Lijnende vrouwen vallen flauw op het strand

Lijnende vrouwen, die er alles voor over hebben om zo 'strak' mogelijk op het strand te liggen, bezorgen de reddingsbrigades langs de Nederlandse kust handen vol werk. Met grote regelmaat moeten de hulpverleners aan de slag omdat de op dieet zijnde dames door de combinatie van hitte en een te lege maag van hun stokje gaan.

"Sommige vrouwen liggen uren in de zon te bakken en als ze dan opstaan, vallen ze bijna meteen flauw. Als ze vervolgens weer bij hun positieven komen, krijg je te horen dat ze de hele dag nog niets of bijna niets hebben gegeten en op dieet zijn. Dan is de oorzaak snel achterhaald", vertelt Ruud Cloeck van de Bloemendaalse Reddingsbrigade, die soms wel drie keer op een dag flauwgevallen meisjes de helpende hand moet bieden.

Volgens de voorzitter van de Bloemendaalse Reddingsbrigade gaan vooral aan het begin van het strandseizoen veel dames van hun stokje. "Niet iedereen heeft maatje 36, maar als het mooi weer wordt, wil iedereen dat wel graag hebben. Als de bikini's dan weer voor de eerste keer tevoorschijn worden gehaald, is het voor sommigen even schrikken. Die gaan dan op dieet, terwijl het juist met deze warme dagen belangrijk is goed te eten en te drinken. Ze kunnen beter in de winter alvast met lijnen beginnen", meent de 45-jarige Cloeck.

Volgens de redder in nood, die zijn werkzaamheden op vrijwillige basis uitvoert, is het overigens altijd hetzelfde type vrouw/meisje dat te hulp moet worden geschoten. "Ze hebben over het algemeen allemaal al een mooi figuurtje. Helemáál geen vetrollen. Dus ik begrijp niet waar ze zich druk om maken. Maar het zijn meestal de meisjes die graag gezien willen worden en die ook op die plaatsen komen waar het kennelijk heel belangrijk is dat je strak in je vel zit. Een moeder van twee kinderen hoeven we echt nooit te hulp te schieten omdat ze is flauwgevallen vanwege een dieet. Daarvoor zijn andere dingen inmiddels belangrijker geworden."