Moskee in Medemblik uitgebrand

In het Noord-Hollandse Medemblik is afgelopen zaterdagochtend een Turkse moskee gedeeltelijk in vlammen opgegaan; de recreatieruimte achter de moskee is compleet vernield. Door de rookschade is het interieur van de moskee in een klap waardeloos geworden. Het is te danken aan de vroege komst voor het gebed, van een aantal moslims, dat de brand nog redelijk op tijd ontdekt is. Anders was het hele gebouw afgebrand.

De politie stelt een onderzoek in naar mogelijke brandstichting. De Turkse gemeenschap is daar eigenlijk al van overtuigd: Er zijn volgens hen meedere brandhaarden gevonden.

De moskee is gevestigd in een voormalig loodgietersbedrijf aan de Korte Brake. Er is een gebedsruimte aan de voorkant en een recreatiezaal aan de achterkant. Daar is ook een winkeltje, waar de leden van de islamitische verenging bij toerbeurt Turkse producten verkopen.De Turkse gemeenschap van Medemblik telt ongeveer honderd gezinnen. De moskee is de plek waar ze elkaar ontmoeten. De volwassenen bidden er, de kinderen krijgen les uit de Koran.

Juist nu is de moskee heel belangrijk, in verband met de Ramadan, die donderdag met het Suikerfeest wordt afgesloten. ,,Iemand zal wel vreselijk lol hebben. Nou, wat voor ons een feestweek had moeten worden is verpest'', aldus een woordvoerder van de moskee.

De Islamitische Vereniging die de moskee exploiteert heeft onlangs nog een hele strijd uitgevochten met de naaste buren van de moskee, de familie Groenen. Die beweren erg veel overlast te ondervinden van de recreatieve activiteiten in de moskee. Dit leidde onlangs tot een rechtszaak bij de Alkmaarse rechtbank. De rechter oordeelde echter na persoonlijk te zijn gaan kijken dat alle activiteiten gewoon door kunnen gaan. Tussen de buren en de moskee zit zo'n 10 meter ruimte.

Voor het openingsgebed van het Suikerfeest komende donderdag zal de gemeenschap waarschijnlijk uitwijken naar de sporthal van Medemblik.