Stelsel met mogelijk een Aarde waargenomen

Astronomen hebben een planetenstelsel ondekt die gelijksoortig is als de onze, waar een planeet ter grootte van Jupiter in een circulaire baan rond zijn ster cirkelt. De nieuwe waarneming ondersteunt het idee dat er veel meer planetenstelsels als de onze zijn, waar ook steenachtige planeten als de aarde omheen draaien.

Eerdere waargenomen planeten bij andere sterren gaven niet veel hoop voor de aanwezigheid van andere Aardes, omdat deze in grote elliptische banen, of juist heel dicht bij de ster cirkelden.

De ontdekking van het planetenstelsel dat wel op de onze lijkt, is gedaan met een hoge-precisie spectograaf, gemonteerd aan de 3,9 meter Anglo-Australische telescoop in New South Wales.

Dr. Jones, van de Liverpool John Moores University zegt: "Jupiters positie was waarschijnlijk een cruciale factor bij de verspreiding van andere planeten in het zonnestelsel". Dit suggereert dat er Aarde-achtige werelden binnen de baan van de Jupiter-achtige planeet kunnen draaien.

Desalniettemin is het nog niet mogelijk de Aarde-achtige planeten zelf te detecteren, maar de European Space Agency (ESA) en de NASA gaan rond 2008 beiden instrumenten lanceren waarmee wÚl andere Aardes bij andere sterren gedetecteerd kunnen worden.

Daarnaast is de ESA bezig met zijn Darwin mission waarbij de atmosferische omstandigheden van Aarde-achtige planeten geanalyseerd kunnen worden. Deze vloot van zes ruimtetelescopen zullen rond 2014 gelanceerd worden.