FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 26 juli 2001

Computernerd is niet meer...

Rop had ons via de newssubmit het volgende te melden

De gemiddelde computernerd is niet langer de jonge, sukkelige, pizza-etende nerd die elke avond met zijn pc in cyberspace leeft. De gemiddelde IT'er vandaag de dag is een gezellige familieman die na het werk tijd besteed aan zijn familie. Britse onderzoekers zeggen dit na een onderzoek onder 2000 IT'ers.

De familie staat voor 36 procent van de IT'ers na werktijd centraal. Voor slechts 7 procent is dat de computer. Bijna tweederde zegt zelfs dat het vervelend is om na het werk de computerproblemen van vrienden op te lossen.

Blair favoriet voor Pig Brother

Na Oostenrijk krijgt nu ook Groot-Brittannië zijn eigen 'Pig Brother', een grote concurrent voor de reality soap Big Brother. Vijf varkens zullen de strijd aanbinden met de bewoners van het echte Big Brother huis.

Torenhoog favoriet voor de eindoverwinning is 'Tony Blair' De wedstrijd die op internet te volgen zal zijn, is georganiseerd door een boer, die hiermee geld inzameld voor de door MKZ getroffen boeren. Elke stem levert 75 cent op voor het goede doel.

De vijf bewoners van het kot, waarop 24 uur per dag de camera's gericht zullen staan, hebben de namen van Britse politici meegekregen. Pig Brotherkijkers kunnen een keer per week stemmen over de vraag wie het kot moet verlaten. In tegenstelling tot Big Brother hebben de bewoners nu geen stem. De organisator van het spektakel heeft beloofd dat verliezers niet bij de slachter terecht zullen komen.

Moeten ze bij ons ook doen

Met dank aan CRX_master voor dit artikel!

Mexicaanse partij lokt leden met datingsite

CRX_master had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Mexicaanse politieke partij probeert sinds kort leden te werven met een eigen datingsite. 'Ontmoet je liefde bij de PRI' is de slogan die jonge kiezers aan de partij moet binden.

De datingsite is onlangs gelanceerd op de officiële website van de partij. Volgens een woordvoerder is het een taak van de partij "om mensen gelukkig te maken". De PRI probeert zijn imago op te krikken, nadat het na 71 jaren aan de macht vorig jaar door de huidige president vernederend werd verslagen.

Fokkers die leuke Mexicaanse meisjes willen ontmoeten kunnen surfen naar: http://www.pri.org.mx/

Yorin: Gullit komt en Starmaker keert terug

Oud-voetballer Ruud Gullit krijgt een eigen programma bij jongerenzender Yorin. Dat is donderdag bekendgemaakt tijdens de winterpresentatie in Amsterdam van de diverse zenders van de Holland Media Groep (HMG). Naast Yorin behoren ook RTL4 en RTL5 daartoe.

Volgens Yorin-programmadirecteur K. Gerritsen kent iedereen in het buitenland de naam van Ruud Gullit. ,,Daarom gaat hij een serie maken met bekende buitenlanders. Hij kan op gelijk niveau met hen praten. Hij boort zijn internationale contacten aan om mensen van wereldniveau bij hen thuis te portretteren. Op deze manier leert de kijker deze sterren op een heel andere manier kennen.''

Het programma heeft als werktitel 'Gullit' meegekregen. Vanaf eind dit jaar komt het op het scherm. Eerder werd al bekend dat de oud-voetballer en -coach komend voetbalseizoen bij NOS Studio Sport voetbalwedstrijden gaat analyseren.

Verder brengt Yorin het komende seizoen een vijf minuten durend nieuwsprogramma (Yorin Today). Volgens Gerritsen hebben jongeren geen zin in een halfuur durend journaal maar wel in een kort en bondig overzicht. Bovendien kunnen de kijkers via internet stemmen op welke onderwerpen zij 's avonds in het nieuws willen zien. Het programma kent geen presentatoren; de items worden door een voice-over begeleid.

Reallife programma's

Voor de rest van de programmering leunt Yorin het komende televisieseizoen zwaar op de zogenoemde reallife concepten. Zo komt Big Brother terug in een compleet vernieuwde versie die volgens de makers spannender en extremer moet worden. Het huis in Almere wordt nog maar bewoond door zes mensen die eerst in een ander Big Brother-huis in het buitenland hebben gezeten. Deze verhuizen vervolgens in groepjes van twee naar het huis in Almere.

Starmaker

Ook het succesvolle Starmaker krijgt een vervolg. De artiesten van het daaruit voortgekomen groepje K-Otic worden het komende seizoen gevolgd. Verder komt het programma zelf waarschijnlijk ook terug. Wanneer is nog niet duidelijk.

Net als de dinsdag gepresenteerde programmering van de SBS-zenders maakt Yorin ook veel gebruik van Nederlanders in het buitenland. Dat betekent veel reisprogramma's. Yorin gaat opnieuw (net als SBS) reisleiders in het buitenland volgen. Ook gaan negen prominente Nederlanders namens de zender op reis. Soapster/zanger Chris Zegers bijvoorbeeld doet dat in het programma One Way Ticket. Ook de van TMF overgenomen Sonja Silva gaat bij Yorin op die toer. Zij gaat met Yorin Travel op reis.

Type zwembroek verraadt type man

Het karakter en de lichaamsbouw blijken bij mannen bewust of onbewust belangrijke factoren bij het uitkiezen van hun zwembroek. Alhoewel het een cliché is dat heren gewoon maar een passend stuk badkleding uit een rek halen om het aan te trekken voor het strand, is volgens een onderzoek van Amerikaanse psychologen het tegendeel waar.

Het strand ligt deze prachtige zomerdagen vol met dames en dus ook heren die zich wel degelijk bewust zijn van hun uitstraling in zwemkleding. Amerikaanse psychologen ontdekten dat niet alleen het model maar ook de kleur van een zwembroek aangeeft wat voor een soort man erachter schuil gaat. Zo blijkt dat vaders of trouwe echtgenoten meestal een grote wijde zwemshort dragen. Volgens de onderzoekers geldt hier: hoe meer stof hoe groter de familie. De sportieve short duidt op onzekerheid. De strakke tanga-zwembroek echter betekent dat de man erin zich erg bewust is van zijn lichaam en er alles aan doet om in vorm te blijven. Ook de kleur van de zwemkledingstoffen verraadt een en ander over de man die het draagt. Zo hebben sportieve mannen die vooral graag in zee zwemmen, vaak een blauwe broek aan. De dragers van rode broeken flaneren graag op het strand of langs het zwembad. Ze zijn dan, volgens de Amerikaanse onderzoekers, op zoek naar een dame waarmee ze die avond kunnen afspreken. Achter de gele broek gaat een man schuil die erg graag een bruin tintje opdoet en op het strand dus languit in de zon ligt te bakken.

Momenteel zijn de wat strakkere zwembroeken met pijpjes erg trendy als badmode voor de mannen. Wat voor een type daarachter schuilt, is door de psychologen echter nog niet onderzocht.

Passief meeroken slecht voor het hart

Een half uurtje passief meeroken kan het het hart van niet-rokers tijdelijk beschadigen, omdat de bloedcirculatie binnen het hart ernstig wordt aangetast.

Onderzoekers observeerden het hart van dertig Japanse mannen, van wie de helft rookte en de andere niet. Geen van hen had eerder last van een hoge bloeddruk, diabetes of een hoog cholesterolgehalte. De proefkonijnen werden voor en na een periode van passief meeroken onderzocht. Bij niet-rokers veroorzaakte het 'mee-roken' een drastisch lagere activiteit van de cellen die de bloeddoorstroming binnen het hart regelen.
Rokers ondervonden geen verschil in de bloedcirculatie. De doorstroming bij niet-rokers herstelde zich na enige tijd weer. Dit levert volgens de wetenschappers het bewijs dat meeroken niet alleen longkanker kan veroorzaken, maar ook serieuze gevolgen kan hebben voor het hart.

Texels riool verstopt door o.a condooms

Door het toilet gespoelde onderbroeken, tandenborstels, plastic bestek, maandverband, condooms en plastic zakken. Het zijn de oorzaken van verstoppingen van het Texelse riool.

De gemeente Texel roept badgasten en Texelaars daarom op verstandig gebruik te maken van de riolering.
Tijdens de drukke zomermaanden draaien de rioolpompen al op volle kracht om al het wc- en douchewater te kunnen afvoeren. De rioolpompen zijn voorzien van versnij-inrichtingen, om alle normale bestanddelen van het rioolwater te kunnen verkleinen en het verder te kunnen pompen.

Met onderbroeken, tandenborstels en dergelijke lukt dat dus niet en daardoor treden storingen op. Vandaar de oproep van de gemeente aan vakantiegangers en Texelaars.

Britse kinderen zijn het bangst voor familie

Jamjam had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Britse kinderen zijn banger voor hun ouders, broers en zussen dan voor buitenaardse wezens, heksen en dinosauriërs. Alleen eenogige cyclopen, draken, Dracula en Frankenstein boezemen hun meer angst in dan hun familieleden.

Dat blijkt volgens het Britse boulevardblad Daily Express uit een onderzoek onder 1300 kinderen van het museum voor natuurlijke historie in Londen. Volgens een woordvoerder van het museum is elk kind wel voor iets bang. ,,Voor volwassenen is het interessant te zien hoe dingen veranderd zijn. Het is heel duidelijk dat het veel moeilijker dan vroeger is om kinderen bang te maken'', meent hij.

Duitse kinderlokker opgepakt in Cadzand

dEj@vU had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Justitie in België heeft een Duitse inwoner van Cadzand aangehouden die zou hebben geprobeerd schoolkinderen te ontvoeren. De 60-jarige man wordt ervan verdacht begin dit jaar bij bushaltes en scholen in de omgeving van Ieper in België meerdere malen geprobeerd te hebben kinderen in een bestelbusje te krijgen.

Volgens een woordvoerder van het parket in Ieper hebben vijf slachtoffers de man inmiddels herkend. De Zeeuwse politie heeft op verzoek van België huiszoeking verricht in de woning van de man in Cadzand. Daarbij is volgens de woordvoerder van het parket in Ieper belastend materiaal aangetroffen. Het parket wil in het belang van het onderzoek niet bekendmaken om wat voor zaken het gaat.

De verdachte werd begin juli aangehouden omdat hij aankopen bij antiquairs had betaald met vervalste bankdocumenten. Hij werd aan de hand van compositietekeningen vervolgens herkend als de gezochte kinderlokker. De man wordt op 10 augustus in Ieper voorgeleid. Voor zover nu bij het Openbaar Ministerie in Middelburg bekend hebben zich in Zeeland geen voorvallen voorgedaan die verband houden met de zaak.

Verliefd paar loopt elkaar mis

Hij had het nog zo mooi geplanned. Hij had zijn reis van 12 maanden onderbroken om zijn vriendin op de dag dat ze elkaar 5 jaar kenden te verrassen. Met een verlovingsring, een fles champagne en een bos bloemen stond Ian Johnstone bij zijn Amy Dolby in Noord-Engeland voor de deur.

Ware het niet dat zij hetzelfde had gedacht en naar Australië was vertrokken om hem te verrassen. Om even later tevergeefs voor zijn pension in het Australische Sydney te staan. Ze moeten elkaar net mis zijn gelopen op het vliegveld van Singapore.

Johnstone hoopt met Kerstmis voorgoed naar Engeland terug te keren. Dan zal hij de verlovingsring aan de vinger van zijn vriendin schuiven.

Met dank aan: HappyFun.nl voor de TIP!

Schumacher toch niet naar Zandvoort

ESteg had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ferrari heeft officieel bevestigd dat Michael Schumacher niet in actie komt in het weekeinde van de Marlboro Masters. Tijdens dat evenement, op 5 en 6 augustus, zou de drievoudig wereldkampioen met zijn Ferrari een demonstratie geven. Na eerdere geruchten is Schumachers komst nu definitief van de baan. Testcoureur Luca Badoer zal de taken van Schumacher overnemen en in plaats van alleen zaterdag ook op zondag te zien zijn met de Ferrari.

Overigens valt de organisator van het evenement niets aan te rekenen. Ferrari verklaart in een persbericht dat het de drie weken tussen de Duitse en de Hongaarse Grands Prix ten volle wil benutten om zijn coureurs de gelegenheid te geven zich optimaal te kunnen concentreren op het Wereldkampioenschap Formule 1.

Visser bedreigt controleur met harpoen

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteravond is een controleur van de visvereniging, een 37-jarige Hoogevener, bedreigd door een visser aan de Hoogeveensce Vaart. De visser, een 50-jarige man uit Nieuweroord had een proces-verbaal gekregen omdat hij niet de vereiste vergunningen had. De visser ging weg, maar kwam vervolgens terug om de controleur te bedreigen met een zogenaamd harpoengeweer. De man is aangehouden en verhoord. Tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Overigens worden de laatste tijd veel visserijwet controles uitgevoerd. Daarbij blijkt dat er veel vissers niet in het bezit zijn van de vereiste vergunningen of van de visakte. Veel vissers menen dat het in bezit hebben van de nodige papieren voldoende is, maar dat de bescheiden ook altijd aan de waterkant getoond moeten kunnen worden, is hen niet altijd duidelijk. Controle door de politie of door de controleurs van de visverenigingen, zijnde bijzondere opsporingsambtenaren, zullen ook de komen tijd in grote delen van Drenthe plaatsvinden.

Duitsers na 70 jaar aan de spaarzegels

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

'Spaart u zegeltjes?' Deze vraag kan de Duitser sinds gisteren aan de kassa verwachten. Zeventig jaar nadat Adolf Hitler kortingsacties verbood, mogen airmiles, kristalzegels en bonuspunten weer.

Het afschaffen van de kortingswet (Rabattgesetz) en cadeauregeling (Zugabeverordnung) door de regering van Gerhard Schröder heeft de weg vrijgemaakt voor zegeltjes sparen, kortingskaarten en gratis geschenken om klanten te lokken. De rijen voor de kassa worden waarschijnlijk langer omdat iedereen moet wachten tot alle zegeltjes overhandigd zijn en de bonuskaarten op de toonbank liggen.

De Duitser heeft bij de benzinepomp nooit kunnen sparen voor een paar handdoeken of een koffiezetapparaat. De Duitser gooide de tank vol en vertrok. De gisteren afgeschafte kortingswet verbood dit soort acties, acties waarmee benzinestations in Nederland trouwe klanten winnen.

De cadeauregeling stamt uit 1982 en de antikortingswet is in de jaren '30 ingevoerd. In 1933 nam Adolf Hitler de wet aan met de bedoeling kleine winkeliers tegen de macht van grote warenhuizen te beschermen. Deze warenhuizen waren veelal in het bezit van joden. De wet verbood winkeliers prijsverlagingen door te voeren, de winter- en zomeruitverkoop uitgezonderd.

De wetswijziging is de laatste stap die gezet wordt om de Duitse detailhandelssector flexibeler te maken. De laatste wijziging stamt uit 1996. Toen werd de winkeltijdenwet verruimd. Voor die tijd sloten de winkels zaterdagmiddag om twee uur en door de week om halfzeven.

Met het afschaffen van de kortingswet komt Duitsland de Europese Unie (EU) tegemoet. De EU verwacht zo de onderlinge concurrentie te stimuleren. Of dat in Duitsland veel oplevert, is de vraag. De Duitse prijzen behoren tot de laagste in Europa. Het Amerikaanse detailhandelconcern Wal-Mart betrad een paar jaar geleden de Duitse markt en zette de prijzen flink onder druk.

Om marktaandeel te winnen moest Wal-Mart met de prijzen onder die van de concurrenten gaan zitten. De rest volgde niet lang daarna. De prijzen van levensmiddelen daalden vorig jaar gemiddeld met 0,4% terwijl de levenskosten in Duitsland met 1,9% stegen. In vergelijking met andere Europese landen is dat een uniek beeld.

Veel winkeliers en consumenten geloven dan ook niet dat de prijzen door het afschaffen van de wet verder dalen. Wel gaat de Duitse consument ervan uit de komende tijd met kortingskaarten en geschenken te worden overspoeld. Het
beëindigen van de oude wet maakt het Duitse autohandelaren mogelijk een fiets cadeau te doen bij de aankoop van een auto. Voorheen was dat onmogelijk.

Maar het afschaffen van de kortingswet heeft, naast zegeltjes en kortingskaarten, een ander mogelijk voordeel voor de consument. Voortaan kan de Duitser met een winkelier onderhandelen over de prijs van een product, net als op een bazaar. Diverse actualiteitenrubrieken hebben gisteren camerateams op pad gestuurd om met een verborgen camera de bereidwilligheid van winkeliers te checken.

Het resultaat was zeer teleurstellend. Bij de grote Duitse warenhuizen zoals Kaufhof en Karstadt heeft de consument geen kans. Enkele warenhuisconcerns zagen de bui al ver van tevoren hangen en waren goed voorbereid. Hun verkopers hebben een cursus gehad om te leren omgaan met klanten die, net als op markten in ontwikkelingslanden, proberen af te dingen op een paar sandalen.

NL'ers aangehouden in Llorret voor moord

berney en Strolie75 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Spaanse badplaats Lloret de Mar zijn dinsdag twee Nederlanders aangehouden op verdenking van moord op een Duitse toerist. Zij zouden de Duitser afgelopen vrijdag in de plaats aan de Costa Brava om het leven hebben gebracht door messteken.

Twee andere Nederlanders die eveneens dinsdag werden opgepakt, zijn inmiddels weer vrijgelaten, zo maakte de plaatselijke politie woensdag bekend.

Ooggetuigen meldden dat de Nederlanders vrijdag een groep vrouwen hebben uitgescholden. Twee Duitsers zouden de vrouwen hebben verdedigd, waarop een vechtpartij uitbrak. Een van de Duitsers werd vervolgens door de Nederlanders neergestoken. De politie kwam de vermoedelijke daders door middel van beschrijvingen van getuigen op het spoor.

Provider moet virus bestrijden

SoNoS had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De bestrijding van computervirussen moet niet aan de eindgebruikers van internet worden overgelaten. De eenvoudigste oplossing is dat de providers maatregelen treffen via een antivirusprogramma. maar dat doen ze niet, wat dat kost geld.

Dit zegt onderzoeker A. Post van de Nederlandse vestiging van het Amerikaanse bedrijf Symantec, internetbeveiliger en virusbestrijder. Hij maakte zijn opmerkingen naar aanleiding van het computervirus SirCam, dat het internetverkeer momenteel teistert.

Harde kern blijft in de bijstand

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nederland zal moeten leren leven met het huidige aantal van ruim driehonderdduizend bijstandsgerechtigen. Van degenen die nu nog in de dossiers van de sociale diensten zijn opgenomen, is de overgrote meerderheid niet geschikt voor betaald werk.

Dit stellen de sociale diensten, verenigd in Divosa "Misschien moeten we leren leven met het idee dat er een groep mensen is die gewoon niet meer aan de bak komt", stelt Divosa-voorzitter Rien Hazebroek. De sociale diensten zien er dan ook meer in om bijstandsgerechtigden met behoud van uitkering vrijwilligerswerk te laten doen. "Daarvoor zijn nu minder mogelijkheden dan we wensen."

Voorspoed
De afgelopen jaren is het aantal bijstandsuitkeringen fors teruggebracht. In 1995 waren dat er nog bijna een half miljoen, in 1998 nog geen vierhonderdduizend. Vorig jaar waren er 335.000 huishoudens met een bijstandsuitkering, 28.000 minder dan in 1999. Naast de inspanningen van de gemeentelijke sociale diensten speelde ook de economische voorspoed een grote rol bij deze spectaculaire daling.

Hazebroek is somber over de mogelijkheden deze zegetocht voort te zetten. "Ik heb er twijfels over of we de huidige bestanden in volle omvang naar de arbeidsmarkt kunnen brengen. We moeten niet de illusie hebben dat dat met eenvoudige middelen op korte termijn gaat lukken."

Volgens Divosa bevindt zestig procent van de huidige bijstandsgerechtigden zich in de zogenaamde fase 4-categorie: 'moeilijke gevallen' met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Hazebroek spreekt van een "meervoudige problematiek".

"Het zijn veelal mensen die eenvoudig werk hebben gedaan en nu langdurig werkloos zijn. Tien tot twaalf jaar is geen uitzondering. Er zitten ook veel gedeeltelijk arbeidsongeschikten tussen. En dan hebben we nog mensen met psychische problemen, hoge schulden en een alcohol- of drugsverslaving."

De overige veertig procent bestaat uit de fase 3-cliënten. Hazebroek: "Ook daar zijn problemen, aangezien het gaat om mensen die al een paar jaar werkloos zijn. Tegelijkertijd schroeft het bedrijfsleven de eisen steeds verder op, ook waar het eenvoudiger werk betreft. Al met al wordt het verduveld lastig de kloof tussen vraag naar en aanbod van arbeid te dichten."

Duurbetaalde reïntegratieplannen om de resterende bijstandsgerechtigden alsnog snel aan een baan helpen zijn grotendeels verspilde moeite, zo laat de Divosa-voorzitter doorschemeren. "Deze mensen zijn als eerste de dupe als een onderneming gaat inkrimpen. Wij noemen ze dan ook wel draaideurklanten."

Rechtzaak na ramp Concorde

De families van vijf bemanningsleden van de vorig jaar verongelukte Concorde hebben een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Continental Airlines en bandenfabrikant Goodyear Tire & Rubber Co. Volgens hen droegen beide ondernemingen bij aan de vliegramp bij Parijs, zo meldt CNN.

De Concorde van Air France stortte op 25 juli 2000 vlak na de start neer. Alle 109 inzittenden en vier mensen op de grond kwamen daarbij om het leven. De Franse autoriteiten zijn nog steeds bezig de oorzaak van de ramp te onderzoeken. Maar ze houden het er tot nu toe op dat het ongeluk is veroorzaakt door een klapband.

Uit de onderzoeken die tot nu toe zijn gedaan, is gebleken dat de klapband is veroorzaakt door een stuk metaal dat op de startbaan lag. Een DC-10 van Continental Airlines die vijf minuten eerder was vertrokken was deze metalen strip onderweg verloren. De lekke band van de Concorde leidde tot een kettingreactie, waarbij de brandstoftanks van het supersonische vliegtuig vlam vatten.

De rechtszaak is aanhangig gemaakt in de Amerikaanse stad Houston omdat Continental Airlines daar zijn thuisbasis heeft. Bovendien is in die stad de metalen strip niet goed aan de DC-10 vastgemaakt, aldus een advocaat van de families. Goodyear is aangeklaagd omdat die de leverancier is van de banden van de Concorde. Volgens de raadsman liet het ontwerp van de banden te wensen over en hadden de gevolgen van de klapband nooit zo ernstig mogen zijn. Hij laat aan de rechtbank over hoeveel geld de families moeten krijgen.

De Franse luchtvaartmaatschappij Air France, die eigenaar was van de verongelukte Concorde, blijft in de aanklacht vooralsnog buiten schot. Volgens de advocaat is er op dit moment geen bewijs dat deze luchtvaartmaatschappij nalatig is geweest.

De familieleden van de meeste passagiers van de Concorde bereikten in mei al een overeenkomst over schadevergoeding met Air France. Woensdag is op de plaats van de ramp een herdenkingsdienst gehouden.

Deuren parkeergarages worden vervangen

def2k had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Gemeente Rotterdam gaat alle deuren in parkeergarages vervangen die horizontaal dichtgaan. Dat besluit volgt op het ongeluk gisteren met een garagedeur in Rotterdam-West, waarbij een meisje gewond raakte.
Totdat alle deuren zijn vervangen, worden de toegangen waarvan de beveiliging niet goed werkt permanent opengezet.

Het vierjarige meisje dat gistermiddag met haar hoofd klem kwam te zitten tussen de deur van een garage aan de Lieve Verschuierstraat is er naar omstandigheden niet heel erg aan toe. Ze heeft een lichte hersenschudding en is inmiddels weer thuis.

Ramp dreigt bij vulkaan Pinatubo

Tien jaar na de uitbarsting van de Pinatubo op de Filippijnen dreigt de vulkaan weer tot een ramp te leiden. De krater is volgelopen met regenwater. Geologen waarschuwen dat door de watermassa de Pinatubo op springen staat, zo meldt de BBC. Als dit gebeurt ontstaat een reusachtige modderlawine die de omliggende plaatsen bedreigt.

Het peil van het meer in de krater is in een maand met twee meter gestegen. Binnen enkele weken zou de krater het kunnen begeven, schatten de geologen. Volgens hulporganisaties loopt de stad Botolan, met 46.000 inwoners, het risico door de lawine getroffen te worden. De organisaties roepen de overheid op onmiddellijk in actie te komen om een ramp te voorkomen. Zo zou er een evacuatieplan opgesteld moeten worden.

In 1991 kwam na eeuwenlange rust de Pinatubo tot uitbarsting. De eruptie zorgde voor enorme verwoestingen; zevenhonderd mensen kwamen om het leven en honderdduizenden raakten dakloos.

Donderdag deed zich ook weer een uitbarsting voor bij een andere vulkaan op de Filippijnen, de Mayon. Boven de vulkaan hangt een rookkolom van 10 kilometer hoog. Over schade of slachtoffers is nog niets bekend.

Sinds eind juni is de vulkaan al een aantal malen uitgebarsten. Ongeveer 45.000 inwoners van plaatsen aan de voet van de Mayon moesten geëvacueerd worden. Drie weken geleden konden ze naar hun huizen terugkeren nadat de autoriteiten het sein veilig hadden gegeven.

De Mayon, ruim 300 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Manilla, is door zijn perfecte kegelvorm een bekende toeristische trekpleister. In 400 jaar kende de vulkaan 49 uitbarstingen. De rampzaligste deed zich voor in 1814, toen 1200 mensen om het leven kwamen. Hun dorp raakte bedolven onder vulkanische modder.

A-team van Frank de Boer weer in actie

Het zogeheten A-team van Frank de Boer bestormt donderdagmorgen het hoofdkantoor van de Europese voetbalunie UEFA. De advocaten van de voetballer zullen, vergezeld door dopingdeskundigen, vanaf half tien hun pleidooi houden tegenover de beroepscommissie van de UEFA.

Inzet van het kamp-De Boer in het hoger beroep is de schorsing van een jaar kwijt te raken en vrijspraak voor De Boer te krijgen. Ruim een maand geleden werd hij wegens doping voor een jaar geschorst.

Vrijdagmiddag weet de verdediger van Barcelona zelf pas wat het gaat worden. Het eerste deel van de dag besteden de vijf commissieleden aan beraadslagingen, in de namiddag spreken ze zich uit.

Mocht het oordeel niet naar tevredenheid van De Boer zijn, dan zal de international de stap naar de burgerrechter maken. In de tussentijd zal De Boer bij handhaving van een schorsing niet mogen uitkomen in zowel nationale als internationale duels.

In de urine van De Boer werd dit voorjaar een te hoge concentratie van het spierversterkende middel nandrolon gevonden. Van nandrolon, dat voorkomt op de dopinglijsten, mag een mannelijke sporter slechts 2 nanogram per milliliter in de urine hebben. Bij de Boer bleek de concentratie na de contra-expertise 7,1 nanogram te zijn.

Lubbers hekelt uitzettingsbeleid

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, Ruud Lubbers, is bezorgd over het toegenomen aantal asielzoekers dat wordt teruggestuurd naar een gevaarlijk land van herkomst.

'Als vluchtelingen worden teruggestuurd naar het gevaar, dan maken alle maatregelen de asielzoekers te beschermen niets meer uit', vindt de Nederlander. De verklaring van Lubbers markeert het vijftigjarige bestaan van de VN-conventie voor de status van vluchtelingen, ook bekend als het Vluchtelingenverdrag.

De Unhcr, de organisatie waar Lubbers de baas is, hekelde onlangs nog het terugzenden van Afghaanse vluchtelingen door Pakistan en Iran en van Noord-Koreaanse vluchtelingen door China. De conventie verbiedt het repatriëren van gevluchte personen als daardoor hun leven of vrijheid in gevaar komt.

Lubbers wijst erop dat schendingen van de conventie vooral lijken te worden ingegeven door het stijgende aantal asielzoekers en dan vooral door de opvatting dat de meeste asielzoekers geen echte vluchtelingen zouden zijn. De Hoge Commissaris vindt dat het het overmogen om de stroom economische vluchtelingen in te dammen geen reden mag zijn de conventie aan de laars te lappen.

VS wijst ook verdrag over bio-wapens af

Na 'Kyoto' en ABM heeft de VS ook het verdrag over bio-wapens afgewezen. Volgens ambassadeur Mahleyis is het verdrag ‘een bedreiging van de nationale veiligheid en van vertrouwelijke bedrijfsinformatie.'

De Verenigde Staten blijven voorstander van het Biologische Wapens-verdrag dat in 1975 in werking trad, maar voelen niets voor een internationaal controle-mechanisme dat moet toezien op de naleving ervan.

De afwijzing van het bio-protocol staat in schril contrast met de hoge prioriteit die de regering-Bush geeft aan de bestrijding van massavernietigingswapens. Zeker omdat biologische wapens bij uitstek een geschikt middel zijn voor terroristen om in de VS op grote schaal terreur te zaaien.

Critici zien in het besluit vooral de machtige hand van de Amerikaanse farmaceutische industrie. Dat het bio-protocol de nationale veiligheid bedreigt, is moeilijk voorstelbaar omdat inmiddels veel defensie- en bedrijfsfaciliteiten zijn uitgezonderd van inspecties.

Ontslag via SMS-berichtje

In Singapore is een tandartsassistente via een SMS-bericht ontslagen. Naar eigen zeggen kreeg Zeng Xiuqing het tekstbericht op haar mobiele telefoon na werktijd en zonder waarschuwing vooraf.

Zeng Xiuqing vermoedt dat ze de laan uit is gestuurd omdat ze een overplaatsing weigerde, aldus het Maleisische dagblad The Star woensdag. ,,Omdat je niet naar Amara-hotel wilt, zal vandaag je laatste dag zijn. Je loon ligt woensdag klaar'', aldus het SMS-bericht van haar baas. Die zegt dat hij al eerder met haar over de zaak gepraat heeft.

Advocaten in Singapore vermoeden dat het tekstbericht rechtsgeldig is. Zij vergelijken het met een baas die zijn werknemer over de telefoon ontslag aanzegt.

'Kom van dat dak af' niet uitgebracht

Sony Music Nederland brengt de single 'Kom van dat dak af' voorlopig niet uit. Hoewel de single niets met Herman Brood of zijn zelfmoord te maken heeft, leek het Sony beter van uitbrengen af te zien ,,om eventuele problemen te voorkomen'', aldus een woorvoerder.

De nieuwe versie van het oude nummer van Peter Koelewijn is gemaakt door de groep Barry Barry. Het is niet duidelijk of en, zo ja, wanneer de single wel wordt uitgebracht, aldus de woordvoerder.

Bejaarde actrice poseert voor Penthouse

De 95-jarige Braziliaanse actrice Dercy Goncalves gaat naakt poseren voor het blad Penthouse. Dat heeft de Braziliaanse krant O Globo woensdag gemeld. De bejaarde filmster nam de uitnodiging van het mannenblad aan ,,om de wereld te tonen dat een 95-jarige nog niet dood is''.

Liefhebbers konden Goncalves eerder dit jaar al enkele malen in gewaagde kleding bezichtigen. De actrice poseerde voor een lingerie-merk en schokte bezoekers van een feestje toen zij binnenkwam in een uitdagende jurk van Versace. Het kledingstuk maakte de tatoeage boven haar billen duidelijk zichtbaar.

Dercy Goncalves debuteerde als actrice in 1929 en had in de jaren zestig haar eigen televisieshow. Ze geniet ook enige bekendheid als zangeres.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.