Eindhovense politie laat criminelen lopen

Justitie zal een onderzoek instellen naar de Eindhovense politie. De politie was op de hoogte van een groep criminelen die een geldtransport van Brink's wilde overvallen. De criminelen zouden vorige week worden gearresteerd, maar dit is niet gebeurd.

Van Werkhoven, directeur van Brink's, zegt dat de politie al drie weken geleden op de hoogte is gesteld van een crimineel die geregeld een kijkje nam bij een geldautomaat wanneer die werd bijgevuld door het geldtransport. De politie zou niet tot handelen zijn overgegaan.

Om de politie alsnog te overtuigen werden video-opnamen gemaakt. De verdachten waren duidelijk in beeld herkenbaar, en werden later geïdentificeerd. Het gaat om een groep vuurgevaarlijke criminelen, die ook al eerder zijn veroordeeld voor overvallen. Alhoewel de politie de melding serieus nam, is er nog steeds niet overgegaan tot arrestatie. De criminelen zijn wel op de hoogte gesteld dat ze in de gaten worden gehouden, aldus de politie.

De Telegraaf meldde dat de Eindhovense politie de verdachten te gevaarlijk vond om de arrestatie door normale agenten uit te laten voeren. Omdat een speciaal arrestatieteam op korte termijn niet beschikbaar was, werd niet overgegaan tot het oppakken van de mannen.

Justitie stelt nu een onderzoek in naar de gang van zaken. Craemer, hoofdofficier van justitie, zegt dat het wel vaker voorkomt dat criminelen niet worden gearresteerd. "Dan sta je voor een dilemma. Moet je wachten of ze daadwerkelijk in actie komen of wil je alle risico vermijden. In dat laatste geval moet je de zaak kapotmaken door de betrokkenen te vertellen dat we weten wat er gaande is."