Clara, Amman (Jordanië) - 20/03

Ferry (Veerboot)
IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

Wachten op laatste kruimeltje
Toen ik om 5 uur vanochtend opstond om de verwarming aan te zetten, kon ik de verleiding niet weerstaan om even de tv aan te zetten. Ari Fleischer was net klaar met zijn verklaring en wat ik zag was George Bush wiens haar door zijn kapster werd gecementeerd met een kam en een spuitbus. Omdat de BBC World commentator even samenvatte wat de heer Fleischer net had verteld, kon ik niet horen wat de president zei, maar ik kon hem wel zien.

Ik moest een glimlach onderdrukken
Ik moest plots denken aan Dr. Oliver Sacks, die in zijn boek 'The Man Who Mistook his Wife for a Hat' beschreef hoe enkele van zijn patiënten in een psychiatrische instelling niet bijkwamen van het lachen bij het zien van een toespraak van Ronald Reagan. De tv stond aan, maar het geluid stond af, en nog lachten ze zich allemaal krom. Sacks verklaarde dit door te zeggen dat communicatie niet alleen bestaat uit het gesproken woord maar uiteraard ook door lichaamstaal en in die zin ook lichamelijke geloofwaardigheid. Toen ik president Bush bekeek, moest ik, ondanks de pijnlijke reden waarom hij op zijn scherm was verschenen, een glimlach onderdrukken.

De rest van het dagboek kun je lezen op deze website.