Joodse demonstratie in A'dam goed beschermd

De joodse jongeren, die vanmiddag in Amsterdam gaan demonstreren tegen terreur en voor vrede, voelen zich goed beschermd door de politie. Volgens woordvoerder Gideon Markuszower van de organisatie zijn er goede afspraken gemaakt.

Oorspronkelijk was er een demonstratie van het Museumplein naar de Dokwerker op het Jonas DaniŽl Meijerplein gepland. Maar nadat de pro-Palestijnse demonstratie een week geleden uit liep op relletjes, gepleegd door een kleine groep islamitische jongeren, besloten de organisatoren de manifestatie te concentreren bij de Dokwerker. Dat is in Amsterdam het symbool van verzet tegen terreur.

De bijeenkomst begint om 18.00 uur. De demonstranten zullen worden toegesproken door de IsraŽlische ambassadeur Eitan Margalit, de schrijver Leon de Winter, de voorzitter van de Internationale unie van joodse studenten, Reszev Pelek en Telegraafcolumnist prof. Bob Smalhout. De laatste haalde gisteren in een column in de Telegraaf fel uit naar de demonstratie van vorige week, die hij een Jihad op de Dam vond.

Over mogelijke veiligheidsmaatregelen wil de politie geen mededelingen doen. Eerder riep imam Haselhoef ouders al op om islamitische rel-jongeren thuis te houden.

De organisatoren, die solidair zijn met IsraŽl, verlangen naar een situatie van veiligheid, stabiliteit en duurzame vrede voor de IsraŽli's, Palestijnen en alle andere betrokkenen in de regio.