Miljardenschade voor airlines

Luchtvaartmaatschappijen lijden alleen al deze week een verlies van 10 miljard dollar als gevolg van de aanslagen in de Verenigde Staten. Deze ruwe schatting komt van de IATA, de internationale organisatie voor de burgerluchtvaart.

Een woordvoerder van deze organisatie zei donderdag ook dat luchtvaartmaatschappijen over heel dit jaar 'recordverliezen' tegemoet kunnen zien door de aanslagen.

Ongeveer vierduizend van de twaalfduizend commerciële luchtvaartmaatschappijen vliegen niet sinds de aanslagen waarbij vier gekaapte toestellen werden gebruikt en de sluiting daarop van het Amerikaanse luchtruim. De Amerikaanse markt vertegenwoordigt een waarde van rond de 1 miljard dollar per dag, aldus de IATA.

De luchtvaartmaatschappijen stonden al geruime tijd onder druk. "Een week geleden gingen wij nog uit van een verlies van circa 2,8 miljard dollar voor het internationale luchtvaartverkeer. Het lijdt geen twijfel dat dit meer wordt", zei de IATA-woordvoerder.

Standard & Poor's overweegt de kredietwaardigheid van alle commerciële luchtvaartmaatschappijen in de VS neerwaarts bij te stellen. Ook British Airways en Air Canada staan op de 'nominatielijst'.