Groningen overwint crisis

Groningen stond tijden lang troosteloos onderaan in de Holland Casino Eredivisie. Totdat trainer Dwight Lodeweges vertrok en Ron Jans zijn plaats in nam. De Groningers staan nu op de 17e plek.

Het is niet veel, een plek verschil, maar het lijkt erop dat het de goede kant op gaat met de FC Groningen. Onder Lodeweges haalde Groningen 1 puntje uit acht wedstrijden. Nu, met Jans, heeft Groningen al 8 punten uit zes wedstrijden. Het gelijkspel was al weer de vierde keer op rij dat de Groningers niet verloren. Jans is optimistisch over het presteren van zijn ploeg en kijkt al vast vooruit: "Als we dat gemiddelde van vier punten per drie wedstrijden kunnen doortrekken, ontlopen we de nacompetitie."

Dat is het grote doel voor de club uit het noorden. Na het ontslag van Lodeweges kozen ze na een aantal afwijzingen voor de redelijk onervaren Jans als hoofd van het eerste elftal. Een riskante beslissing die vooralsnog goed lijkt uit te pakken.

Jans coached niet alleen op fisische krachten, maar besteed ook aandacht aan de psychologie. Dankzij Jans lijkt het zelfvertrouwen terug te zijn in de ploeg. "Jans is een trainer die je in jezelf doet geloven", aldus aanvoerder Roy Beukenkamp. De trainer besteed veel aandacht aan de individuele spelers en laat ze dingen doen waar ze goed in zijn. Ookal mislukt een dribbel 100 keer, van Jans moet er geloofd worden in de eigen kracht en dus zegt hij dat ze het gewoon nog een keer moeten proberen.

De trainer is zelf ook uitermate tevreden over zijn selectie: "De werksfeer bij FC Groningen is prettig. Ik heb het nog niet meegemaakt dat een speler niet hard genoeg werkte, de kantjes er vanaf liep op de training of grote tactische fouten maakte. Iedereen is gretig en dat is voor mij een mooie basis."

Of de FC ook werkelijk de nacompetitie zal ontlopen is zeer de vraag. De laatste wedstrijden waren tegen de onderste teams uit de competitie. Ze zullen zich eerst moeten bewijzen tegen de wat hoger geplaatste teams.