Amerikanen ondervinden weinig tegenstand in Irak

Irakvictorv8 meldde ons via de newssubmit dat de Amerikanen vaart maken in de oorlog met Irak. Een kolonne van het leger van de VS is op weg naar Bagdad al opgerukt tot 150 km in Zuid-Irak. Dat meldt een journalist van het Britse persbureau Reuters die met de troepen meereist.

De militairen hebben volgens de journalist geen tegenstand ontmoet en er zouden geen krijgsgevangenen zijn gemaakt. De troepen worden gedekt door Apache helikopters die voor hen uit vlogen. In het konvooi zitten 2000 tanks, commandowagens en tankwagens.

Ook in het noorden van Irak wordt zware oorlog gevoerd. De geallieerden hebben vannacht de stad Mosul zwaar bestookt. De oliestad kreeg zeker drie aanvalsgolven te verduren die vooral op de buitenwijken leken gericht.

De echte aanval is nog niet begonnen, zo laat een Amerikaanse opperbevelhebber weten. Verkenningseenheden en stoottroepen zouden Irak al zijn binnengetroken om voorbereidingen te treffen voor een gigantische luchtaanval zou komen om het Iraakse leger totaal te demoraliseren. In de eerste golfoorlog gebeurde dat ook, en werkte dat aardig.

Amerikaanse mariniers zouden bij de Iraaks-Koeweitse grens in gevecht zijn verwikkeld met Iraakse troepen. Ook zouden Iraakse manschappen zich hebben overgegeven aan Amerikaanse mariniers kort nadat die de Iraakse grens waren overgestoken, zo melden de Amerikaanse zenders CBS en ABC.

De hoofdstad Bagdad kwam gisteravond opnieuw onder vuur te liggen. Om 18.15 uur gingen de sirenes van het luchtalarm af en schudde de stad op zijn grondvesten door de zware explosies. Zowel de Amerikanen als de Britten vuurden kruisraketten op de Iraakse hoofdstad af. Doelwit was onder meer een wijk waar overheidsgebouwen en twee van Saddam Husseins paleizen staan. Een van de getroffen gebouwen zou het ministerie van Planning zijn.