FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 21 april 2002

Frankrijk: Le Pen door naar tweede ronde

Volgens de eerste exit-polls bij de Franse stemhokjes gaat de extreemrechtse presidentskandidaat Le Pen hoogstwaarschijnlijk, samen met de huidige president Chrirac, door naar de tweede ronde van de verkiezingen. Zittend premier Jospin heeft volgens de eerste peilingen een pijnlijke nederlaag geleden, hij is waarschijnlijk uitgeschakeld.

Jospin haalde slechts 16% van de stemmen. Chrirac 20% en Le Pen 17%. De rest van de stemmen gaat naar enkele extreem-linkse Trotskistische kandidaten en een andere extreem-rechtse kandidaat.

21:29 - Premier Jospin's politieke loopbaan is waarschijnlijk ten einde. Het is zeker dat Jean-Marie Le Pen van het Front National doorgaat naar de tweede ronde. De meeste exit-polls bevestigen dit nu, na aanvankelijk verwarring. Verschillende peilingen gaven een compleet ander beeld van de uitslag.

22:24 - Jospin heeft besloten zich terug te trekken uit de politiek na het vernederende verlies van zijn partij. In zijn kamp is de verslagenheid groot. De voorzitter van Jospin's de Socialistische partij en zijn campagneleider hebben al aangekondigd op Chirac te zullen gaan stemmen. De eerste peilingen suggereren dat die een monsterzege van tachtig procent zal halen bij de volgende ronde, op 5 mei.

Met bijna de helft, 49,57%, van de stemmen geteld is de stand (volgens de BBC) nu:

Jacques Chirac: 19.74%
Jean-Marie Le Pen: 17.35%
Lionel Jospin: 15,13%

Doden door explosie winkelcentrum Filipijnen

In de Filippijnse stad General Santos is bij een winkelcentrum een autobom ontploft, daarbij zijn zeker dertien doden gevallen en raakte zeker 41 mensen gewond. Van de 41 mensen zijn er zeker negentien er zeer slecht aan toe.

De bom was verstopt in een auto die recht tegenover het winkelcentrum geparkeerd stond. Iemand heeft naar een lokaal televisiestation gebeld en heeft de aanslag opgeëist in naam van een lokale islamitische groepering. Deze zou gelieerd zijn aan de terroristische groepering Abu Sayyaf. De politie gaat nog na of het om een terroristische aanslag gaat of een afrekening.

Vlakbij de plek van de eerste explosie, deed zich een kleine tien minuten later nog een ontploffing voor, maar daardoor zouden geen slachtoffers zijn gevallen. De politie zou ook nog een derde bom hebben gevonden die niet was geëxplodeerd, maar dit bericht bleek onjuist te zijn.

'Dubbelleven piloot leidde tot crash Milaan'

Een dubbelleven van de amateurpiloot die afgelopen donderdag tegen de Pirelli-toren in Milaan vloog was de oorzaak van het ongeluk. Dit melden enkele Italiaanse kranten.

De piloot (67) zou betrokken zijn bij de smokkel van kunstwerken en drugs. Ook zou hij voor 1,7 miljoen euro zijn bedrogen bij 'foute' zakenpartners. Daardoor zou hij in financiële problemen zijn geraakt en zelfmoord hebben gepleegd. Eén van de zakenpartners is zaterdag opgepakt.

Bij de crash, afgelopen donderdag, in de Pirelli-toren kwamen twee vrouwen die in het gebouw werkten om het leven. Daarnaast vielen 90 gewonden.

MTV scoort met serie The Osbournes

De televisieserie The Osbournes, met rocklegende Ozzy Osbourne (Black Sabbath) en zijn familie, is nu al het best bekeken programma op MTV ooit.

De kijkcijfers liegen er dan ook niet om: 6,3 miljoen mensen keken afgelopen dinsdag de serie. Geen enkel ander programma, inclusief Beavis en Butthead, haalde ooit zulke cijfers. The Osbournes is vijftien keer per week op MTV te zien.

The Osbournes is een serie en documentaire in één. Het laat de pogingen van Ozzy Osbourne (51) zien om zijn kinderen op te voeden. MTV volgde het gezin vier maanden lang.

Politie stuurt Utrecht fans naar huis

670 Supporters van FC Utrecht die met de trein naar Amsterdam waren gekomen zijn door de politie terug naar huis gestuurd. De fans riepen bij het verlaten van het station bij de Amsterdam ArenA massaal: ,,Hamas, Hamas; alle joden aan het gas''.

De grote groep was op weg naar de voetbalwedstrijd Ajax-FC Utrecht.
Burgemeester Cohen besloot tot het uitvaardigen van een noodbevel nadat de groep de tekst scandeerde. Op basis daarvan zond de politie de groep supporters linea recta met de trein terug. De politie had van te voren aangekondigd streng op te treden tegen dit soort wangedrag.

Gratis muziekevenement in Amsterdam

Op koninginnedag zal er een gratis muziek evenement plaatsvinden op het Museumplein in Amsterdam. Dit jaar is het voor de tweede keer dat muziekzender TMF/MTV een evenement organiseert.

Gedurende de dag zullen er een aantal verschillende bands optreden. Naast een mini-concert van Marco Borsato kun je Re-play, Gordon, Van Dik Hout, Beverley Knight, Klubbheads, Di-rect, Alcazar, Mad'house, Def Rhymz en Drukwerk live zien.

Het evenement wordt afgesloten met Blof en Kane.

De organisatie verwacht 200.000 bezoekers.

'GroenLinks en SP zijn diervriendelijk'

Stichting Wakker Dier heeft onderzoek gedaan naar de meest diervriendelijke partijen van Nederland. GroenLinks en de SP kwamen het beste uit het onderzoek, terwijl de VVD, het CDA en de SGP niets schijnen over hebben voor dieren.

Criteria waren de stemmingen in de Tweede Kamer over de bio-industrie van de afgelopen vier jaar. Op basis van die beslissingen werden de punten verdeeld. Daaruit kwamen de partijen GroenLinks en SP het beste: beide scoorden ze een 9,1.

De VVD kreeg een 3,1, het CDA een 2,9 en de SGP een 3,8. Dit kwam vooral omdat ze stemden tegen het verbod op legbatterijen en de nertsenfok. Ook waren de VVD en CDA tegen betere huisvesting voor dieren in de bioindustrie.

Matige cijfers waren er voor de PvdA en D66. Zij kregen respectievelijk een 6,0 en een 5,5. Stichting Wakker Dier vond dat deze twee partijen te weinig deden tijdens de mond- en klauwzeercrisis.

Grote verkeerscontrole in Arnhem

In de nacht van zaterdag op zondag is in Arnhem een grootscheepse verkeerscontrole gehouden. De Medewerkers van politie, marechaussee, brandweer en het Openbaar Ministerie controleerden in totaal 1.600 voertuigen.

De controle was gericht op het uitgaanspubliek, maar er kwamen geen schokkende zaken aan het licht. De politie schreef 32 keer een proces verbaal uit voor onder meer verkeerde verlichting en ontbrekende verzekeringen. In een auto troffen de controleurs een mes aan. Negen personen hadden teveel gedronken. Verder kregen 22 taxichauffeurs een bekeuring voor zaken als een ontbrekende chauffeurspas of het rijden zonder vergunning.

Haselhoef begrijpt hakenkruis spandoeken

Imam Haselhoef heeft er begrip voor dat moslims vorige week in Amsterdam, in een anti-Israel-betoging, borden droegen waarop hakenkruizen stonden.

Die kruizen waren volgens Haselhoef niet tegen de joden in Nederland gericht maar vormden een symbool van de "lotsverbondenheid met de Palestijnen".
De betogers die de borden droegen, vergelijken de huidige politiek van Israel met die van Hitler, meent hij.

Haselhoef deed zijn uitspraken vanmiddag in het politieke praatprogramma Buitenhof op Nederland 3.

Over de demonstatie ontstond vorige week veel commotie. Het Meldpunt Discriminatie telde 75 borden met hakenkruizen, er werden leuzen gescandeerd als 'joden zijn honden' en 'Hamas, Hamas, joden aan het gas' en Amerikaanse en Israëlische vlaggen vlogen in brand.

Eerder liet Frits Rüter, hoogleraar strafrecht in Amsterdam, zich ook al in dergelijke bewoording uit over de hakenkruizen dragerij: "Het gebruik van swastika's? Hola, bij extreem-rechts betekent dat: 'leve het hakenkruis, dat vinden we mooi.' Hier betekent het: 'je treedt op als de moffen, dat vinden we lelijk.' Strafbaar is wel als iemand uitsluitend een swastika meevoert en daarmee zegt dat alle Joden moeten worden uitgeroeid. Maar het is wat anders als je een davidsster gelijkstelt met een swastika."

Hans Crombag, emeritus hoogleraar rechtspsychologie, is echter van mening dat de davidsster gelijkstellen met een swastika in hoge mate kwetsend is, maar hij betwijfeld of je dat zou moeten verbieden: "Zo'n verbod kan alleen een rechter uitspreken. Het lijkt erop dat extreem-rechts minder mag dan extreem-links. Ook hier speelt de praktische zin een rol. We wegen van welke groep we het meest verwachten dat de zaak onbeheersbaar wordt. Extreem-rechts heeft bij onze bevolking minder sympathie dan extreem-links. Dat is min of meer historisch bepaald door onze oorlogservaringen."

Bolkestein: Enquête naar Srebrenica zinloos

Bolkestein, oud-VVD-leider, vindt het "zinloos" om een parlementaire enquête naar de val val Srebrenica in te stellen. "Tijdens zo'n onderzoek komen geen nieuwe feiten boven tafel," zo zei hij in het tv-programma Buitenhof. Ook had volgens hem het kabinet niet zo vlak voor de verkiezingen moeten aftreden: "Dat is gewoon niet uit te leggen in het buitenland. Er was geen conflict met de Kamer."

Ook was hij niet te spreken over Pronk die al eerder meldde af te zullen treden. "Dat was een dolksteek in de rug van Kok."

Bolkestein liet weten begrip te hebben voor het aftreden van De Grave. "Hij werd in een moeilijke positie gedwongen door Pronk, die als Johannes de Doper optrad." Nederland had gewoon meer militairen moeten sturen die beter bewapend waren, zo was de mening van Bolkestein.

Dijkstal: 'PvdA koers JSF zwabberend'

VVD-leider Dijkstal is erg geschrokken van het besluit van de PvdA om voorlopig niet in te stemmen met deelname aan het Joint Strike Fighter-project. Volgens Dijkstal volgt PvdA-lijsttrekker Melkert een zwabberende koers, terwijl er grote economische belangen op het spel staan.

Partijleider Balkenende van het CDA zegt dat het standpunt van de PvdA zo onderhand van week tot week verschilt.

Melkert kondigde gisteren aan nu geen besluit te willen nemen omdat de risico's voor de belastingbetaler te groot zouden zijn. Het standpunt van de PvdA-fractie is van cruciaal belang bij het JSF-debat, komende dinsdag. Als de fractie unaniem stemt, dan ontstaat er een patstelling in de Tweede Kamer met exact even veel vóór- als tegenstanders (75 om 75).

Joodse demonstratie in A'dam goed beschermd

De joodse jongeren, die vanmiddag in Amsterdam gaan demonstreren tegen terreur en voor vrede, voelen zich goed beschermd door de politie. Volgens woordvoerder Gideon Markuszower van de organisatie zijn er goede afspraken gemaakt.

Oorspronkelijk was er een demonstratie van het Museumplein naar de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein gepland. Maar nadat de pro-Palestijnse demonstratie een week geleden uit liep op relletjes, gepleegd door een kleine groep islamitische jongeren, besloten de organisatoren de manifestatie te concentreren bij de Dokwerker. Dat is in Amsterdam het symbool van verzet tegen terreur.

De bijeenkomst begint om 18.00 uur. De demonstranten zullen worden toegesproken door de Israëlische ambassadeur Eitan Margalit, de schrijver Leon de Winter, de voorzitter van de Internationale unie van joodse studenten, Reszev Pelek en Telegraafcolumnist prof. Bob Smalhout. De laatste haalde gisteren in een column in de Telegraaf fel uit naar de demonstratie van vorige week, die hij een Jihad op de Dam vond.

Over mogelijke veiligheidsmaatregelen wil de politie geen mededelingen doen. Eerder riep imam Haselhoef ouders al op om islamitische rel-jongeren thuis te houden.

De organisatoren, die solidair zijn met Israël, verlangen naar een situatie van veiligheid, stabiliteit en duurzame vrede voor de Israëli's, Palestijnen en alle andere betrokkenen in de regio.

China stopt invoer Nederlands vlees

In de voedselsector worden miljoenen euro's misgelopen doordat China een handelsoorlog heeft afgekondigd.

De Chinese regering is woest omdat een vis- en vleesproducten levering van China in de haven van Rotterdam werd vernietigd omdat er verboden anti-biotica in was gevonden. China wil nu deze partij terug, maar Europese regelgeving verplichtte Nederland tot de vernietiging ervan.

De Europese Unie heeft volgens China teveel maatregelen genomen om vlees en vis uit China buiten de deur te houden. De EU daarentegen zegt dat China te weinig controleert naar antibiotica in voedsel.

Dit is niet de eerste keer dat Europese landen de dupe worden van dit handelsconflict. In een reactie gaf het ministerie van Landbouw aan de maatregelen van China te betreuren.

[Voetbal] Uitslagen Eredivisie

Gisteren en eergisteren zijn er een aantal wedstrijden gespeeld in de KPN Eredivisie. Hieronder volgen de uitslagen, die vanmiddag ook geupdate zal worden met de wedstrijden van vanmiddag.

19/4 Fortuna Sittard - Feyenoord 1-2
20/4 Willem II - De Graafschap 2-2
20/4 Sparta - Vitesse 0-1
20/4 RKC Waalwijk - NAC 4-1
20/4 FC Twente - PSV 1-1
20/4 SC Heerenveen - Roda JC 0-0

21/4 NEC - FC Den Bosch 2-1
21/4 Ajax - FC Utrecht 1-0

Fortuna Sittard is na het verlies van vrijdag tegen Feyenoord gedegradeerd. Sparta is, door het verlies tegen Vitesse, al zeker van nacompetitie voetbal. Vitesse daarentegen is weer zeker van Europees voetbal.

'Lenin moet begraven worden'

Bijna een meerderheid van de Russen vindt dat oud-leider Lenin moet worden begraven. Lenin ligt al 78 jaar gebalsemd opgebaard in het mausoleum op het Rode Plein. Veel Russen zijn voor een referendum, om daarmee te bepalen wat er met hun oud-leider gaat gebeuren.

Onderzoek heeft uitgewezen dat 48 procent van de Russen voor de begrafenis is, 38 procent is tegen en de rest heeft geen mening. Andere vinden dat Poetin de knoop moet doorhakken. Poetin heeft echter vorig jaar al laten weten tegen het begraven te zijn.

Morgen is het de 132e geboortedag van Vladimir Iljitsj Oeljanov, oftewel Lenin.

Utrecht heeft langste bus van Europa

Nederland heeft een primeur: de langste bus van Europa is in Utrecht gepresenteerd. De bus, met een lengte van 25 meter, heeft twee harmonica's om de bochten door te komen. Met een capaciteit van 148 passagiers kunnen ze zowel op de openbare weg als op de busbaan worden ingezet.

Volgens het Utrechtse vervoerbedrijf hebben de bussen "naast een modern interieur een lage instap, lage vloer en goede klimaatbeheersing door ventilatie, topcooling en verwarming. De goede vering en vlakke busbaan zorgen voor minimale schokken en een laag geluidsniveau."

In september zullen 27 van dit soort bussen in Utrecht rondrijden, zo meldde het Utrechtse vervoerbedrijf.

Lage opkomst verkiezingen Frankrijk

Waarnemers verwachten een historisch lage opkomst bij de presidentsverkiezingen in Frankrijk. Ongeveer 40 miljoen stemgerechtigden kunnen al sinds acht uur 's ochtends hun stem uitbrengen. De zwevende kiezer speelt een belangrijke rol: nog 46 procent wist gisteren niet op wie ze moesten stemmen.

De grootste kanshebber is de huidige president Jacques Chirac, maar ook de premier Lionel Jospin. Peilingen geven aan dat Chirac met 21 procent een kleine voorsprong heeft op Jospin, die het met 18 procent moet doen.

Het ziet er dus naar uit dat geen van de kandidaten de benodigde 50 procent van de stemmen haalt. Daarom wordt waarschijnlijk over twee weken een nieuwe ronde gehouden, waar de twee kandidaten die vandaag de meeste stemmen kregen het tegen elkaar moeten opnemen.

Nu te koop: Hitler Barbie

lzandman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Amerikaanse poppetjesfabrikant heeft een serie oorlogsmisdadigers op de markt gebracht. Het bedrijf, dat opereert onder de toepasselijke naam 'Resin from the Grave', biedt vooralsnog twee nazi-kopstukken aan.

Voor een slordige $170 ben je de 'gelukkige' eigenaar van een heus Adolf Hitler poppetje, natuurgetrouw geportretteerd terwijl hij de Landsberg gevangenis verlaat met het manuscript van zijn beruchte boek 'Mein Kampf' in zijn hand. Voor $300 krijg je zelfs twee exemplaren.

Voor dezelfde prijs kun je ook een poppetje van de beruchte Auschwitz-kamparts Josef Mengele kopen, compleet met historisch verantwoord uniform, stethoscoop, dokterstas en hoed.

Fans moeten er wel snel bij zijn, want van elk poppetje worden er slechts vijftig gemaakt. Een waar collectors-item dus. De fabrikant zegt overigens op haar website absoluut geen onzuivere motieven te hebben. "Wij ondersteunen het nazisme op geen enkele wijze. Dit zijn historische figuren voor volwassen verzamelaars met een interesse in deze zwarte bladzijde van de geschiedenis."

Binnenkort zullen ook Joseph Goebles, Heinrich Himmler, Reinhardt Heydric en Sepp Dietrich beschikbaar zijn...

De enige echte Adolf Hitler pop
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.