Algemene boosheid over Berlusconi

De verontwaardiging over de uitlatingen van de nieuwe EU-voorzitter Berlusconi houdt aan. De Italiaanse premier schoffeerde gisteren de Duitse europarlementariër Martin Schultz door hem een rol als kampbewaker toe te dichten in een Italiaanse documentaire over concentratiekampen in nazi-Duitsland.

De Duitse bondskanselier Schröder heeft vandaag excuses geëist van zijn Italiaanse ambtsgenoot. De regeringsleider noemt de uitlatingen van de Italiaan "ongepast en compleet onacceptabel. Ik verwacht dat de Italiaanse minister-president zich volledig verontschuldigt voor deze onacceptabele vergelijking'', zo zei Schröder ten overstaan van de Bondsdag.

Oók in Italië zelf is men boos over de uitlatingen. In de regering van Italië gaan zelfs stemmen op om premier Silvio Berlusconi te ontslaan. Zelfs enkele van zijn beste politieke bondgenoten zijn geschokt. De leiders van twee van de vier grote partijen in de centrumrechtse coalitie van Italië distantieerden zich onmiddellijk van de uitspraken van de premier. De Groenen in Italië willen dat Berlusconi zijn excuses maakt en dan opstapt.

In Nederland heeft de PvdA gezegd dat minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken zich openlijk moet distantiëren van de uitlatingen van Berlusconi. Het PvdA-Tweede Kamerlid Timmermans wil dat De Hoop Scheffer de Italiaanse ambassadeur ter verantwoording roept en hem duidelijk maakt dat de Italiaanse premier zijn excuses moet maken.

Verder vindt de PvdA-er dat de Europese raad het optreden van Berlusconi aan de orde moet stellen, omdat de premier zijn opmerkingen heeft gemaakt als voorzitter van de Europese Unie.

Het Socialistische Partij Kamerlid Harry van Bommel stelt dat Berlusconi als voorzitter van de EU namens alle EU-leiders sprak. "Om een helder signaal af te geven, dient premier Balkenende afstand te nemen", aldus de SP'er.

Berlusconi zal vanmiddag telefonisch contact opnemen met de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder. De twee zullen elkaar om half drie spreken. Europarlementariër Schulz zegt te verwachten dat Berlusconi zich ook aan het adres van het Europees Parlement verontschuldigt. "Ik ga er vanuit dat dat gebeuren zal", aldus de vertegenwoordiger. De SPD'er voelt zich naar eigen zeggen niet persoonlijk beledigd door de uitlatingen van Berlusconi.