Replica Ark des Verbonds teruggevonden

lizardtattoo herschreef voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

Een Ierse dokter heeft vergelijkingen met Indiana Jones over zichzelf uitgeroepen door een replica van de Ark des Verbonds, die 135 jaar geleden door Britse troepen werd gestolen, terug te brengen naar Ethiopië.

In koloniale tijden hebben de Britten nog veel meer schatten ontvreemd, waaronder gouden schalen en honderden heilige manuscripten. Deze bevinden zich nu in musea, bibiotheken en in de collectie van de koningin. Ethiopië wil ze echter terug.

Dokter Ian MacLennan vond het kleine houten voorwerp, een tabot, een maand geleden in een Londense boekenwinkel, waar het omschreven werd als "wooden portable slab for altar use". De man, die zichzelf omschrijft als excentriek en tien jaar geleden van katholiek naar Ethiopisch Orthodox is bekeerd, herkende de heilige schat, kocht het voorwerp en bracht het afgelopen maandag stilletjes terug naar Ethiopië.

Voor Ethiopiërs is de terugkeer van de gestolen tabot van enorm religieus en cultureel belang. Afgelopen september kwam de eerste terug. Dit trok honderdduizenden mensen die de vier uur durende stoet van het vliegveld naar een kathedraal wilden bijwonen.

De tabot staat symbool voor de originele Ark Des Verbonds, waarin de Israëlieten de 10 Geboden naar het Beloofde Land droegen. De speurtocht naar de Ark was de inspiratie voor de eerste Indiana Jones-film, maar Ethiopiërs geloven dat hij in het noordelijke stadje Axum ligt.

De nu teruggevonden tabot werd in 1868 gestolen toen Britse troepen Maqdala bestormden, een berg citadel waar keizer Tewodros een afgevaardigde van koningin Victoria gegijzeld hield. Er werden eveneens 1200 schatten, gouden kronen, manuscripten, religieuze ikonen en minstens twaalf tabots gestolen.