Loonsverhoging voor NS-personeel

Vakbonden en NS Reizigers hebben donderdag overeenstemming bereikt over een nieuwe CAO. NS-personeel krijgt over een periode van anderhalf jaar 5,9 procent loonsverhoging.

NS Reizigers heeft dat donderdag meegedeeld. Behalve de loonsverhoging is ook een regeling getroffen waarbij NS'ers hun werktijdverkortingsdagen kunnen verkopen aan het bedrijf. De werknemers kunnen deze vrije dagen verkopen tegen uurloon en een premie per dag. De regeling geldt alleen voor rijdend personeel.

Volgens de NS zijn de vier vakbonden (CNV, FNV Bondgenoten, VVMC en VHS) tevreden met het resultaat. De gesprekken zijn volgens NS ,,in goede en constructieve sfeer'' verlopen.

De partijen hebben verder afgesproken dat de komende tijd wordt gepraat over het opstellen van een geheel nieuwe collectieve overeenkomst. Die nieuwe CAO moet meer mogelijkheden bieden om priveleven en werk beter op elkaar af te stemmen.

De komende weken worden de resultaten van de onderhandelingen door de vakbonden aan hun leden voorgelegd. Volgens onderhandelaar W. Kusters van de CNV bedrijvenbond zal de CAO ,,het goed doen'' bij de leden. De CAO geldt met terugwerkende kracht tot 1 april 2001 en loopt tot 1 oktober 2002.