'Vijftig verdachten geïndentificeerd'

Bij de zoektocht naar de daders van de aanslagen in de Verenigde Staten heeft de FBI al zeker vijftig verdachten geïdentificeerd. Dat meldden Amerikaanse media donderdag.

Volgens verschillende bronnen zijn op een tiental verdachten na de meeste verdachten gelokaliseerd of opgepakt. Ook de omgekomen terroristen behoren tot de groep geïdentificeerde mogelijke daders en medeplichtigen.

Volgens een FBI woordvoerder voerde een groep van 12 tot 24 terroristen de aanvallen uit.
Hij zei verder dat de daders werkten in vier groepen van drie tot zes man. Zij waren gewapend met messen en stanleymessen en dreigden bommen te laten ontploffen.

Ook is gemeld dat de FBI bewijzen heeft gevonden dat de daders en of hun handlangers zich in elk geval in Boston (Massachusetts), Providence (Rhode Island) en Miami (Florida) hebben bevonden. Een anonieme medewerker van de FBI heeft eerder woensdag verklaard dat het onderzoek ,,spoedig zou verlopen''.

Verdachte in hamburg

De politie in Duitsland zegt aanwijzingen te hebben dat op zijn minst een van de daders van de aanslagen in de Verenigde Staten van dinsdag enige tijd in Hamburg heeft gewoond.

Een speciaal politieteam heeft in Hamburg-Harburg het huis onderzocht waar de dader of daders enige tijd zou(den) hebben gewoond. Daarna werden in nog enkele woningen gezocht naar bewijzen, aldus een politiewoordvoerder in de nacht van woensdag op donderdag.

Woensdagavond doorzocht de Duitse politie op aanwijzingen van de Amerikaanse federale recherche FBI ook al een woning. Daarin zouden twee mannen hebben gewoond, die in Florida vlieglessen hadden gevolgd. De FBI vermoedt dat deze mannen betrokken zijn geweest bij de aanslagen. Volgens de zegsman van de politie in Hamburg zijn er tijdens de huiszoekingen geen aanhoudingen verricht.