Vechtpartij jonge asielzoekers en begeleiders

EvilDeurknop, blablastampy en IAK_SAKKAK hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op de speciale campus voor alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) in Deelen is woensdag een grote vechtpartij geweest tussen de bewoners en het personeel. Daarbij zijn geen gewonden gevallen. Wel heeft de politie vijf asielzoekers meegenomen voor verhoor.

Bij de vechtpartij werd geslagen met een ijzeren staaf. Diverse mensen liepen builen en schrammen op. Eén asielzoeker moest in een ziekenhuis worden onderzocht. Vijf tot zes medewerkers van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) hebben aangifte gedaan van mishandeling.

Het is al enkele dagen onrustig op de campus. Daaraan zou een machtstrijd ten grondslag liggen tussen de 24 asielzoekers die sinds kort in Nederland zijn en de elf die er al langer verblijven. Volgens het COA heeft dat deels te maken met het strenge regime in de opvang, maar ook met de leeftijd waarin de jongeren zitten.

De voogdij-instelling Nidos gaat 23 ama's overplaatsen. Het COA is daar niet blij mee, omdat de relschoppers zo zouden worden beloond voor hun gedrag. Het orgaan gaat dan ook naar het ministerie van Justitie, omdat de instantie de actie van het Nidos niet zelf kan verhinderen.