Grote brand in cacaoloods Zaandam

Movinghead, Roel's Weblog, Razwer, aspo-breus en Phynny hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Zaandam is vanmiddag rond 15:30 een zeer grote brand uitgebroken in de cacao-opslag van Furness Logistics. Door nog onbekende oorzaak viel een honderd meter lange stelling met balen cacao om. Twee werknemers die met een vorkheftruck bezig waren, werden onder de balen cacao bedolven. Waarschijnlijk zijn de balen cacao door de truck in brand geraakt, aangezien de truck in vol bedrijf was.

Eťn van de slachtoffers kon vrijwel zonder kleerscheuren wegkomen, de andere is lichtgewond afgevoerd naar een ziekenhuis in de buurt. Twee aangrenzende bedrijven, waaronder het distributiecentrum van Albert Heijn, werden ontruimd, maar het gevaar dat het vuur overslaat naar omliggende panden is geweken.

De brandweer is met meer dan driehonderd man ter plaatse om het vuur te bestrijden. Ook heeft men drie blusboten ingezet. Volgens een politiewoordvoerder gaat het om tonnen cacao die in het pand liggen, en is dat "voldoende grondstof voor een brand die nog dagen gaat duren."

Tot in de verre omtrek is rookontwikkeling te zien en tot in het westelijk havengebied van Amsterdam wordt stankoverlast gemeld. De politie adviseert omwonenden van het terrein ramen en deuren gesloten te houden.

Update
Via mail werd ons gemeld dat het distributiecentrum van Albert Heijn helemaal niet onruimd is geweest, zoals eerder werd gesuggereerd. Waarschijnlijk is dit idee wel bij de media ontstaan doordat er medewerkers van het distributiecentrum op weg naar het centrum even zijn gaan kijken, op dat moment al in werkkleding met achterop een AH-logo.

=

Adam Curry vloog er met zijn helikopter naartoe en schoot een groot aantal foto's.