Er moeten meer BOB's achter het stuur

De laatste jaren raken steeds meer mensen hun rijbewijs kwijt. De meest voorkomende reden is dat ze te diep in het glaasje hebben gekeken. Om deze ontwikkeling een halt toe te roepen, is enkele jaren geleden de BOB-campagne gestart. Met deze actie wordt geprobeerd om mensen ervan te weerhouden met alcohol de weg op te gaan. Vooralsnog heeft de campagne echter geen merkbaar resultaat opgeleverd. Dat blijkt uit jaarcijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

In 2002 zijn er ongeveer 6300 rijbewijzen ongeldig verklaard door het CBR. Ten opzichte van het jaar 2000 bedraagt dit een stijging van ruim 32 procent. Bovendien is het aantal mensen dat naar de verplichte cursus 'alcohol en verkeer' werd gestuurd in 2002 met tien procent toegenomen ten opzichte van 2001.

In 2002 werden bijna achtduizend mensen naar de zogeheten verplichte EMA-cursus (Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer) gestuurd. Automobilisten die een dergelijke cursus moeten volgen, zijn door de politie aangehouden met meer dan 1,3 promille alcohol in hun bloed. Indien iemand weigert aan de cursus mee te doen, wordt zijn rijbewijs ingevorderd.

Bij een promillage dat hoger is dan 1,8 volgt automatisch een (medisch) onderzoek door het CBR. Zo werden er in 2002 maar liefst 6334 mensen onderzocht, om te kijken of ze wel geschikt zijn om achter het stuur te zitten. In vier van de vijf gevallen van de onderzoeken betreft het alcoholmisbruik. Bij het overige deel van de onderzoeken gaat het om medische redenen. Hierbij kun je denken aan epilepsie, black-outs of een slechte rijvaardigheid. Een deel van deze mensen moet alsnog op cursus of verliest zijn rijbewijs.

Verkeersveiligheidsorganisatie 3VO zegt in een reactie bezorgd te zijn over het grote aantal automobilisten dat met drank op de weg op gaat. De organisatie is echter wel blij met de sancties die tegen deze mensen worden genomen.