Toename gebruik partydrug GHB

Het gebruik van het verdovende middel GHB neemt toe. Vooral in de Zaanstreek wordt deze `partydrug' sinds deze zomer meer gebruikt. Haarlemse ziekenhuizen krijgen vrijwel elk weekeinde slachtoffers van GHB binnen. Vorig weekeinde tien, waardoor andere spoedeisende gevallen moesten worden doorgestuurd.

'GHB wordt overal gebruikt, maar in de Zaanstreek is het op dit moment extreem', zegt de woordvoerder van de unit Synthetische Drugs van de politie. Op het Beachpop festival in Bloemendaal is de politie een grootschalige waarschuwingsactie begonnen.

De ambulance reed vorig weekeinde af en aan naar dat housefestival op het strand van Bloemendaal. Gebruikers van een te grote dosis GHB kampten met ademhalingsproblemen en een extreem verlaagde bloeddruk. Van de tien slachtoffers die naar het ziekenhuis werden gebracht, verbleven er zes minimaal één nacht op de intensive care.

De aangenaam versuffende werking van GHB maakt de drug populair bij partybezoekers. De stof staat ook wel bekend als `rapedrug'. In 1999 werden vier gevallen van verkrachting bekend waarbij de stof stiekem in het glas van een meisje werd gedaan, dat vervolgens onwel raakte en weerloos was.