Geallieerden rukken snel op

Rob (R@b)
Irak Amerikaanse en Britse troepen zijn vandaag flink opgeschoten met hun opmars in het zuiden en het westen van Irak.

Gedekt door luchtsteun van Apache gevechtshelikopters snellen de tanks en andere militaire voertuigen richting Bagdad. Vanochtend was men al 150 kilometer opgerukt in de richting van Irakese hoofdstad.

Amerikaanse en Britse militairen hopen binnen drie of vier dagen in de straten van Bagdad te staan. Dat heeft een woordvoerder van het Britse leger gezegd. Inmiddels hebben Amerikaanse troepen in het westen van Irak een aantal strategisch belangrijke vliegvelden ingenomen.

De belangrijke havenstad Umm Qasr, in het zuidelijkste puntje van Irak, is al deels in handen van de geallieerden. De Irakezen hebben de nieuwe haven al prijs moeten geven en momenteel wordt slag geleverd om de 1,5 kilometer verderop gelegen oude haven. Behalve de nieuwe haven van Umm Qasar hebben Britse infanteristen het Iraakse schiereiland Al-Faw ingenomen.

De belangrijke oliestad Basra is volgens de laatste berichten omsingeld door geallieerde troepen. Er wordt daar op sommige plaatsen wel hevige tegenstand ondervonden. Verscheidene persbureaus hebben vanmorgen enorme explosies in de buurt van het centrum van de Iraakse olie-industrie gemeld. Bij de stad staan 30 oliebronnen in brand.

De verwachting is dat de Britten en Amerikanen binnen één of twee dagen een massaal bombardement zullen gaan uitvoeren op Irakese doelen.