FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 21 maart 2003

Turken trekken Noord-Irak binnen

Irak Het Turkse leger is zojuist het Noorden van Irak binnengevalen. Dat heeft de Turkse regering zojuist bevestigd.

Het zou gaan om 1.000 man Turkse troepen die Noord-Irak zijn binnengetrokken. Verder zijn er nog 60 tot 80 tanks bij. Volgens de Turken om grensoverschrijdend terrorisme tegen te gaan. Kwade tongen zeggen echter dat het in feite gaat om de Koerden onder de duim te kunnen houden. De Turken willen voorkomen dat de Koerden olievelden innemen en dat de Koerden daar rijk worden.

De Amerikanen zijn fel tegen de Turkse actie. Zij zijn op dit moment in gesprek met de Turkse regering om te voorkomen dat er "een oorlog in een oorlog" komt.

Laatste update: 00:15 uur

"Regime Irak verliest controle na 'shock-and-awe'-aanval"

Irak Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld verliest de Iraakse regering steeds meer de controle over het land.

Hij zei dit vlak na het begin van de eerste golf van de 'shock-and-awe'-aanval. In het centrum van Bagdad werden veel gebouwen opgeblazen, waaronder delen van het Vredespaleis, het belangrijkste paleis van Saddam Hussein. Zeker 10 kruisraketten zouden daar zijn ingeslagen. Op veel plaatsen in de stad woedt brand. Er werden zeker 320 kruisraketten op de Irakese hoofdstad afgevuurd.

Inmiddels is er een tweede golf van bommen en kruisraketten op Irak neergedaald. Vooral de steden Kirkuk en Mosul werden daarbij getroffen. Volgens de Amerikaanse chef-staf generaal Myers worden nog enkele honderden doelen bestookt. Hij zei er ook zeker van te zijn dat de oliebronnen in het zuiden snel onder controle komen. Volgens Myers zijn de Amerikaans-Britse troepen al 160 kilometer in Irak doorgedrongen.

In het zuiden van Irak staat volgens de Amerikanen de tweede stad van Irak, Basra, op het punt veroverd te worden. Sommige troepen zouden al in de voorsteden zijn binnengetrokken

Minister van Defensie Rumsfeld wijst de vergelijking met sommige gruwelijke bombardementen in de Tweede Wereldoorlog naar de prullenbak; in Irak is volgens hem sprake van precisiebombardementen.

Bagdad zwaar gebombardeerd

Park voorlopig niet inzetbaar

Middenvelder Ji-Sung Park van PSV heeft een blessure aan de meniscus, waardoor hij voorlopig uit de roulatie is.

De blessure zal eerst met rust en behandelingen worden aangepakt. Mocht dit geen vruchten afwerpen, dan zal Park een lichte operatie moeten ondergaan.

Trainer Hiddink maakte bekend dat hij volgende week een besluit wil maken over de inzetbaarheid van Park in de rest van dit seizoen. Een mogelijkheid is dat de Koreaan voor komend seizoen wordt klaargestoomd.

22-1-03
Hiddink: "die jongen heeft geloof ik al vier jaar geen vakantie meer gehad".

Jongens van boyband Blue geloven in aliens

Lee Ryan van de boyband Blue, bekend van de hit 'Sorry seems to be the hardest word', heeft bekend dat hij graag seks wil met een buitenaards wezen. Hij gelooft er heilig in dat er buitenaardse wezens op aarde rondlopen, en hij zou graag willen paren met een van hen.Lee zegt: "Ik geloof dat buitenaardse wezens echt bestaan, en dat het menselijk ras ťťn groot experiment is. Denk er eens over na - Heb je wel eens over straat gelopen en naar iemand gekeken waarbij je dacht: Die ziet er niet menselijk uit?"

Lee vervolgt: "Als het een vrouwelijk wezen zou zijn, zou ik gaan daten met haar; gewoon om te kijken wat er gebeurt. We zouden zelfs een baby kunnen krijgen. Stel je voor: Een nieuw ras!".

Ook Lee's bandmaat Duncan heeft bekend dat hij geprobeerd heeft zichzelf door buitenaardse wezens te laten ontvoeren. De vrouwenhartveroveraar van de band wilde zo graag door een vliegende schotel ontvoerd worden dat hij op zoek is gegaan naar UFO's samen met een vriend.

Duncan zegt: "Ik wilde echt heel graag door buitenaardse wezens ontvoerd worden. Ik ben heel vaak met een vriend op UFO-jacht gegaan. We reden naar grote open plekken in de buurt van Dorset, en hebben daar gezeten en naar de lucht gekeken, in de hoop dat we ontvoerd zouden worden".

Russen bellen gratis naar Witte Huis

Russen die telefonische scheldkannonades willen afvuren op George Bush, kunnen gratis bellen naar het Witte Huis. Het Russische telecombedrijf Excom zal voor de telefoontjes geen kosten in rekening brengen.

Inmiddels hebben al bijna 1000 mensen van de mogelijkheid gebruik gemaakt. De telefoongesprekken zouden tussen de twee en twintig minuten duren.

Volgens een telefoonoperator zijn er enkele Russische mannen die om de tien minuten bellen en eisen dat ze Bush direct aan de lijn krijgen.

In Nederland is het strafbaar om zomaar het Witte Huis te bellen en een scheldkannonade te beginnen of bedreigingen te uiten.

Tom Hanks, Will Smith boycotten Oscars

Tom Hanks heeft, in navolging van Will Smith, besloten om de Oscaruitreiking van dit jaar te boycotten. Ook zijn vrouw Rita Wilson, producente van 'My Big Fat Greek Wedding', mijdt het evenement.

Daarnaast zullen mode-ontwerpers Giorgio Armani en Donatella Versace thuis zitten tijdens de uitreikingen. Verwacht wordt dat, na de afzeggingen van Hanks en Smith, vele beroemdheden voor de eer zullen bedanken.

Dustin Hoffman, Ben Affleck en Julianne Moore zullen wel aanwezig zijn, maar een stil protest houden. Ze dragen daarom een button met de tekst 'Artists United To Win Without War'.

Festivalnieuws: Fields of Rock, Lowlands, Deconstruction Tour

Fields of Rock
Op de officiŽle website van Fields of Rock valt te lezen dat Ministry, Mudvayne, Opeth en Stone Sour zijn toegevoegd aan de line-up van het festival. Van Metallica, Limp Bizkit, Marilyn Manson en Disturbed was al bekend ze 15 juni in Nijmegen zullen spelen.

Lowlands
Op de officiŽle Lowlands site staat dat The Streets, The Coral en Polyphonic Spree op het driedaagse festival in Biddinghuizen zullen spelen. Verder zullen er optredens zijn van onder anderen Satellite7, The Roots en Ceasar

Deconstruction Tour
Op 4 juni zijn de IJsselhallen in Zwolle het toneel voor het punkfestival Deconstruction Tour. Reeds bevestigde acts voor de tour zijn NOFX, Strung Out, Bouncing Souls, Fabulous Disaster, Real McKenzies, Boysetsfire, Thrice en T.S.O.L.. In de wandelgangen wordt Pennywise getipt als surpriseact.

Ilona, Tel Aviv (IsraŽl) - 21/03

IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

Kinderen willen 'astronautenpak' aan
De lente is begonnen. Met gietende regen en enorme plassen. Ik vind dat het meer van Galilea wel genoeg is gestegen. Volgend jaar zijn er nieuwe kansen. Zoveel regen is er in 10 jaar niet gevallen geloof ik.

Ouders moeten op school bijspringen
Ook op vrijdag gaan de kinderen hier naar school. Een zes-daagse schoolweek, net als vroeger in Nederland. Gelukkig was ook de crŤche weer open, met ťťn verschil. Vanaf nu moeten de ouders participeren. Logisch, want het omdoen van het gasmasker bij kleintjes onder de drie jaar is geen sinecure en kan een leidster met acht kinderen niet alleen voor haar rekening nemen. Dus werd er vanaf vandaag ingeschreven. Elke ouder moet twee dagdelen per week bijspringen. En elke dag een reservetas extra met luiers (helaas, hij heeft ze nog, zucht), eten, kleren, water etc. En natuurlijk de grote koffer met het gasmasker.

De rest van het dagboek kun je lezen op deze website.

Verstappen tevreden over de kwalificatie

Ondanks zijn 18e plaats is Jos Verstappen toch tevreden met zijn kwalificatie.

De Nederlander liet alleen teamgenoot Justin Wilson en Antonio Pizzonia achter zich. Pizzonia zette geen tijd neer.

Desondanks is Verstappen toch positief over zijn prestatie. "We hebben de auto een beetje aangepast en waren in de kwalificatie sneller dan tijdens de training." Hij noemt de prestatie van vandaag eentje waarop hij kan bouwen. "De auto was betrouwbaar tijdens het testen en de training. Het uitrijden van de race is het allerbelangrijkste."

De Limburger ziet ook wel dat er dingen minder goed gaan. "We hebben absoluut progressie geboekt. Maar het is continue stoeien met de grip, de downforce en de banden dus." "We hebben het gat [met de rest van het veld] voorlopig al iets kunnen verkleinen. Maar het zal lastig worden om morgen zomaar even een paar plekken verder naar voren op de grid te staan. We zien wel hoe het loopt, we gaan zo hard mogelijk en we hopen te kunnen finishen," zo meld Jos' Fansite.

Zware bombardementen op Bagdad

Irak De Amerikanen en Britten hebben tussen 19:00 uur en 19:10 uur zware bombardementen op de Iraakse hoofdstad Bagdad uitgevoerd. Volgens berichten zijn er ongeveer 30 bommen afgeworpen onder de codenaam 'Shock and Awe'. Het luchtalarm in Bagdad ging rond 18:10 uur al af.

De bombardementen werden gedaan door B-52 bommenwerpers die vanochtend zijn vertrokken vanuit Engeland. Om 19:00 uur precies waren de eerste grote inslagen te zien op de Amerikaanse nieuwszender CNN. De Amerikanen hadden eerder vandaag al laten weten dat de zwaarste luchtaanval vanavond zou plaatsvinden.
Hevige bombardementen op Bagdad
Het afweergeschut in Bagdad was rond 18:15 uur heftig bezig vijandelijke bewegingen in de lucht te beschieten. Inmiddels is het weer wat rustiger. De B-52's kunnen raketten lanceren en zware bommen laten vallen. In de eerste golfoorlog waren deze vliegtuigen varantwoordelijk voor 40 procent van alle bombardementen op Irak.

Op dit moment is het weer rustig in Bagdad.

Laatste update: 20:25 uur

Dagboeken over de oorlog in Irak op FOK!

IrakSommigen hadden het misschien al gezien: in samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen in die dagboeken hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

Links naar de laatste 5 dagboekfragmenten kun je steeds vinden op de indexpagina van de Frontpage in het speciale "Oorlog Irak"-blok. In dat blok vind je ook constant het laatste nieuws omtrent de oorlog met Irak. In het FOK! Irak-dossier wordt een archief van de dagboekfragmenten bijgehouden.

Je kunt het eerste deel van de dagboeken steeds lezen op FOK!, voor de rest kun je doorklikken naar de Netwerk-website (er staat steeds een link gegeven naar het complete dagboek). Reageren op de dagboeken is ook mogelijk.

De dagboekfragmenten die wij reeds hebben geplaatst:
 • Ilona, Tel Aviv (IsraŽl) - 20/03
 • Tonnie, Lahore (Pakistan) - 20/03
 • Tinne, Ramallah (West Bank) - 20/03
 • Donna, Seattle (VS) - 20/03
 • Clara, Amman (JordaniŽ) - 20/03
 • Donna, Seattle (VS) - 21/03
 • Tonnie, Lahore (Pakistan) - 21/03
 • Feyenoord is spreekkoren zat

  Feyenoord is de spreekkoren zat.

  Na de kwetsende spreekkoren tegen scheidrechter Dick van Egmond in de uitwedstrijd tegen NEC, heeft Feyenoord alle supporters een brief gestuurd. De brief vraagt de supporters te stoppen met de spreekkoren.

  "Mocht een dergelijk exces zich nogmaals voordoen, dan zal Feyenoord ook bij uitwedstrrijden camera's gaan inzetten om de mensen die zich schuldig maken aan dergelijke spreekkoren te kunnen aanpakken. Wie dan wordt betrapt, zal zijn seizoenkaart kwijt zijn en kan rekenen op een stadionverbod van minimaal 12 maanden plus nog eens 12 maanden waarin geen uitwedstrijden mogen worden bezocht," verteld general manager Jan Willem van Dop.

  Verder zit er een notitie van de Feyenoord Supportersvereniging bij de brief. Hierin staat wat de grenzen zijn. Het doel hiervan is om de supproters niet mond-dood te maken.

  Automobilist mishandelt voetganger in Amsterdam

  Puck had ons via de newssubmit het volgende te melden:

  In Amsterdam is afgelopen woensdagnacht rond ťťn uur een voetganger mishandeld door de bestuurder van een personenauto en twee van zijn passagiers. Dit gebeurde nadat hij de bestuurder erop attent maakte dat de auto zonder verlichting reed.

  Het slachtoffer liep over de brug bij de Boerenwetering in Oud Zuid in Amsterdam toen hij de bestuurder wees op het rijden zonder verlichting. De bestuurder stapte vervolgens uit en begon de man te slaan en te schoppen. Ook de twee passagiers in de auto stapten uit en schopten en sloegen de man.

  Het kenteken van de auto, die na de mishandeling zonder verlichting weer wegreed, is bekend bij de politie. De mishandelde man is opgenomen in het ziekenhuis.

  Universiteit Groningen sloopt middeleeuwse muur

  El_Diablo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

  De gemeente Groningen heeft de verbouwing van de faculteit Filosofie van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) tot nader order stilgelegd. Reden is dat de universiteit zonder vergunning een deel van een middeleeuwse muur heeft gesloopt.

  De universiteit zegt dat er sprake is van een vervelend misverstand. Voor de verbouwing was door de gemeente een vergunning verleend, maar omdat het om monumentale gebouwen gaat, had ook de Rijksdienst voor Monumentenzorg een vergunning moeten verlenen. De universiteit had ten onrechte aangenomen dat een vergunning van de gemeente voldoende was.

  Volgens een gemeentewoordvoerder is de muur onherstelbaar beschadigd. Wat er nu verder met de muur gaat gebeuren is niet bekend. De gemeente Groningen beraadt zich op eventuele stappen tegen de universiteit.

  13.000 euro voor iedere gedode vijand

  IrakAltMazter meldt ons via de newssubmit dat Saddam Hussein 25 miljoen dinar (13.000 euro) heeft beloofd aan iedere Irakees die een vijandelijke soldaat doodt.

  Het Iraakse staatspersbureau INA meldt dat de beloning verdubbeld wordt als de vijandelijke soldaat gevangen wordt genomen. Ook worden er andere beloningen beloofd:
 • Neerhalen vijandelijk vliegtuig: 100 miljoen dinar (52.000 euro)
 • Neerhalen helikopter: 50 miljoen dinar (26.000 euro)
 • Neerhalen gevechtsvliegtuig, piloot levend: 50 miljoen dinar (26.000 euro)
 • Neerhalen gevechtsvliegtuig, piloot dood: 25 miljoen dinar (13.000 euro)
 • Onderscheppen van een raket: 10 miljoen dinar (5.200 euro)
 • 'War' is meest gezochte woord op internet

  Dunk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

  De oorlog in Irak heeft het woord 'sex' van de eerst plaats van meest gezochte woord gestoten. 'War' is nu het meest gezochte woord in de zoekmachines. Dat heeft een woordvoerder van 'Freeserve', de grootste internetprovider van Engeland, laten weten.

  'Iraq' stoot de vrouwelijke countrygroep 'Dixie Chicks' van de eerste plaats op Yahoo's zoekmachine. 'The Dixie Chicks' staat nu op nummer 3, achter rapper '50 cents' en dus 'Iraq'.

  Voor de Amerikaanse aanval stond 'Iraq' nog op de vijfde plaats.

  Uitslag vrijdagkwalificatie MaleisiŽ

  De vrijdagkwalificatie van de Grand Prix van MaleisiŽ is alweer achter de rug. De Ferrari's staan weer fier bovenaan na een klein uur kwalificatievreugde.

  Onder andere PostManBart wist ons het volgende te melden:

  Pos.CoureurTijd
  1Michael Schumacher1:34.980
  2Rubens Barrichello1:35.681
  3Juan Pablo Montoya1:35.939
  4Kimi RšikkŲnen1:36.038
  5David Coulthard1:36.297
  6Jarno Trulli1:36.301
  7Nick Heidfeld1:36.407
  8Heinz-Harald Frentzen1:36.615
  9Jenson Button1:36.632
  10Fernando Alonso1:36.693
  11Cristiano da Matta1:36.706
  12Giancarlo Fisichella1:36.759
  13Ralf Schumacher1:36.805
  14Olivier Panis1:36.995
  15Jacques Villeneuve1:37.585
  16Mark Webber1:37.669
  17Ralph Firman1:38.240
  18Jos Verstappen1:38.904
  19Justin Wilson1:39.354
  -Antonio Pizzonia

  Schietincident op school was menselijke fout

  VinceCarter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

  Eerder meldden we al dat er op een school in Klazienaveen een politiepistool was afgegaan. Volgens de politie uit Drenthe, die onderzoek heeft gedaan, was er sprake van een menselijke fout.

  Op 11 maart gaf de agent een voorlichtingsles over vuurwapens op de school in Klazienaveen. Toen hij later in de lerarenkamer zijn wapen aan een paar leraren toonde schoot hij per ongeluk een kogel af, die in de muur belandde. Daarbij raakte gelukkig niemand gewond.

  Naar aanleiding van dit incident heeft de korpsleiding besloten dat er voortaan geen vuurwapens meer getoond mogen worden tijdens dergelijke voorlichtingslessen. De agent die verantwoordelijk was voor het incident, is niet geschorst. Wel is er volgens een woordvoerder van de politie een 'indringend gesprek' met hem gevoerd over de gang van zaken.

  Aanslag op McDonald's in Oslo

  JunKX had ons via de newssubmit het volgende te melden:

  Vanochtend is in een voorstad van de Noorse hoofdstad Oslo een molotovcocktail door een ruit bij een McDonald's naar binnen gegooid. De dader liet een briefje achter. Volgens de politie ging het om een protest tegen de Amerikaanse oorlog in Irak.

  De molotovcocktail werd voor openingstijd naar binnen gegooid. De brandbom richtte nauwelijks schade aan.

  Tonnie, Lahore (Pakistan) - 21/03

  IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

  Dreigende demonstratie
  Vanmorgen ben ik in alle vroegte naar school vertrokken. Het verkeer om 5.30 uur bestaat uit veel ezelkarren, veel vrachtautootjes met trossen kippen in opgestapelde ijzeren kooien, hoog opgestapelde tractoren met voer voor de buffels, koeien en geiten, die in de stad gehouden worden (want "dood" vlees verkopen is verboden) en nog wat vrachtauto's.

  Demonstraties
  Om 9.00 uur kwamen de schilder en een chauffeur mijn kantoor binnen om me te vertellen, dat ik op school moest blijven, want er waren grote demonstraties aangekondigd (de demonstraties kunnen gevaarlijk zijn voor westerlingen (zie dagboek van 20 maart) red.). Daar had ik nou net geen zin in: in een kamertje van 3 bij 3 meter met een douchecelletje blijven, zoals eind 2001.

  De rest van het dagboek kun je lezen op deze website.

  Donna, Seattle (VS) - 21/03

  IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

  Amerikaanse vlag in vlammen
  Ik heb gisteravond vol woede en afschuw naar de televisie zitten kijken. Enkele demonstranten in Portland (Oregon) waren Amerikaanse vlaggen aan het verbranden zonder enig besef van de consequenties van hun acties! Het laatste wat ik zou verwachten is dat Amerikanen hun eigen vlag verbranden in een tijd waarin ze hun soldaten in Irak zouden moeten steunen. Ik wordt zo langzamerhand misselijk en doodmoe van die demonstranten die niets anders doen dan geweld uitlokken en verkeersopstoppingen veroorzaken.

  Waar protesteren ze nog voor?
  Demonstraties in Seattle en in het hele land zijn uitgelopen op gewelddadigheden en vele arrestaties. Natuurlijk is het hun grondrecht om te protesteren, maar waar demonstreren ze nu eigenlijk voor? De oorlog is al lang begonnen, en zij zeuren nog steeds over hoeveel geld deze oorlog gaat kostenÖ kunnen ze niet zien dat hun protest een verloren zaak is? Deze mensen lijken zich niet te realiseren dat ze het recht om te protesteren juist hebben omdat onze soldaten dat recht verdedigen.

  De rest van het dagboek kun je lezen op deze website.

  Uitslag loting kwartfinale Champions League

  Ajax zal het in de kwartfinale van de Champions League moeten opnemen tegen AC Milan. Op 8 april speelt Ajax eerst thuis, twee weken later volgt de return in Milaan.

  De andere wedstrijden zijn:
  Real Madrid - Manchester United
  Internazionale - Valencia
  Juventus - FC Barcelona

  Mocht Ajax de kwartfinale doorkomen, dan komt het in de halve finale uit tegen Inter of Valencia. De halve finales worden op 6 en 7 mei en 13 en 14 mei gespeeld.

  Zie voor meer voetbalnieuws de FOK! Competitiemanager!

  Met dank aan hinse, Likkebeesie, WiseNose, piertje, Boudi, Qlo0n, reps, 4]-[ Highlander, tripleforce, Flip, VinceCarter en leif_erikson voor de submit.

  Geallieerden rukken snel op

  Irak Amerikaanse en Britse troepen zijn vandaag flink opgeschoten met hun opmars in het zuiden en het westen van Irak.

  Gedekt door luchtsteun van Apache gevechtshelikopters snellen de tanks en andere militaire voertuigen richting Bagdad. Vanochtend was men al 150 kilometer opgerukt in de richting van Irakese hoofdstad.

  Amerikaanse en Britse militairen hopen binnen drie of vier dagen in de straten van Bagdad te staan. Dat heeft een woordvoerder van het Britse leger gezegd. Inmiddels hebben Amerikaanse troepen in het westen van Irak een aantal strategisch belangrijke vliegvelden ingenomen.

  De belangrijke havenstad Umm Qasr, in het zuidelijkste puntje van Irak, is al deels in handen van de geallieerden. De Irakezen hebben de nieuwe haven al prijs moeten geven en momenteel wordt slag geleverd om de 1,5 kilometer verderop gelegen oude haven. Behalve de nieuwe haven van Umm Qasar hebben Britse infanteristen het Iraakse schiereiland Al-Faw ingenomen.

  De belangrijke oliestad Basra is volgens de laatste berichten omsingeld door geallieerde troepen. Er wordt daar op sommige plaatsen wel hevige tegenstand ondervonden. Verscheidene persbureaus hebben vanmorgen enorme explosies in de buurt van het centrum van de Iraakse olie-industrie gemeld. Bij de stad staan 30 oliebronnen in brand.

  De verwachting is dat de Britten en Amerikanen binnen ťťn of twee dagen een massaal bombardement zullen gaan uitvoeren op Irakese doelen.

  Inbreker zegt sorry tegen agenten

  Adri van Tilburg had ons via de newssubmit het volgende te melden:

  Twee inbrekers hebben zich gisteravond in Amsterdam verontschuldigd bij de politie toen ze een kluis uit een kantoorraam smeten. De kluis kwam vlak voor de voeten van twee voorbij fietsende Amsterdamse agenten terecht, waarop een inbreker ''sorry'' zei.

  De agenten wilden daarna de inbrekers tegenhouden door hun fiets voor de gereedstaande vluchtauto te zetten. De twee inbrekers waren toen hun ''sorry'' alweer vergeten want ze reden dwars over de fiets heen. Het criminele duo is nog spoorloos.

  Eerste Amerikaan gesneuveld

  Irak In Irak is vandaag de eerste Amerikaanse soldaat omgekomen tijdens gevechten met het Irakese leger, zo liet Butt_Plugg ons via de newssubmit weten.

  Het slachtoffer behoorde bij de eerste eenheden die donderdag de grens tussen Koeweit en Irak overstaken.

  Eerder verongelukten acht Britse commando's en vier Amerikaanse mariniers toen de helikopter waar ze inzaten, een CH46 Sea Night, boven Koeweit neerstortte. De helikopter zou niet zijn getroffen door vijandelijk vuur.

  Volgens een Iraakse legerwoordvoerder heeft Irak vandaag een Amerikaans of Brits vliegtuig neergeschoten. Iraaks luchtafweergeschut nam het vliegtuig rond 04.00 uur (Nederlandse tijd) onder vuur. De Amerikanen ontkennen het voorval ten stelligste.

  Clara, Amman (JordaniŽ) - 20/03

  IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

  Wachten op laatste kruimeltje
  Toen ik om 5 uur vanochtend opstond om de verwarming aan te zetten, kon ik de verleiding niet weerstaan om even de tv aan te zetten. Ari Fleischer was net klaar met zijn verklaring en wat ik zag was George Bush wiens haar door zijn kapster werd gecementeerd met een kam en een spuitbus. Omdat de BBC World commentator even samenvatte wat de heer Fleischer net had verteld, kon ik niet horen wat de president zei, maar ik kon hem wel zien.

  Ik moest een glimlach onderdrukken
  Ik moest plots denken aan Dr. Oliver Sacks, die in zijn boek 'The Man Who Mistook his Wife for a Hat' beschreef hoe enkele van zijn patiŽnten in een psychiatrische instelling niet bijkwamen van het lachen bij het zien van een toespraak van Ronald Reagan. De tv stond aan, maar het geluid stond af, en nog lachten ze zich allemaal krom. Sacks verklaarde dit door te zeggen dat communicatie niet alleen bestaat uit het gesproken woord maar uiteraard ook door lichaamstaal en in die zin ook lichamelijke geloofwaardigheid. Toen ik president Bush bekeek, moest ik, ondanks de pijnlijke reden waarom hij op zijn scherm was verschenen, een glimlach onderdrukken.

  De rest van het dagboek kun je lezen op deze website.

  Donna, Seattle (VS) - 20/03

  IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

  Dag die we vreesden is gekomen
  De afgelopen 48 uur hebben de meesten van ons in spanning afgewacht. De dag die de meesten van ons vreesden is uiteindelijk gekomen, en we zijn nu officieel in oorlog met Irak. Om halfs zeven 's avonds lokale tijd zijn Tomahawk kruisrakketen gelanceerd vanaf oorlogsschepen van de VS die in de Perzische Golf en de Rode Zee liggen, als aankondiging van een invasie.

  Ik kon niet geloven dat de oorlog echt was begonnen
  Alle grote nieuwszenders doen verslag van de lang verwachte aanval, zelfs nu ik dit schrijf. Toen ik de beelden op de televisie zag, kon ik niet geloven dat de oorlog echt begonnen was. Hoewel ik niet verbaad ben dat het tot deze conclusie heeft geleid. Per slot van rekening hebben twee VN-resoluties gefaald hun werk te doen en hebben ze niets bereikt.

  De rest van het dagboek kun je lezen op deze website.

  Tinne, Ramallah (West Bank) - 20/03

  IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

  Moederdag in de bezette gebieden
  Vandaag is het moederdag in de bezette gebieden. Mijn zoontje kwam gisteren thuis met een zelfgemaakte en versierde vredesduif, waarop hij 'ik hou van mama' geschreven had. Dit even terzijde voor diegenen die denken dat er in Palestijnse scholen vooral militaire oefeningen gegeven zouden worden.

  Buurman gearresteerd
  Deze nacht heeft de VS dan Irak aangevallen, mijn man werd wakker en zei dat hij iets hoorde. Vanochtend bleek dat wat hij hoorde natuurlijk niet uit Bagdad kwam, maar wel de arrestatie van enkele buurmannen was. Nog wel degene die de satelliet had geÔnstalleerd waarmee wij o.a. Netwerk kunnen volgen op de TV. Vanochtend bleek ook dat het Palestijnse Ministerie van Onderwijs het basisonderwijs en de kleuterscholen gesloten had verklaard. We keken dan ook op toen de schoolbus toch plots voor onze deur stond te claxoneren. Bleken alleen de openbare, en niet de privť-scholen gesloten te zijn.

  Zanger in maatpak op Irakeze TV
  Mijn echtgenoot die anders nooit in de Irakese TV zender geÔnteresseerd was, wegens teveel staatspropaganda, zit nu aan het beeld gekluisterd. Het beeld valt om de 5 minuten uit, maar als het werkt, zit er een of andere besnorde en geuniformeerde Irakees de bevolking moed in te spreken, de Europese landen die tegen de aanval zijn te bedanken of Dhr. Hoessein te bewieroken. Dit alles afgewisseld met een zanger in een maatpak die ook Dhr. Hoessein's goede daden in de verf zet en enkele beelden van demonstrerende vrouwen in Bagdad.

  De rest van het dagboek kun je lezen op deze website.

  Tonnie, Lahore (Pakistan) - 20/03

  IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

  Iedereen heeft het over de oorlog
  Het is zover: de oorlog is uitgebroken. WAANZIN! Het is nu 16.30 uur en ik heb nog wat boodschappen gedaan, zodat ik morgen niet hoef. Iedereen, iedereen heeft het over de oorlog en over de krankzinnigheid ervan. Op het station, waar we gingen tanken, werd op de Amerikanen gescholden en en passant gevraagd of "memsahib" ook een Amerikaanse was en hoe zij dan wel over de oorlog dacht. De reactie van mijn chauffeur ken ik al: wee hem, die iets kwaads over mij zegt of zelfs maar over mij denkt!

  "Bid voor ons, madam"
  Vanmiddag heb ik nog wat boodschappen gedaan (wie weet hoe het morgen is). Mijn chauffeur houdt nauwgezet de deur in de gaten, waardoor ik gegaan ben en iedereen, die bij mij in de buurt loopt. Omdat ik blokhoofd Lahore van de Ned. Ambassade ben, heb ik in nabije hotels gevraagd of er Nederlanders logeren. In geen enkel hotel waren buitenlanders, iedereen was vertrokken. "Bid voor ons, Madam," werd me gevraagd. Op het vliegveld schijnt het ook niet zo soepel te verlopen, omdat veel vluchten (naar Golfstaten) zijn afgelast en veel reizigers zich hebben gemeld om te vertrekken.

  De rest van het dagboek kun je lezen op deze website.

  Ilona, Tel Aviv (IsraŽl) - 20/03

  IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

  Iedereen loopt hier met 'de doosjes'
  Bij het ophalen van zoon Amit gistermiddag sprak de juf mij ernstig toe: "Luister goed (omdat ik de taal nog niet optimaal spreek, herhaalde ze alles twee keer), als de Amerikanen vannacht Irak aanvallen, dan is er geen crŤche. Ook als de Home Front Command aangeeft dat we met de gasmaskers moeten lopen, dan is er ook geen crŤche. Je moet je afvragen of je in deze situatie je kinderen wel naar de crŤche wilt brengen".

  Dochter moet het gasmasker meenemen
  Nou, daar sta je dan als mam. Een andere moeder reageerde bozig: "Zijn jullie nou helemaal betoetert, er is nog niks gebeurd en jullie zaaien paniek voor niks". Ik wachtte niet tot de verhitte discussies, mompelde een tot ziens en sjeesde naar de kleuterschool om kind nummer 2 op te halen. ís Avonds werden we gebeld dat er morgen gewoon school voor Noa zou zijn. Wel moet ze met haar gasmasker komen.

  De rest van het dagboek kun je lezen op deze website.

  Rechter: NS mag prijzen niet verhogen

  Butt_Plugg had ons via de newssubmit het volgende te melden:

  De prijs van een treinkaartje gaat niet omhoog. De president van de rechtbank in Den Haag bepaalde deze ochtend dat de Nederlandse Spoorwegen de prijzen van de kaartjes niet mag verhogen per 1 juli 2003. De zaak was aangespannen door de Nederlandse Staat om de tariefstijging te voorkomen.

  De NS wilde de prijzen met gemiddeld 4,15 procent verhogen. Met de winst die dat opleverde wilde het bedrijf de dienstverlening verbeteren en het reizigersvervoer winstgevend maken. Nu de tariefsverhoging niet door mag gaan, overweegt de NS treinen uit de dienstregeling te gaan schrappen, vooral in de rustige avonduren. Bovendien denkt het spoorbedrijf erover in beroep te gaan tegen de uitspraak.

  De rechtbank had ook flinke kritiek op het ministerie van Verkeer en Waterstaat omdat deze al in 2002 toestemming gaf voor de prijsverhoging. Dat die prijsverhoging nu alsnog niet doorgaat, is voornamelijk te danken aan de gezamenlijke consumentenorganisaties die zich aansloten bij de afgedwongen rechtsgang van de Staat.

  B-52 bommenwerpers zijn onderweg naar Irak

  Irak Jeff21 had ons via de newssubmit te melden dat een aantal B-52 bommenwerpers zijn opgestegen vanaf de RAF Fairford basis in Engeland.

  De zes grote bommenwerpers, waarvan verwacht wordt dat ze een sleutelrol spelen in de grote aanval op Irak die de Amerikanen en Britten aankondigden, stegen ťťn voor ťťn op van de basis in Gloucestershire.

  Ooggetuigen hebben gezien dat de bommenwerpers de afgelopen dagen werden geladen met kruis-raketten. Het is voor het eerst dat er zoveel B-52's opstijgen in een enkele vlucht.

  De vliegtuigen, met een bereik van 13000 kilometer, kunnen binnen 6 uur na opstijgen vanaf Engeland Irakese doelwitten raken.

  Saddam Hussein waarschijnlijk gewond

  IrakJoachim en ReSiever meldden ons via de newssubmit dat
  Saddam Hussein donderdagochtend bij de eerste bombardementen van Bagdad waarschijnlijk gewond is geraakt. Dat heeft de Amerikaanse krant Washington Post vrijdag gemeld. De krant zegt dit gehoord te hebben van een anonieme functionaris in het Witte Huis.

  De Amerikaanse regering en de regering in Bagdad hebben het bericht niet bevestigd. De Verenigde Staten gaven donderdag toe dat Saddam het mikpunt van de bombardementen is geweest. Hij zou een bijeenkomst met Iraakse leiders hebben bijgewoond.

  De Amerikanen zeggen ook te weten dat Saddam medisch behandeld is na de bombardementen van gisterenochtend. Toch verscheen de Iraakse president kort na de beschietingen op de Iraakse televisie. De Amerikaanse inlichtingendienst zoekt uit of het inderdaad om een rechtstreekse uitzending ging of dat de rede eerder was opgenomen. Bovendien betwijfelen sommigen of de echte Saddam de Irakezen toespraak.

  Noord-Korea voorspelt rampspoed

  Butt_Plugg had ons via de newssubmit het volgende te melden:

  Het Koreaanse staatspersbureau KCNA meldt dat Noord-Korea vandaag voor het eerst gereageerd heeft op de militaire acties tegen Irak. Korea zegt dat de aanval rampzalige gevolgen zal hebben.

  Pjongyang beticht de VS ervan dat ze de militaire operatie tegen Irak gebruiken als afleiding om hun onlangs opgestarte kerncentrale te bombarderen, wat desastreuze gevolgen kan hebben. De VS verdenken Noord-Korea er van dat ze in het geheim een kernwapen aan het onwikkelen zijn.

  Behalve op de VS richten de Noord-Koreanen ook hun pijlen op Zuid-Korea. Pjongyang veroordeelt de steun van Seoel aan de militaire operatie tegen Irak. Ook de Zuid-Koreaanse veiligheidsmaatregelen tegen mogelijke Noord-Koreaanse provocaties zijn slecht gevallen. De maatregelen kunnen "onomkeerbare gevolgen" hebben voor de onderlinge betrekkingen.

  AEL-aanhangers vrijgelaten

  Butt_Plugg had ons via de newssubmit het volgende te melden:

  Het bestuurslid van de Arabisch Europese Liga (AEL), Nabil Marmouch, en vier AEL-aanhangers die gisteren in Den Haag werden gearresteerd zijn weer vrijgelaten. De arrestatie volgde na afloop van een anti-oorlogsdemonstratie voor de ambassade van de Verenigde Staten op het Lange Voorhout, die 400 belangstellenden trok; onder wie 25 AEL sympathisanten.

  De aanwezigheid van de 25 AEL'ers leidde soms tot een grimmige sfeer tijdens de demonstratie. De veelal jeugdige AEL-sympathisanten gingen fel in discussie met de andere demonstranten, gadegeslagen door een groot aantal politieagenten en ME'ers.

  Tijdens de demonstratie uitten de AEL'ers hun weerzin en afgrijzen tegen de rol van de Amerikanen en de Britten in de oorlog tegen Irak. Ze riepen daarbij leuzen als 'Bush terrorist en moordenaar' en 'Leve Hamas, Jihad, Hezbollah'. Toen ze ook nog de Israelische vlag - volgens de AEL het symbool van racisme, onderdrukking en bezetting - in brand staken werden er vijf aangehouden direct na afloop van het protest.

  De AEL zegt zelf dat ze heel hardhandig en bruut gearresteerd werden. ''Voor deze brute en agressieve handelswijze door de politie was geen enkele aanleiding. Daarom veroordeelt het AEL bestuur dit politie optreden en deze poging tot intimidatie en beperking van de vrijheid van meningsuiting'', zo meldt de AEL op haar site.

  Zaterdag doet de AEL mee aan de grote anti-oorlogsdemonstratie in Amsterdam. Woordvoerder Karel Koster van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' ziet dat niet als een probleem. Volgens hem doen er talloze organisaties mee.

  Vechten om digitale camera bij de Lidl

  Rudi.Vader had ons via de newssubmit het volgende te melden:

  In de Lidl filialen zijn gisteren bijna vechtpartijen ontstaan toen ze de deuren openden. In alle vroegte stonden er reeds rijen mensen voor de deur te wachten om een begeerde hoge-resolutie digitale camera voor slechts §129,- te bemachtigen.

  Toen de mensen hoorden dat er veel te weinig camera's in voorraad waren, begonnen ze elkaar in de haren te vliegen. Er zijn geen gewonden gevallen.

  Bij de Lidl regende het volgens de woordvoerder telefoontjes van boze klanten die geen toestel konden bemachtigen. De Lidl overweegt nu dergelijke goedkope stuntaanbiedingen onaangekondigd in de schappen te leggen.

  Aapjes en oorlog

  Een grafische opvallende site die ik vandaag tegenkwam kun je Hier vinden
  De inhoud mag je zelf beoordelen als je als aapje rondwandeld..

  De anti-oorlogs sites (zowel flash al tekst versies) vliegen als paddestoelen de grond uit ,om nu voor elke anti site een blog te plaatsten gaat wel heel snel vervelen en is erg eenzijdig (vaak)
  Vandaar Anti Oorlog links en het humorplaatjes topic op het fokforum.

  VS hopen op overgave legertop Irak

  Irak De Verenigde Staten hopen dat een deel van de top van het Iraakse leger bereid is zich over te geven. Daartoe staat de regering van de VS in contact met leden van de Republikeinse Garde en andere hoge Iraakse militairen. Volgens minister Rumsfield wil het Pentagon hen ertoe bewegen zich over te geven of een coup te plegen.

  Mocht er een coup plaatsvinden dan zou de geplande massale aanval met allesvernietigende bombardementen en duizenden kruisraketten, vermeden kunnen worden. Rumsfield zegt aanwijzingen te hebben dat het Iraakse regime langzaam maar zeker afbrokkelt. Ook zouden steeds meer Iraakse militairen zich overgeven aan de oprukkende Amerikanen en Britten.

  De Amerikanen hebben de afgelopen dagen maar liefst 14 miljoen pamfletten uitgestrooid met daarop de boodschap dat elk verzet zinloos is. Ook staan in de 'flyers' tips hoe de soldaten zich zonder gevaar voor lijf en leden kunnen overgeven. En de Irakezen worden er fijntjes aan herinnerd hoe Saddam Hussein hen in de vorige Golfoorlog zonder eten of andere noodzakelijke voorraden in de woestijn liet stikken. Ook bestookt de VS Irak onophoudelijk met radio-uitzendingen in het Arabisch.


  Saddam

  Volgens anonieme bronnen in Washington is Saddam Hussein wel degelijk gewond geraakt bij het precisiebombardement van woensdagavond op een gebouw waar hij in zou hebben gezeten voor overleg.

  Informatie waarover de Amerikanen beschikken zou erop wijzen dat kort na de bombardementen met spoed om medicijnen voor Saddam werd gevraagd. Het is mogelijk dat de twee zonen van de Iraakse leider ook bij het overleg aanwezig waren.

  De Amerikaanse regering noch Bagdad heeft het bericht overigens bevestigd. De VS gaven gisteren alleen toe dat Saddam het mikpunt van de bombardementen is geweest.

  T.a.t.u. naar Eurovisie Songfestival

  Volgens -Mk- is het Russische meisjesduo T.a.t.u., in Nederland bekend van de hit "All the things she said", de laatste die aan de rij deelnemers van het Eurovisie Songfestival is toegevoegd. Het duo is ook meteen de bekendste en meest omstreden deelnemer.

  De meiden worden in eigen land zowel geliefd als verguisd. Geliefd vanwege hun muziek, verguisd omdat Lena Katina en Yulia Volkova openlijk uitkomen voor hun lesbische geaardheid. Dat laatste is waarschijnlijk ook de reden waarom de deelname pas op het laatst moment bekend is gemaakt, want in Rusland wordt homoseksualiteit officieel ontkend. Overigens wordt er door insiders getwijfeld aan de echte geaardheid van de dames. Zij melden dat het slechts een act is, om te shockeren.

  De internationale hits van T.a.t.u , "All The Things She Said" en "Not Gonna Get Us", waren vertalingen uit het Russisch. Hun liedje "Ne ver', ne bojsia" (Don't believe, don't be scared) zal tijdens het Eurovisie Festival in Riga eveneens in het Engels zijn vertaald.

  'Don Johnson slachtoffer van oplichterij'

  Don Johnson is het slachtoffer geworden van een bedrieger, dat meldt sportlife ons via de newssubmit. De Duitse douane heeft een onderzoek ingesteld naar de Miami Vice-acteur, die in november aan de Duits-Zwitserse grens tijdens een routinecontrole werd aangehouden met 7 miljard euro.

  Volgens het Zwitserse zakentijdschrift Cash wilde Johnson in ZŁrich een grote lening sluiten. Het blad meldt dat het om een "mislukte poging tot een nogal ongebruikelijke financiering van een film" zou zijn gegaan. Controle heeft uitgewezen dat gebruik is gemaakt van een vals briefhoofd en valse handtekeningen. De kredietverstrekker staat bovendien bekend als een duister figuur.

  Elliot Mintz, woordvoerder van de acteur, weet te vertellen dat Johnson voor zaken in Europa was. Hij zou een medefinancier hebben gezocht voor een film. De documenten in kwestie waren afkomstig van een zakenman met wie Johnson had onderhandeld.

  Bergkamp krijgt tweede boete dit seizoen.

  De Engelse voetbalbond (FA) heeft Dennis Bergkamp een boete gegeven van 7500 pond, ruim 11.000 euro. De Nederlandse aanvaller van Arsenal kreeg de straf omdat hij in de competitiewedstrijd tegen West Ham United op 19 januari Lee Bowyer een klap gaf.

  Bergkamp was zich van geen kwaad bewust. Hij zou Bowyer per ongeluk met zijn arm in het gezicht hebben geraakt toen hij zich omdraaide. De tuchtcommissie van de FA dacht daar na het zien van de videobeelden anders over. Later zou Bergkamp hebben bevestigd Bowyer expres te hebben geraakt.

  De oud-international moest eind vorig jaar al 7500 pond betalen na een akkefietje met Nils-Eric Johansson in oktober. Bergkamp ging toen met opzet op het been van de verdediger van Blackburn Rovers staan.

  Debuut Sneijder en John voor Jong Oranje

  Wesley Sneijder (Ajax) en Collins John (FC Twente) zullen hun debuut maken in het Nederlands olympisch elftal. Beiden kwamen eerder reeds uit voor Oranje onder 19 jaar

  Coach Wim Koevermans riep 20 spelers op voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen TsjechiŽ (28 maart, Den Bosch) en MoldaviŽ (2 april, Chisinau).
  Het Nederlands Olympisch elftal staat in de EK-kwalificatiegroep 3 op de vierde plaats met ťťn punt uit twee wedstrijden.

  De selectie bestaat uit: Guido Budziak (TOP) en Gino Coutinho (FC Den Bosch), Khalid Boulahrouz (RKC), Jurgen Colin (NAC), Michael Dingsdag (Vitesse), Jeffrey Leiwakabessy (NEC), Alje Schut (FC Utrecht) en Glenn Loovens (Feyenoord), Youssouf Hersi (NEC), Jordi Hoogstrate (FC Groningen), Nigel de Jong (Ajax), Robin van Persie (Feyenoord), Wesley Sneijder (Ajax) en Said Boutahar (Excelsior), Frank Demouge (NEC), Jason Oost (RKC), Arjen Robben (PSV), Koen van de Laak (FC Den Bosch), Collins John (FC Twente) en Eddy Putter (RKC).

  Amerikaans radiostation sponsort pro-oorlog protest

  victorv8 vertaalde voor ons het volgende bericht:

  Clear Channel Worldwide Inc., met meer dan 1200 radiostations de grootste eigenaar van radiostations in de Verenigde Staten, sponsort pro-oorlogse demonstraties. Normaal gesproken proberen nieuws-stations onafhankelijk en objectief te zijn, maar radiostations in Atlanta, Cleveland, San Antonio, Cincinnati en andere steden, behorende bij de Clear Channel organsatie, hebben demonstraties voor de oorlog in Irak met geld ondersteund.

  Clear Channel claimt dat het 100 miljoen luisteraars heeft en met een omzet van 16 miljard dollar ongeveer 20% van de markt in handen heeft.

  Amerikanen ondervinden weinig tegenstand in Irak

  Irakvictorv8 meldde ons via de newssubmit dat de Amerikanen vaart maken in de oorlog met Irak. Een kolonne van het leger van de VS is op weg naar Bagdad al opgerukt tot 150 km in Zuid-Irak. Dat meldt een journalist van het Britse persbureau Reuters die met de troepen meereist.

  De militairen hebben volgens de journalist geen tegenstand ontmoet en er zouden geen krijgsgevangenen zijn gemaakt. De troepen worden gedekt door Apache helikopters die voor hen uit vlogen. In het konvooi zitten 2000 tanks, commandowagens en tankwagens.

  Ook in het noorden van Irak wordt zware oorlog gevoerd. De geallieerden hebben vannacht de stad Mosul zwaar bestookt. De oliestad kreeg zeker drie aanvalsgolven te verduren die vooral op de buitenwijken leken gericht.

  De echte aanval is nog niet begonnen, zo laat een Amerikaanse opperbevelhebber weten. Verkenningseenheden en stoottroepen zouden Irak al zijn binnengetroken om voorbereidingen te treffen voor een gigantische luchtaanval zou komen om het Iraakse leger totaal te demoraliseren. In de eerste golfoorlog gebeurde dat ook, en werkte dat aardig.

  Amerikaanse mariniers zouden bij de Iraaks-Koeweitse grens in gevecht zijn verwikkeld met Iraakse troepen. Ook zouden Iraakse manschappen zich hebben overgegeven aan Amerikaanse mariniers kort nadat die de Iraakse grens waren overgestoken, zo melden de Amerikaanse zenders CBS en ABC.

  De hoofdstad Bagdad kwam gisteravond opnieuw onder vuur te liggen. Om 18.15 uur gingen de sirenes van het luchtalarm af en schudde de stad op zijn grondvesten door de zware explosies. Zowel de Amerikanen als de Britten vuurden kruisraketten op de Iraakse hoofdstad af. Doelwit was onder meer een wijk waar overheidsgebouwen en twee van Saddam Husseins paleizen staan. Een van de getroffen gebouwen zou het ministerie van Planning zijn.

  Mercedes legende Karl Kling gestorven

  DaimlerChrysler raad van commissarissen lid Juergen Hubbert heeft bekend gemaakt dat Formule 1 legende Karl Kling op 92 jarige leeftijd overleden is in zijn huis te Lake Constance, Zwitserland.

  Kling was de oudste nog in leven zijnde Grand Prix rijder,in 1954 en 1955 was hij teammaat van vijfvoudig wereld kampioen Juan Manuel Fangio voor het Mercedes-Benz team. In 1952 werd hij als eerste coureur sportman van het jaar in Duitsland.

  Zijn beste resultaten waren een tweede plaats achter Fangio in de Franse Grand Prix van 1954 en het winnen in 1952 van de Carrera Panamericana race in een Mercedes-Benz.

  Spookstah submitte en vertaalde dit bericht voor ons. Waarvoor dank.

  Geen salarisverlaging voor Schumacher

  Eerder meldden wij dat Michael Schumacher salaris zou moeten inleveren, dit ontkent de Duitser nu.

  Ferrari bestempelt het eventuele nieuwe contract als privť-aangelegenheid en houdt zich daarom stil, maar Schumacher wilde er wel wat over kwijt.

  Schumacher zegt dat hij niks van salaris verlaging weet en dat hij nu nog een contract heeft tot het einde van het seizoen. Verder bevestigd hij dat hij een contract aanbod heeft gekregen van Ferrari, maar hij heeft nog niks getekend.

  "Voor sommige beslissingen komt het juiste moment vanzelf," aldus Schumacher die zegt dat het nu nog te vroeg is. Ook geruchten dat Schumacher naar een ander team zou gaan ontkracht hij. "Ik weet waar ik zou willen rijden. Ik weet ook dat Ferrari wil dat ik blijf." "Ik zie geen ander team waarvoor ik zou willen racen in Formule 1."

  Laatste reviews en specials
  special
  Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
  special
  Globale uitleg van CSGO
  preview
  The Outer Worlds
  special
  20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
  review
  LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
  review
  iPhone 11
  ©FOK.nl e.a.