AEL-aanhangers vrijgelaten

Butt_Plugg had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het bestuurslid van de Arabisch Europese Liga (AEL), Nabil Marmouch, en vier AEL-aanhangers die gisteren in Den Haag werden gearresteerd zijn weer vrijgelaten. De arrestatie volgde na afloop van een anti-oorlogsdemonstratie voor de ambassade van de Verenigde Staten op het Lange Voorhout, die 400 belangstellenden trok; onder wie 25 AEL sympathisanten.

De aanwezigheid van de 25 AEL'ers leidde soms tot een grimmige sfeer tijdens de demonstratie. De veelal jeugdige AEL-sympathisanten gingen fel in discussie met de andere demonstranten, gadegeslagen door een groot aantal politieagenten en ME'ers.

Tijdens de demonstratie uitten de AEL'ers hun weerzin en afgrijzen tegen de rol van de Amerikanen en de Britten in de oorlog tegen Irak. Ze riepen daarbij leuzen als 'Bush terrorist en moordenaar' en 'Leve Hamas, Jihad, Hezbollah'. Toen ze ook nog de Israelische vlag - volgens de AEL het symbool van racisme, onderdrukking en bezetting - in brand staken werden er vijf aangehouden direct na afloop van het protest.

De AEL zegt zelf dat ze heel hardhandig en bruut gearresteerd werden. ''Voor deze brute en agressieve handelswijze door de politie was geen enkele aanleiding. Daarom veroordeelt het AEL bestuur dit politie optreden en deze poging tot intimidatie en beperking van de vrijheid van meningsuiting'', zo meldt de AEL op haar site.

Zaterdag doet de AEL mee aan de grote anti-oorlogsdemonstratie in Amsterdam. Woordvoerder Karel Koster van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' ziet dat niet als een probleem. Volgens hem doen er talloze organisaties mee.