Rechter: NS mag prijzen niet verhogen

Butt_Plugg had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De prijs van een treinkaartje gaat niet omhoog. De president van de rechtbank in Den Haag bepaalde deze ochtend dat de Nederlandse Spoorwegen de prijzen van de kaartjes niet mag verhogen per 1 juli 2003. De zaak was aangespannen door de Nederlandse Staat om de tariefstijging te voorkomen.

De NS wilde de prijzen met gemiddeld 4,15 procent verhogen. Met de winst die dat opleverde wilde het bedrijf de dienstverlening verbeteren en het reizigersvervoer winstgevend maken. Nu de tariefsverhoging niet door mag gaan, overweegt de NS treinen uit de dienstregeling te gaan schrappen, vooral in de rustige avonduren. Bovendien denkt het spoorbedrijf erover in beroep te gaan tegen de uitspraak.

De rechtbank had ook flinke kritiek op het ministerie van Verkeer en Waterstaat omdat deze al in 2002 toestemming gaf voor de prijsverhoging. Dat die prijsverhoging nu alsnog niet doorgaat, is voornamelijk te danken aan de gezamenlijke consumentenorganisaties die zich aansloten bij de afgedwongen rechtsgang van de Staat.