een afgevaardigde van koningin Victoria gegijzeld hield. Er werden eveneens 1200 schatten, gouden kronen, manuscripten, religieuze ikonen en minstens twaalf tabots gestolen.

Vreemd beest mogelijk octopus of walvis

Wetenschappers zeggen dat het 'zeemonster' dat vorige week aan een Chileens strand aangespoeld is een zeldzame soort octopus kan zijn, of slechts een walviskarkas.

Europese biologen die door de Chilenen zijn opgeroepen, zeggen dat het 13 meter in diameter metende beest overeenkomt met beschrijvingen van een bizar exemplaar dat in 1896 gevonden zou zijn in Florida, wat ze toen "Octopus Giganteus" noemden, wat experts als onwaarschijnlijk beschouwden.

Andere gedocumenteerde waarnemingen van gelijksoortige diepzee-wezens komen van vissers en zijn afkomstig van de Bahamas tot TasmaniŽ. Hieronder vallen de mythes van vissers in de Bermuda Driehoek die zeggen door zulke grote octopussen aangevallen te zijn, waarvan men altijd dacht dat zulke grote octupussen niet bestonden, maar ook acedemische studies schrijven hier over.

"We hebben contact gehad met biologen uit verschillende landen. We hebben reacties gehad uit Frankrijk en ItaliŽ, en die zeggen dat op basis van de voorlopige gegevens die ze toegestuurd hebben gekregen, ze denken dat het een reuzenoctopus is", zegt Elsa Cabrera, directeur van het Center for Cetacean Conservation in Santiago.

James Mead, een bioloog uit Washington denk dat het walvisblubber is. "Ik heb nog niet genoeg gegevens om het te kunnen zeggen: Ja het is een octopus of het is een walvis, maar ik denk dat als het uiteindelijk wetenschappelijk geÔdentificeerd is, dat dan zal blijken dat het een walvis is", zegt hij.

Is het een octopus of een walvis? (Foto: Reuters)

Vechtpartij jonge asielzoekers en begeleiders

EvilDeurknop, blablastampy en IAK_SAKKAK hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op de speciale campus voor alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) in Deelen is woensdag een grote vechtpartij geweest tussen de bewoners en het personeel. Daarbij zijn geen gewonden gevallen. Wel heeft de politie vijf asielzoekers meegenomen voor verhoor.

Bij de vechtpartij werd geslagen met een ijzeren staaf. Diverse mensen liepen builen en schrammen op. Eťn asielzoeker moest in een ziekenhuis worden onderzocht. Vijf tot zes medewerkers van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) hebben aangifte gedaan van mishandeling.

Het is al enkele dagen onrustig op de campus. Daaraan zou een machtstrijd ten grondslag liggen tussen de 24 asielzoekers die sinds kort in Nederland zijn en de elf die er al langer verblijven. Volgens het COA heeft dat deels te maken met het strenge regime in de opvang, maar ook met de leeftijd waarin de jongeren zitten.

De voogdij-instelling Nidos gaat 23 ama's overplaatsen. Het COA is daar niet blij mee, omdat de relschoppers zo zouden worden beloond voor hun gedrag. Het orgaan gaat dan ook naar het ministerie van Justitie, omdat de instantie de actie van het Nidos niet zelf kan verhinderen.

Vrouw baart baby met vier benen en drie handen

lizardtattoo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Zambia heeft een vrouw twee weken geleden een dochter gekregen met vier benen en drie handen. Dat heeft een arts gemeld. Het kind heeft ook drie nieren en een abnormale lever, maar haar toestand is stabiel. Ook de moeder is in een goede gezondheid.

Artsen gaan nu eerst proberen de extra ledematen te verwijderen, waarna ook de derde nier zal worden weggehaald. De misvormingen zijn veroorzaakt door de onvolledige groei van een andere foetus en een celvermenigvuldiging die normaal gesproken een Siamese tweeling opgeleverd zou hebben.

Het sterftecijfer onder babies met zulke ernstige afwijkingen is hoog, zeker in landen met veel armoede en weinig medische diensten, zoals Zambia.

School aangeklaagd wegens verborgen beveiligingscamera's

victorv8 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een school in de Verenigde Staten is aangeklaagd door de ouders van een aantal leerlingen. Zij eisen 4,2 miljoen dollar schadevergoeding van de school in Tennessee, die beveiligingscamera's opnames liet maken van zich uitkledende kinderen. Deze beelden werden vervolgens opgeslagen op een computer die via internet te benaderen was.

De camera's werden door een leerling ontdekt en blijken opnames te hebben gemaakt van leerlingen in de leeftijd van tien tot veertien jaar. De foto's werden opgeslagen op de computer van het assistent-hoofd van de school, waarvan de password-beveiliging nog op de fabrieksinstellingen stond. Daardoor konden de beelden tussen juli 2002 en januari 2003 98 keer worden benaderd, zo blijkt uit logfiles.

Het assistent-hoofd is inmiddels overgeplaatst naar een andere school.

Duitsland gaat oud-SS'ers oppakken

rovidani, NLBADBOY, poohbeer, Blaze85 en MacManus hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Tweede Wereldoorlog is al 58 jaar geleden geŽindigd, maar de jacht op oud-SS'ers duurt voort. Duitsland heeft nu toegezegd mee te werken en zes voormalige SS'ers op te pakken. Minister Donner van Justitie had daar bij zijn Duitse ambtgenoot Zypries op aangedrongen.

Onder de zes bevindt zich de Vlaardingse kampbeul Dirk Hoogendam, die inmiddels de 80 al is gepasseerd. Net als de anderen vluchtte ook hij kort na de oorlog naar Duitsland. In Nederland kregen de zes bij verstek de doodstraf, die later werd omgezet in levenslang.

Doordat ze echter Duits staatsburger waren geworden wilde Duitsland tot nu toe niet meewerken aan de uitlevering.

Mogelijke Nazi aangehouden in de VS

In de buurt van het Amerikaanse Detroit is een 77-jarige man aangehouden omdat hij tussen in 1943 en 1944 bewaker in het concentratiekamp Mauthausen zou zijn geweest.

Katten seriemoordenaar actief in Denver

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende vertaald te melden:

In Denver, Colorado, en omstreken zijn het afgelopen jaar al meer dan 40 vermoorde katten gevonden. Afgelopen week zijn hier weer vier nieuwe katten bijgekomen. De eigenaren van katten zijn bang dat er sprake is van een katten seriemoordenaar.

Christy Hughes was al gestopt met het lezen van de berichten over de aanvallen op katten, totdat twee weken geleden haar man het ontzielde lichaam van hun 15-jaar oude kat, Bugsy, buiten op de stoep voor de voordeur vond. "Ik geef mijzelf de schuld, omdat als ik erover had gelezen, ik mijn kat nooit naar buiten had laten gaan", zei ze maandag. "Ik kan mijzelf dat maar moeilijk vergeven".

De autoriteiten zijn bezorgd dat ondanks de aanvallen, huisdiereigenaren hun katten nog steeds vrij buiten laten rondlopen.

In verschillende gevallen lijkt het erop dat de aanvaller de kat vermoordt, om vervolgens de eigenaar te bespotten door de stoffelijke resten terug te brengen. Sommige katten zijn opengesneden met de precisie van een chirurg. Anderen zouden vermoord kunnen zijn door een ander dier.

De maximum straf voor dierenmishandeling in Colorado is 18 maanden cel en een boete van 100.000 dollar.

Geen gewonden bij zware aardbeving Japan

Het noorden van Japan is donderdag door een zware aardbeving getroffen. Doordat de aardbeving plaatsvond in een onbevolkt gebied, zijn er geen gewonden of doden gevallen. Een aardbeving met een kracht van 6 of hoger kan grote schade aanbrengen als het in een dichtbevolkt gebied voorkomt.

De aardbeving had een kracht van 6.0 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in zee bij de kust van het noordelijke eiland Hokkaido. Het Japanse meteorologisch instituut zegt dat er geen gevaar voor vloedgolven is. De beving was het sterkst te voelen in Kushiro, 820 kilometer ten noorden van Tokyo.

Boze boeren om scheetbelasting

lizardtattoo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen heeft de Nieuw Zeelandse regering het plan opgevat om een jaarlijkse heffing in te stellen van 72 NZdollarcent per rund en negen cent per schaap. Eigenaars van geiten en herten zullen ook belast gaan worden.

Men heeft berekend dat de gasuitstoot van deze dieren verantwoordelijk is voor de helft van de broeikasgassen die in Nieuw Zeeland geproduceerd worden. De gassen ontstaan bij de complexe vertering van gras, en komen vrij bij boeren en scheten.

Het geld is een bijdrage voor de kosten van onderzoek naar vermindering van de broeikasgassen. Een gemiddelde boer zal hierdoor zo'n 300 NZ dollar per jaar extra kosten maken, de maatregel moet zo'n acht miljoen dollar opleveren.

De heffing is in de volksmond omgedoopt tot Flatulence Tax ofwel scheetbelasting.

Veel boeren protesteren tegen de maatregel. Vanwege het Kyoto protocol heeft Nieuw Zeeland veel bossen aangeplant en de "carbon credits" die daarmee verdiend zijn worden nationaal berekend in plaats van per individuele boer. Een boer die een deel van zijn grond heeft opgeofferd om bomen te planten en daarnaast koeien houdt, zou hierdoor extra gestraft worden.

Het probleem van de broeikasgassen zou gedeeltelijk opgelost kunnen worden door de dieren graan te voeren, dit zou echter in Nieuw Zeeland enorme kosten met zich meebrengen.

In elke minuut twee toeristen beroofd

Gemiddeld wordt er elke 34 seconden een Nederlandse toerist van zijn of haar geld, paspoort of andere kostbaarheden beroofd. Goed voor een totaal van tienduizend per jaar.

Toch vindt een ruime meerderheid van de Nederlandse toeristen, 86 procent, dat ze genoeg maatregelen tegen diefstal hebben genomen. Dit bleek uit een onderzoek van American Express.

Echter slechts 39 procent van de toeristen maakt in de praktijk gebruik van een speciale geldbuidel of heuptas. Ruim 25 procent van de reizigers neemt contant geld mee van huis, waarvan 40 procent dat gewoon in de portemonnee of broekzak bewaart. Hierdoor zijn ze gemakkelijk het slachtoffer van dieven.

Morgen waarschijnlijk de hele dag files

Verwacht wordt dat er op vrijdag op de Nederlandse wegen de hele dag files staan.

De ANWB en Rijkswaterstaat verwachten dat door het begin van de schoolvakanties in Midden-Nederland er grote drukte op de Nederlandse wegen zal ontstaan. Rond drie en vijf uur 's middags wordt de grootste drukte verwacht.

Mensen die op vakantie gaan zaterdag kunnen bij het servicepunt langs de A12 bij Duiven terecht. Tussen half acht en half drie geven de Nederlandse en Duitse politie, de Douane, Rijkswaterstaat en de ANWB inlichtingen.

Mensen die nog een kleine technische controle willen laten uitvoeren aan auto of caravan kunnen bij de wegenwacht terecht.

Levenslang de cel in na spugen op agent

Een man die werd verdacht van het slaan van zijn vrouw en daarvoor een jaar celstraf riskeerde, heeft in plaats daarvan levenslang gekregen wegens het bespugen van een politieman tijdens zijn arrestatie.

De 36-jarige Amerikaan John Marquez werd in zijn woonplaats Supulpa (Oklahoma) veroordeeld voor "het plaatsen van lichaamsvloeistoffen op een politieman". Hij kreeg de hoge straf vanwege het mogelijke gevaar van de overdracht van een dodelijke ziekte. Beide mannen blijken echter geen overdraagbare ziektes te hebben.

Volgens medewerkers van de rechtbank had Marquez, die ten tijde van zijn actie dronken was, ťťn jaar cel en een boete kunnen krijgen voor het vergrijp waarvoor hij in eerste instantie werd opgepakt. Zijn advocaten gaan tegen de uitspraak in beroep.

VROM: Fouten bij bouw balkons Maastricht

HansMij had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er zijn fouten gemaakt bij de bouw van de balkons van appartementencomplex Patio Sevilla in de Maastrichtse nieuwbouwwijk Ceramique. Dat blijkt uit een onderzoek van de VROM-inspectie naar de oorzaak van het instorten van de balkons, waarbij eind april twee mensen om het leven kwamen.

Zo heeft de projectontwikkelaar wijzigingen aangebracht in de bouwplannen, maar deze niet aan de gemeente Maastricht doorgegeven. De gemeente heeft het bouwplan onvoldoende gecontroleerd. Bovendien ontbreken gegevens die nodig zijn voor toetsing aan het Bouwbesluit.

De balkons zijn waarschijnlijk ingestort nadat de nok van de balkonplaat op de begane grond was afgescheurd. Deze plaat stond onder een te hoge trekspanning, waardoor deze niet stevig genoeg was om de drukkracht van de constructie op te vangen.

Er wordt nog bekeken hoe het gebouw weer veilig kan worden gemaakt. Met de huidige noodvoorzieningen is dat niet het geval, zo blijkt uit het onderzoek.


De ravage na het drama

Kater met heimwee loopt 33 keer terug naar huis

NuX_NuFF, Just-Dennis en bumberklevers hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Verhuizen en katten, dat gaat niet altijd goed samen. De dieren lopen vaak uit 'heimwee' terug naar hun oude stek. Een kater in de Amerikaanse staat Iowa heeft het daarmee in de afgelopen twee jaar wel erg bont gemaakt. Inmiddels is hij al 33 keer naar zijn oude woning teruggelopen.

Elke keer loopt Rusty de kat vijf kilometer terug naar zijn vertrouwde omgeving. Het dier brak zelfs al eens door een raam om de tocht te kunnen beginnen, zo melden Amerikaanse media.

Sla je sperma lekker thuis op!

Mannen die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan kunnen binnenkort mogelijk hun eigen sperma thuis bewaren. Hiervoor wordt momenteel in Saoedi-ArabiŽ een methode ontwikkeld. Nu moet sperma nog worden bewaard in grote en dure tanks vol vloeibare stikstof of speciale chemicaliŽn.

Bij de techniek worden spermacellen gedroogd met lucht. Deze techniek tast het DNA niet aan, zodat het sperma later nog een eicel kan bevruchten. Het sperma kan zowel op kamertemperatuur als in de vriezer worden bewaard, maar moet weer van vocht worden voorzien voor het kan worden gebruikt.

Er moet nog meer onderzoek worden gedaan, maar als de techniek eenmaal is geperfectioneerd zou het gedroogde sperma kunnen worden getransporteerd zonder speciale apparatuur. Mannen zouden hun eigen sperma thuis kunnen bewaren en zelf de beslissing kunnen nemen over wat ermee zou moeten gebeuren.

Gerard Joling vervangt Edwin Evers

Tijdens de vakantie van Edwin Evers en zijn team zal het programma 'Evers Staat Op' worden overgenomen door Rick van Velthuysen en Gerard Joling. De gehele maand augustus zal het duo de presentatie op zich nemen zodat Evers, Romijn en Van Baarlen van hun welverdiende rust kunnen genieten.

Het begint zo langzamerhand een traditie te worden dat een bekende Nederlander de honneurs waarneemt tijdens de zomermaand. De afgelopen jaren bleek Gordon zo'n groot succes dat hij er zelfs een eigen radioshow aan overhield.

Gerard Joling zal fungeren als side-kick van Rick van Velthuysen. Om alvast aan elkaar te wennen hebben de heren een aantal keer proefgedraaid bij Weekend Rick. "Ik had vroeger al moeite met mijn krantenwijk en maakte daardoor van de ochtendkrant soms een tussen-de-middag-krant. Ze zeggen dat verandering van spijs doet eten, maar om nu in plaats van mijn vriendin ineens geconfronteerd te moeten worden met die blije koppen van Gerard Joling en onze producer Jan Prins.... Da's hele andere ontbijtkoek", aldus Rick van Velthuysen die al sinds de oprichting bij Radio 538 werkt. Voor Gerard Joling is het zijn (presenteer)debuut op de radio.

Winnaars nieuwe ronde Miss & Mister FOK!

De afgelopen weken stond het Babes & Hunks forum op FOK! in het teken van de tweede "Miss & Mister FOK! verkiezingen". Na twee stemrondes, eentje door users, en eentje door de crewjury, is bekend geworden wie zich een half jaar Miss FOK! en Mister FOK! mogen noemen.
De verkiezingen zijn halfjaarlijks, en het afgelopen half jaar waren k_i_m en Re de users die een eretitel mochten dragen. Vanavond zijn deze overgedragen aan Jory en Jerruh:

Miss FOK!: Jory
Miss FOK!: Jory
Mister FOK!: Jerruh
Mister FOK!: Jerruh
Namens de gehele crewjury, beiden van harte gefeliciteerd met de titel.

Voor de winnaars van deze verkiezing zijn er prijzen beschikbaar gesteld door Dr. van der Hoog, namelijk een aantal ClearSkin producten. De Miss en de Mister krijgen deze zo spoedig mogelijk thuis op de deurmat:Om duidelijk te maken wie een half jaar lang Miss en Mister FOK! zijn, is op het forum achter de nicks van de winnaars een tagje gezet, zodat iedereen kan zien tegen wie ze het hebben. Wil je ook zo'n tagje? Duik dan nu de schoonheidssalon in en doe over een half jaar weer mee!

Voorbeschouwing motortechnisch

Het circuit Magny-Cours is ten opzichte van vorig jaar iets veranderd en daardoor zo'n 150 meter langer geworden.

De aanpassingen zijn gemaakt in de bocht Ch‚teau d'Eau en het daaropvolgende laatste deel van de ronde. De scherpe bocht en het relatief lange rechte stuk erna bieden mogelijkheden tot slipsteamacties en uitremkansen.

Door de aanpassingen draaien de motoren nu 65% vol gas en ook het gemiddelde toerental is gestegen. Qua zwaarte voor de motor ligt het circuit nu in de buurt van dat in Barcelona. Ook de versnellingsbakverhoudingen worden gezet op veel rijden in hoge versnellingen, wat weer goed is voor de koeling van de motoren.

Een groot verschil met de andere circuits is het wegdek. Dat in Magny-Cours heeft een duidelijk afwijkende grip die ook nog sterk afhankelijk is van de temperatuur en andere weersomstandigheden. Hier moet dus bij de afstelling van de auto's rekening mee worden gehouden.

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.