AEL-leider jutte jongeren wel degelijk op

dot.K en BobBlow hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit onderzoek van de Antwerpse politie blijkt dat AEL-leider Dyab Abou Jahjah wel degelijk de massa heeft opgejut na de moord op een Marokkaan vorige week.

De politie opende tijdens de rellen haar cordon zodat Jahjah, die op de rellen was afgekomen, de gemoederen bij een aantal allochtonen kon sussen. In plaats daarvan riep hij echter in het Arabisch: ''We gaan hier baas worden. Wij zijn de sterksten. We zullen laten zien wie we zijn, al moeten we alles kapot slaan. Gehoorzaam niet. Bied weerstand.''

Jahjah werd afgelopen vrijdag aangehouden. Financiële speurders verrichtten dit weekend ook huiszoekingen in Antwerpen en Charleroi op zoek naar de wijze waarop de beweging van geld wordt voorzien.

Eerder zei Vlaams Blok-leider Filip Dewinter dat Dyab Abou Jahjah nauwe contacten had in de Syrische ambassade, die hij regelmatig bezocht. Ook dat zou volgens Dewinter te maken hebben met financiering van de beweging.

In Nederlandse kranten vertelde de AEL-leider afgelopen weken al in interviews dat hij zou oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid - zoals het blokkeren van snelwegen en het bezetten van ministeries - als de politiek zijn agenda niet zou volgen.