Prinsjesdag gewoon met Gouden Koets

Koningin Beatrix zal zich komende dinsdag zoals ieder jaar gebruikelijk per Gouden Koets naar het Binnenhof begeven om daar in de Ridderzaal de Troonrede voor te lezen. Dat heeft premier Kok donderdag bekendgemaakt.

Prinsjesdag zal in verband met de aanslagen in de Verenigde Staten wel een ,,soberder en ingetogener'' karakter krijgen dan gebruikelijk. ,,Maar we zullen de tradities van onze dag van de democratie zoveel mogelijk handhaven,'' aldus de premier.

Er zullen op prinsjesdag deze keer geen marsen gespeeld worden en het overgrote deel van de militairen zal geen ceremonieel tenue dragen. Wel zal twee keer het Wilhelmus ten gehore worden gebracht en zal er tromgeroffel te horen zijn..

Herdenking

Premier Kok deelde verder mee dat Nederland vrijdag net als alle andere landen van de Europese Unie om 12.00 uur drie minuten stilte in acht zal nemen ter herdenking van de slachtoffers van de aanslagen in de VS. Het kabinet zal om die tijd bij de Amerikaanse ambassade bloemen leggen en daar de stilte in acht nemen.

Kok heeft verder opdracht gegeven om vrijdag van alle rijksgebouwen de vlaggen halfstok te laten hangen. Hij gaat er vanuit dat de provinciale en regionale overheden dit voorbeeld zullen volgen. Ook hoopt hij dat de particuliere sector dit symbool van rouw zal tonen.