Frankrijk: Le Pen door naar tweede ronde

Volgens de eerste exit-polls bij de Franse stemhokjes gaat de extreemrechtse presidentskandidaat Le Pen hoogstwaarschijnlijk, samen met de huidige president Chrirac, door naar de tweede ronde van de verkiezingen. Zittend premier Jospin heeft volgens de eerste peilingen een pijnlijke nederlaag geleden, hij is waarschijnlijk uitgeschakeld.

Jospin haalde slechts 16% van de stemmen. Chrirac 20% en Le Pen 17%. De rest van de stemmen gaat naar enkele extreem-linkse Trotskistische kandidaten en een andere extreem-rechtse kandidaat.

21:29 - Premier Jospin's politieke loopbaan is waarschijnlijk ten einde. Het is zeker dat Jean-Marie Le Pen van het Front National doorgaat naar de tweede ronde. De meeste exit-polls bevestigen dit nu, na aanvankelijk verwarring. Verschillende peilingen gaven een compleet ander beeld van de uitslag.

22:24 - Jospin heeft besloten zich terug te trekken uit de politiek na het vernederende verlies van zijn partij. In zijn kamp is de verslagenheid groot. De voorzitter van Jospin's de Socialistische partij en zijn campagneleider hebben al aangekondigd op Chirac te zullen gaan stemmen. De eerste peilingen suggereren dat die een monsterzege van tachtig procent zal halen bij de volgende ronde, op 5 mei.

Met bijna de helft, 49,57%, van de stemmen geteld is de stand (volgens de BBC) nu:

Jacques Chirac: 19.74%
Jean-Marie Le Pen: 17.35%
Lionel Jospin: 15,13%