VS hopen op overgave legertop Irak

Irak De Verenigde Staten hopen dat een deel van de top van het Iraakse leger bereid is zich over te geven. Daartoe staat de regering van de VS in contact met leden van de Republikeinse Garde en andere hoge Iraakse militairen. Volgens minister Rumsfield wil het Pentagon hen ertoe bewegen zich over te geven of een coup te plegen.

Mocht er een coup plaatsvinden dan zou de geplande massale aanval met allesvernietigende bombardementen en duizenden kruisraketten, vermeden kunnen worden. Rumsfield zegt aanwijzingen te hebben dat het Iraakse regime langzaam maar zeker afbrokkelt. Ook zouden steeds meer Iraakse militairen zich overgeven aan de oprukkende Amerikanen en Britten.

De Amerikanen hebben de afgelopen dagen maar liefst 14 miljoen pamfletten uitgestrooid met daarop de boodschap dat elk verzet zinloos is. Ook staan in de 'flyers' tips hoe de soldaten zich zonder gevaar voor lijf en leden kunnen overgeven. En de Irakezen worden er fijntjes aan herinnerd hoe Saddam Hussein hen in de vorige Golfoorlog zonder eten of andere noodzakelijke voorraden in de woestijn liet stikken. Ook bestookt de VS Irak onophoudelijk met radio-uitzendingen in het Arabisch.


Saddam

Volgens anonieme bronnen in Washington is Saddam Hussein wel degelijk gewond geraakt bij het precisiebombardement van woensdagavond op een gebouw waar hij in zou hebben gezeten voor overleg.

Informatie waarover de Amerikanen beschikken zou erop wijzen dat kort na de bombardementen met spoed om medicijnen voor Saddam werd gevraagd. Het is mogelijk dat de twee zonen van de Iraakse leider ook bij het overleg aanwezig waren.

De Amerikaanse regering noch Bagdad heeft het bericht overigens bevestigd. De VS gaven gisteren alleen toe dat Saddam het mikpunt van de bombardementen is geweest.