Hittegolf op komst!

We krijgen een hittegolf! Verschillende weerkundigen bevestigden gisteren dat het kwik in ons land de komende dagen zal stijgen tot tropisch niveau. De verwachting is dat dit weekeinde op veel plaatsen in ons land de 30 graden wordt gehaald. Omdat deze hoge temperatuur ook begin volgende week zal aanhouden, is er sprake van een hittegolf.

Officieel zijn daar vijf aaneengesloten dagen voor nodig met een temperatuur van 25 graden of meer. Van die vijf dagen moeten er drie zijn waarop het kwik boven de 30 graden uitkomt.

Volgens Weerbureau HWS en de Friese weerman Piet Paulusma wordt de 30 graden vandaag al lokaal in het zuiden bereikt. "Op zondag gaat het echt beginnen. Dan heb ik bijna overal de 30 staan. Begin volgende week kan het zelfs nog wel eens ietsje warmer worden!" aldus een enthousiaste Paulusma, die als een van de eersten de warmtegolf van deze week voorspelde.

Dorothé Lucassen van Weerbureau HWS bevestigt de lezing van Paulusma. "De mensen in het zuiden krijgen het eerst te maken met de tropische warmte, daarna volgt de rest van het land."

De hoge temperaturen zullen naar verwachting veel landgenoten naar onze kust doen trekken. Gecombineerd met de komst van buitenlandse toeristen zal het op de wegen naar de stranden bom- en bomvol zijn. Ook aan het eind van de zaterdag en de zondag, als de strandgangers massaal naar huis terugkeren, zal het druk zijn, zo is de verwachting.

"Ook het strandweer zal inderdaad prima zijn", aldus Lucassen. "Zeker omdat het daar ietsjes koeler zal zijn, ongeveer 25 graden. Bovendien staat er vaak 's middags een heerlijk briesje vanaf zee, zodat het nog een beetje is uit te houden."

Verschillende zomerse evenementen die voor het komend weekeinde zijn gepland, spinnen garen bij de tropische weersomstandigheden. Zo wordt in Rotterdam het Zomercarnaval gehouden, een bonte stoet van zeventig praalwagens en groepen die zingend, dansend en muziek makend door de binnenstad trekt.

Speciaal voor dit evenement, dat vorig jaar ruim 600.000 bezoekers trok, wordt de hele Rotterdamse binnenstad afgesloten. Het Zomercarnaval is daarmee het grootste eendaagse culturele evenement in ons land.

De hittegolf zal waarschijnlijk duren tot komende woensdag. Daarna verwachten de weerkundigen dat de temperatuur weer zal dalen, maar dat deze nog altijd een stuk boven de 20 graden zal liggen. Dorothé Lucassen van HWS: "Voor het weer hoeven we dus voorlopig niet naar het buitenland op vakantie te gaan."