"Regime Irak verliest controle na 'shock-and-awe'-aanval"

Irak Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld verliest de Iraakse regering steeds meer de controle over het land.

Hij zei dit vlak na het begin van de eerste golf van de 'shock-and-awe'-aanval. In het centrum van Bagdad werden veel gebouwen opgeblazen, waaronder delen van het Vredespaleis, het belangrijkste paleis van Saddam Hussein. Zeker 10 kruisraketten zouden daar zijn ingeslagen. Op veel plaatsen in de stad woedt brand. Er werden zeker 320 kruisraketten op de Irakese hoofdstad afgevuurd.

Inmiddels is er een tweede golf van bommen en kruisraketten op Irak neergedaald. Vooral de steden Kirkuk en Mosul werden daarbij getroffen. Volgens de Amerikaanse chef-staf generaal Myers worden nog enkele honderden doelen bestookt. Hij zei er ook zeker van te zijn dat de oliebronnen in het zuiden snel onder controle komen. Volgens Myers zijn de Amerikaans-Britse troepen al 160 kilometer in Irak doorgedrongen.

In het zuiden van Irak staat volgens de Amerikanen de tweede stad van Irak, Basra, op het punt veroverd te worden. Sommige troepen zouden al in de voorsteden zijn binnengetrokken

Minister van Defensie Rumsfeld wijst de vergelijking met sommige gruwelijke bombardementen in de Tweede Wereldoorlog naar de prullenbak; in Irak is volgens hem sprake van precisiebombardementen.

Bagdad zwaar gebombardeerd