Verwarring over opgejaagde Bin Laden

De Taliban in Afghanistan meldden donderdag dat Bin Laden onder huisarrest geplaatst zou zijn, maar trokken dat later weer in. Osama Bin Laden, die als verantwoordelijke voor de aanslagen op de VS dinsdag wordt genoemd, zou voortdurend van schuilplaats veranderen in Afghanistan.

Een woordvoerder van de ambassade van de Taliban in Pakistan bevestigde donderdag eerst dat Bin Laden 'onder huis arrest' was geplaatst in Kandahar in het zuiden van het land. Maar de Taliban-leiding ontkende de berichten later. Er lijkt wel weinig twijfel over te bestaan dat Bin Laden zich in Afghanistan ophoudt.

Een lid van de Pakistaanse geheime dienst meldde donderdag dat Bin Laden minuten nadat het nieuws bekend werd van schuilplaats veranderde. Een Amerikaanse overheidsmedewerker bevestigde het verhaal van de Pakistaan.

De commandanten van de Taliban-militie, die meer dan 95% van het land in de macht hebben en Bin Laden een schuilplaats, zeiden dat de Saudi-Arabische miljonair zich blijft verplaatsen binnen Afghanistan. Hij zou nooit ergens langer dan twee dagen blijven.

In Afghanistan is de angst groot dat de Verenigde Staten een vergeldingsaanval op het land zullen uitvoeren. In augustus 1998 vuurden de Amerikanen 70 kruisrakketten af op het oosten van Afghanistan als vergelding voor de bomaanslagen op twee Amerikaanse ambassades in Oost-Afrika, waarbij 231 mensen om het leven kwamen.

Bin Laden ontkende op woensdag iets te maken te hebben met de aanslagen. Volgens de Taliban heeft de Saudische fundamentalist niets te maken heeft met de aanslagen in de VS, omdat hij geen piloten heeft. Volgens de opperste Talib klagen de Westerse geheime diensten Bin Laden ten onrechte aan "om aan hun eigen falen te ontsnappen".