Boze boeren om scheetbelasting

lizardtattoo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen heeft de Nieuw Zeelandse regering het plan opgevat om een jaarlijkse heffing in te stellen van 72 NZdollarcent per rund en negen cent per schaap. Eigenaars van geiten en herten zullen ook belast gaan worden.

Men heeft berekend dat de gasuitstoot van deze dieren verantwoordelijk is voor de helft van de broeikasgassen die in Nieuw Zeeland geproduceerd worden. De gassen ontstaan bij de complexe vertering van gras, en komen vrij bij boeren en scheten.

Het geld is een bijdrage voor de kosten van onderzoek naar vermindering van de broeikasgassen. Een gemiddelde boer zal hierdoor zo'n 300 NZ dollar per jaar extra kosten maken, de maatregel moet zo'n acht miljoen dollar opleveren.

De heffing is in de volksmond omgedoopt tot Flatulence Tax ofwel scheetbelasting.

Veel boeren protesteren tegen de maatregel. Vanwege het Kyoto protocol heeft Nieuw Zeeland veel bossen aangeplant en de "carbon credits" die daarmee verdiend zijn worden nationaal berekend in plaats van per individuele boer. Een boer die een deel van zijn grond heeft opgeofferd om bomen te planten en daarnaast koeien houdt, zou hierdoor extra gestraft worden.

Het probleem van de broeikasgassen zou gedeeltelijk opgelost kunnen worden door de dieren graan te voeren, dit zou echter in Nieuw Zeeland enorme kosten met zich meebrengen.