FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 22 maart 2003

Chinese baby's gevonden in koffers

moussy en Adri van Tilburg hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een bus in het zuidwesten van China zijn afgelopen week 28 baby's aangetroffen. Ze zaten verborgen in koffers. De politie en de Chinese staatsmedia meldt vandaag dat de kinderen, allemaal meisjes, waarschijnlijk verkocht zouden gaan worden. Een van de baby's bleek overleden.

De politie had een tip gekregen. Sommige van de kinderen waren enkele dagen oud. Om de kans op ontdekking te voorkomen zou een deel van de kinderen gedrogeerd zijn. In sommige koffers zaten twee of drie kinderen gepakt. Ze waren al enkele uren aan boord van de bus.

Het is niet bekend waar de baby's vandaan komen. De politie zou twintig arrestaties hebben verricht. Naar een aantal andere verdachten in de zaak wordt nog gezocht.

Coalitie succesvol in Zuid-Irak

Irak BoKkE had ons via de newssubmit had ons via de newssubmit te melden dat Amerikaanse en Britse troepen de Zuid-Iraakse steden Basra en Nassiriya hebben overgenomen.

De coalitietroepen hebben grote delen van Basra onder controle en het vliegveld en een brug onder controle. Wel bieden speciale elite-eenheden van Saddam Hussein in de stad nog felle tegenstand.

Basra, de tweede stad van Irak, werd sinds gisteren belegerd. De olievelden rond de stad waren al in handen van de geallieerden. De Amerikanen willen Basra niet bezetten.

Bij de stad Nassiriya, op 320 kilometer van Bagdad, stuitten Amerikaanse mariniers op veel weerstand. Toch zijn de Amerikanen de stad binnengetrokken en hebben ze twee nabijgelegen bruggen veroverd. De Amerikanen zouden nu bezig zijn de Eufraat over te steken om de opmars naar Bagdad voort te zetten.

Om de havenstad Umm Qasr, in het zuidelijkse punt van het land, wordt nog gevochten. De haven is al bezit van de coalitie, maar in de stad zelf houden Iraakse militairen nog stand.

Vredesdemonstratie eindigt in rellen

De grote verdesdemonstratie in Amsterdam is vandaag geëindigd in rellen. Ongeveer 20.000 mensen liepen mee in de demonstratie tegen de oorlog in Irak, waarin opvallend veel bordjes werden meegedragen met de tekst dat Balkenende voor het Iraaks oorlogstribunaal moet worden gebracht.

De stoet demonstranten, waarvan het overgrote deel vredelievend was en waarin ook veel kinderen meeliepen met leuzen als "Voer eendjes, geen oorlog'', eindigde op het Museumplein. Daar werden toespraken en muziekoptredens gehouden, onder meer door Freek de Jonge.

Na afloop vond een kleine groep links-radicale betogers het nodig om rellen te schoppen. De politie heeft 39 aanhoudingen verricht. De politie zette twee waterkanonnen in tegen het groepje opgeschoten jongeren. Zij gooiden stenen naar de Mobiele Eenheid.

Hamas

De demonstratie werd zelf ook verstoord door jonge allochtone jongeren die er een pro-Hamas en Hezbollah betoging van probeerden te maken. Voor de camera van Nederland 2 riepen ze openlijk dat Joden dood moesten.

De organisator van de demonstratie, het Platform tegen de Nieuwe Oorlog (www.wereldcrisis.nl), reageert verbolgen op de politieacties en spreekt van ,,provocaties van politiezijde''. De organisatie onderhandelt nu met de politie om een gesprek met burgemeester Cohen te krijgen.

Twee strategiën voor Sauber.

Tijdens de zaterdagkwalificatie was het verschil tussen Nick Heidfeld en Heinz-Harald Frentzen opvallend groot. Heidfeld eindigde op de zesde plaats op ruim een halve seconde van Frentzen die dertiende werd.

Heidfeld was erg te vreden met zijn kwalificatie ondanks het feit dat hij niet erg blij was met de afstellingen van de auto en dat zijn ronde niet zo gladjes verliep als op vrijdag. Toch liet hij zaterdag grote namen als Kimi Räikkönen en Juan Pablo Montoya achter zich. "Ik ben behoorlijk tevreden. We verbeterde de balans, vooral in de derde sector en ik ben er van overtuigd dat we wat goeds kunnen doen met de start vanaf de zesde plaats morgen," aldus Heidfeld.

Ook Frentzen was tevreden over zijn kwalificatie. "Ik zat overduidelijk op een andere strategie dan Nick," aldus Frentzen, "Ik ben best tevreden en ik reed op de limiet. De balans van de auto was goed en ik lig op schema wat betreft mijn strategie." Waarschijnlijk reed Frentzen met meer brandstof dan zijn teamgenoot.

Teambaas Peter Sauber was tevreden over de kwalificatie van zijn pupillen. "In Melbourne werkte het hebben van twee verschillende strategiën en ik denk dat de situatie hier in Sepang hetzelfde is."

'Nederland is lid van de coalitie'

Irak MrCaBLeGuY, Daxxon, Holo, dokter_mo en eek_a_mouse hadden ons via de newssubmit te melden dat Nederland volgens de Amerikanen tot de coalitie behoort die Irak op het moment aan het aanvallen zijn. Dat bleek tijdens een persconferentie van de Amerikaanse opperbevelhebber Tommy Franks.

De opperbevelhebber presenteerde Nederland in zijn eerste persconferentie over Irak als een van de leden van de coalitie die Irak aanvalt. Tijdens die persconferentie werd de Nederlandse luitenant-kolonel Jan Blom gepresenteerd als lid van de coalitie. Blom stond op het podium naast hoge militairen uit Engeland, Australië en Denemarken En dat is opmerkelijk omdat de Nederlandse regering geen militaire steun geeft aan de aanvallen. Wel politieke steun.

De huidige minister van Defensie, VVD'er Henk Kamp, heeft inmiddels gezegd de aanwezigheid van officier Jan Blom op de persconferentie te betreuren . Kamp zei dat Blom deel uitmaakt van het centraal commando in verband met de Patriots-levering aan Turkije. Bloms aanwezigheid schiep het verkeerde beeld, zei Kamp, omdat Nederland het optreden tegen Irak wel politiek, maar niet militair steunt.

De SP heeft woedend gereageerd. SP-fractieleider Jan Marijnissen heeft aangekondigd over het 'Nederlandse optreden' bij de geallieerden een spoeddebat aan te vragen.

Oud minister van Defensie Stemerdink zei op Nederland 2 dat het waarschijnlijk een fout is van de militaire top, die niet doorhad wat de politieke impact van Bloms optreden was. Wel is het volgens hem heel normaal dat een Nederlandse militair in het centraal commando van de geallieerden zit, omdat we nu eenmaal Patriot-raketten in Turkije hebben staan. De scheiding tussen politieke en militaire steun noemde hij dan ook niet bestaand.

Jos betreurt bandenkeuze

Jos Verstappen eindigde op de 18e plaats in de zaterdagkwalificatie.

Jos reed de warmup op zaterdag met de banden die hij ook gebruikte voor de vrijdagtraining. Deze keuze was in overleg met Greg Wheeler gemaakt. De bedoeling was om meer tijd te hebben om de auto af te stellen, maar achteraf gezien had de Nederlander liever op nieuwe banden gereden. Tijdens de kwalificatie, die hij op nieuwe banden reed, was er namelijk een gebrek aan grip. Dit resulteerde in de 18e plaats. "En meer zat er ook niet in," aldus Verstappen.

"De tactiek voor morgen? We kunnen eventueel op een driestopper weg. Voor de race hebben we nu nog 3 setjes nieuwe banden klaarliggen." "Licht starten, driemaal nieuwe banden, weinig grip, maar met de betrouwbaarheid zit het wel goed. Uitrijden dus en hopen op uitvallers en...misschien regen."

Optimisme over behandeling SARS

-Mk- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Artsen in Hongkong hebben gevonden dat het antivirale middel ribavirine lijkt te helpen bij ernstig zieke patiënten tegen de ziekte SARS.

Vorige week sloeg de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) alarm over een uitbraak van de longziekte die zij SARS noemde (Severe Acute Respiratory Syndrome). De ziekte kwam voor het eerst aan het licht in Azië maar verspreidde zich in hoog tempo binnen enkele dagen over de hele wereld. De symptomen na besmetting zijn dat de patiënt moe wordt, grieperig, veel moet hoesten en daarna zeer snel een zware dodelijke longontsteking oploopt.

Woensdag werd duidelijk dat het niet om een bacterie gaat, maar om een virus. Die ontdekking was uitermate belangrijk bij het vinden van een geneesmiddel. Inmiddels lijkt ribavirine een stap in de goede richting, zo meldden artsen in Hongkong.

De Europese Commisie zegt dat er geen reden is tot paniek.

Mobiele belbedrijven stoppen met kwaliteitsonderzoek

Dutchtone heeft tegen de afspraken in toch de uitslag van een kwaliteitsonderzoek aangegrepen om een reclamecampagne op te zetten. Het onderzoek was door alle aanbieders van mobiele telefonie samen met de Consumentenbond en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat ingesteld. TNO hield er toezicht op.

Het periodieke onderzoek zal nu met onmiddelijke ingang stopgezet worden omdat Dutchtone zich niet aan de afspraken heeft gehouden, zo stellen de betrokkenen.

De houding van Dutchtone vormde donderdag de aanleiding voor KPN, Vodafone, 02 en T-Mobile om in conclaaf te gaan. Later op de avond zijn alle betrokkenen bijeen gekomen. "We hebben moeten concluderen dat niet alle operators in lijn met het convenant hebben geopereerd", zei een woordvoerder van Vodafone vrijdag.

Het is niet de eerste keer dat Dutchtone dwars ligt. Eerder al weigerde het bedrijf mee te werken aan het ontwikkelen van sms via de vaste telefoon. Alle andere marktpartijen doen daar wel aan mee.

Ruud van Nistelrooy op schot

Ruud van Nistelrooy scoorde vandaag driemaal in de met 3-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Fulham. Man United komt daarmee voor het eerst aan kop dit jaar.

Van Nistelrooy mocht vlak voor rust aanleggen vanaf elf meter nadat Solskjaer door verdediger Djetou omver was getrokken. Hij scoorde moeiteloos.

Halverwege de tweede helft maakte hij een schitterende tweede treffer met een dribbel van eigen helft, Van the Man dribbelde vier man voorbij en rondde subtiel af.

In blessuretijd liet hij uit een voorzet van Giggs met een volley nog de 3-0 aantekenen.

Clara, Amman (Jordanië) - 21/03

IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

Een erg hoog prijskaartje
Vandaag is het de eerste dag van de lente. Stel je voor. Ik zit vanavond weer naar tv te kijken, na bijna een hele dag van niets anders, en het "vuurwerk" in Baghdad staat geloof ik op het punt om weer te beginnen na een pauze van een uur. Maar plots heb ik er genoeg van. Ik heb de avond in m’n eentje doorgebracht met het heen- en weerzappen van BBC World, naar Jordan Television en het Iraqi televisiekanaal. In Irak zie ik eerst het einde van een praatprogramma tussen een drietal mannen in legeruniform. Daarna verschijnt er een erg gepassioneerd zanger, die een lied aanheft ter grotere glorie van Saddam Hussein. De beelden liegen er niet om: als je ze mag geloven is Saddam niet minder dan God de Vader zelve.

Demonstraties in Amman
Dan maar weer BBC World kijken. (Ik vind het jammer dat ik hier in huis geen CNN kan kijken, want het is toch een goed idee om de verschillende invalshoeken te hebben.) Daar wordt net gezegd dat er demonstraties waren in Amman vandaag. Ik denk even aan mijn moeder, aan wie geen woord van de berichtgeving ontgaat. Maakt ze zich niet te ongerust? Natuurlijk wel, hoe kan het anders.

De rest van het dagboek kun je lezen op deze website.

Philip Morris veroordeeld tot boete van 10 miljard

De Amerikaanse sigarettenfabrikant Philip Morris is door een rechter in de staat Illinois veroordeeld tot een boete van 10,1 miljard dollar. Volgens de rechter heeft de fabrikant jarenlang rokers misleid door te stellen dat 'light' sigaretten veiliger zijn dan gewone.

Van de tien miljard dollar gaan er drie naar de staat. De overige 7,1 miljard is schadevergoeding voor de 1,1 miljoen rokers die zich hadden aangesloten bij de zaak. Dit betekent dat elke roker ongeveer 6500 dollar ontvangt. Philip Morris, onderdeel van Altria Group, heeft al aangekondigd in beroep te gaan.

In de staat Illinois staan nog twee vergelijkbare rechtszaken op het programma. Tabaksproducenten Reynolds en British American Tobacco zijn ook aangeklaagd vanwege de misleidende aanduiding 'light' op de verpakking.

"Moordaanslag op Van der G. beraamd"

moi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Telegraaf meldt vandaag in haar krant dat leden van extreemrechtse groepen een moordaanslag beramen op Volkert van der G.

Aankomende donderdag start in Amsterdam het proces tegen Van der G., de vermoedelijke moordenaar van Pim Fortuyn. Volgens de Telegraaf zal de Amsterdamse parketpolitie op scherp staan, omdat de criminele inlichtingendienst is getipt dat aanhangers van extreemrechts Van der G. willen liquideren omdat hij te laag zal worden gestraft of zijn straf zal ontlopen.

Zeven doden bij ongeluk met twee Britse heli's

IrakBoven de Perzische Golf zijn twee Britse marinehelikopters met elkaar in botsing gekomen. Dat melden bumberklevers en Roderick ons via de newssubmit.

Het ongeluk gebeurde rond half drie vanacht (Nederlandse tijd). De zeven inzittenden van de twee helikopters zijn allen omgekomen, aldus een woordvoerder van de Britse Marine in de Golf-regio.

Volgens groepscommandant Al Lockwood waren beide toestellen 'Sea King' AEW verkenningstoestellen en was er een reddingsactie gaande. Volgens de commandant was het ongeluk geen gevolg van vijandelijk vuur.

Ook benadrukte Al Lockwood dat de helikopters door zeer bekwame piloten werden bestuurd. "De omstandigheden zijn nog onduidelijk. Een onderzoek is ingesteld en vanzelfsprekend zal het enige tijd vergen om te ontdekken wat er is gebeurd".

Beweging Mullah Krekar aangevallen

Irak De Verenigde Staten hebben vannacht met vijf kruisraketten een basis van de ''Ansar al-Islam'' in Noord-Irak aangevallen. Daarbij zouden tientallen doden en gewonden zijn gevallen.

Ansar al-Islam is de beweging van Mullah Krekar en zou banden met al-Qaeda onderhouden. Krekar werd vorig jaar tijdens een tussenlanding op Schiphol aangehouden. Na een paar maanden cel werd hij uitgewezen naar Noorwegen. Dat land liet hem vrij en afgelopen week verklaarde hij in het tv-programma Netwerk dat hij een jihad zou uitroepen als zijn beweging zou worden aangevallen. Hij zei eerder ook dat hij naar ons land wilde terugkeren, zijn advocaten hadden namens hem hier asiel aangevraagd. De IND liet echter weten dat Krekar hier ongewenst vreemdeling is.

Noorwegen heeft overigens gisteren Krekar gearresteerd op verdenking van terrorisme.

PUK

De PUK (Patriottische Unie Koerdistan), een Koerdische groepering die een deel van Noord-Irak controleert, is gelijktijdig met de Amerikaanse aanval op Ansar al-Islam een groot offensief tegen de beweging gestart. Ansar al-Islam had de steun van Saddam Hussein. Volgens de PUK heeft de groep aanslagen gepleegd op functionarissen van de Koerdische organisatie.

Een PUK-woordvoerder zei dat zijn organisatie vastbesloten is Ansar al-Islam uit Irak te gooien. Washington zegt dat de groepering van Mullah Krekar banden heeft met het terreurnetwerk al-Qaeda van Osama bin Laden én dat het pogingen doet om chemische wapens te ontwikkelen.

Uitslag zaterdagkwalificatie Maleisië

Ook de zaterdag kwalificatie is verreden en verrassend genoeg staan beide Renaults op de eerste startrij.

Onder andere Loohcs en D-RiSe wisten ons het volgende te melden:

Pos. Coureur  Tijd
1 Fernando Alonso  1:37.044
2 Jarno Trulli  1:37.217
3 Michael Schumacher  1:37.393
4 David Coulthard  1:37.454
5 Rubens Barrichello  1:37.579
6 Nick Heidfeld  1:37.766
7 Kimi Räikkönen  1:37.858
8 Juan Pablo Montoya  1:37.974
9 Jenson Button  1:38.073
10 Olivier Panis  1:38.094
11 Cristiano da Matta  1:38.097
12 Jacques Villeneuve  1:38.289
13 Heinz-Harald Frentzen  1:38.291
14 Giancarlo Fisichella  1:38.416
15 Antonio Pizzonia  1:38.516
16 Mark Webber  1:38.624
17 Ralf Schumacher  1:38.789
18 Jos Verstappen  1:40.417
19 Justin Wilson  1:40.599
20 Ralph Firman  1:40.910

Je kan ten alle tijden de uitslagen nog eens terug zijn in onze overzichten die je hier kan vinden, deze staan onder het F1-Info menu.

VS presenteert acht-puntenplan Irak

IrakDe Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld heeft vanavond gezegd dat de VS een acht-puntenplan heeft voor de oorlog met Irak.

De acht doelen die de VS met de oorlog wil bereiken zijn:

1 : Het regime van Saddam Hoessein met een dusdanige kracht en omvang uitschakelen, dat het voor de Irakezen duidelijk is dat Saddam en zijn regime hun tijd hebben gehad.

2 : De Irakese massavernietigingswapens, hun raketten en productieplaatsen vinden, isoleren en vernietigen.

3 : Terroristen die in Irak toevlucht hebben gezocht, zoeken, gevangennemen en verdrijven.

4 : Verzamelen van informatie over terrorismenetwerken binnen en buiten Irak.

5 : Het verzamelen van informatie over het internationale netwerk van illegale activiteiten met massavernietigingswapens.

6 : De sancties beëindigen en onmiddellijk humanitaire hulp, voedsel en medische hulpmiddelen aan de vluchtelingen en de Irakese bevolking leveren.

7 : Het veiligstellen van de Irakese olievelden en de natuurlijke bronnen, en het gebruiken van de opbrengsten van die bronnen om het land na tientallen jaren van veronachtzaming door het Irakese regime weer op te bouwen.

8 : Het helpen van de Irakezen snel een representatieve regering in te stellen, die de buurlanden niet bedreigt en die de territoriale integriteit van het land verzekert.

Bijna helft Nederlanders achter de oorlog

Schlafkopf had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bijna de helft (46%) van de Nederlanders steunt nu de Amerikaans/Britse aanval op Irak, zo blijkt uit een onderzoek van Maurice de Hond voor het SBS-programma Stem van Nederland. Donderdag was dat 5% lager en vóór de aanval was dat percentage nog maar 27.

Een meerderheid (56%) van de Nederlanders vindt dat Saddam Hoessein weg moet als leider van Irak en dat dat alléén door een gewapende aanval van de Verenigde Staten kan worden bereikt.

Kiezers die LPF gestemd hebben stellen zich het meeste op achter de Amerikaanse president Bush; bijna driekwart (72%). Maar vooral onder CDA-kiezers is het aantal mensen dat de Amerikaanse aanval steunt de laatste dagen flink toegenomen; van 36% naar 61%.

Zelfs bij de aanhang van de SP is die steun gestegen; van 4% naar 12%.

Nederlandse imams preken tegen oorlog

Gisteren hebben de Nederlandse imams in hun vrijdaggebed in de moskeeën de aanval op Irak scherp veroordeeld. Onder meer in Amsterdam en Roosendaal riepen zij gelovige moslims op om vandaag te gaan demonstreren tegen de oorlog.

Imam M. Hulusi Unye van de Aya Sofia-moskee in Amsterdam hekelde tijdens het wekelijkse vrijdaggebed de motieven van de Verenigde Staten: ,,De aanval op Irak is de lust van een paar wapenhandelaars'', zo zei hij tegen zo'n 600 gelovigen. De geestelijke vindt de aanval op Irak op geen enkele manier gerechtvaardigd: ,,Het gaat de VS er niet om de barbaar Saddam weg te krijgen. Als dat hun bedoeling is, waarom deden ze dan niets toen Saddam duizenden onschuldige mensen vermoordde?''.

In Roosendaal werden Marokkaanse moskeegangers door imam Sharif aangespoord vandaag naar Amsterdam af te reizen: ,,Politiek is niet vaak het onderwerp van de preek, maar het leed van onze moslimbroeders -en zusters noopt ons tot het aan de kaak stellen van dit onrecht'', zo zei de imam. De preek werd zoals gewoonlijk afgesloten met een smeekbede gericht aan god. Deze keer werd gevraagd het Iraakse volk te ontzien en de Iraki's te behoeden voor het oorlogsgeweld.

Ook de belangrijkste imam van de Turkse islamitische organisatie Milli Görüs riep iedereen op om vandaag deel te nemen aan de grote vredesdemonstratie in Amsterdam.
Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.