Onderzoek marteling politie bij top Genua

Ronald (Trainspotter)
Italië heeft de Britse regering een onderzoek beloofd na beschuldigingen van Britse actievoerders bij de G8-top in Genua dat de politie hen heeft gemarteld. Vijf arrestanten uit Groot-Brittannië zeggen bewusteloos te zijn geslagen door politieagenten, meldt de BBC.

Volgens de demonstranten zijn ze ten onrechte aangehouden toen ze lagen te slapen in school die diende als hoofdkwartier van de protestgroep Genua Sociaal Forum. 'De politie sloeg in het wilde weg met de wapenstok in op mensen die zich niet verzetten', zo zeggen ze. Vier demonstranten beschrijven de plaats waar ze vastzaten als 'een veldhospitaal in de Krimoorlog' waar mensen lagen met botbreuken en hoofdwonden. 'We zaten 36 uur in kale betonnen cellen met weinig eten en onder psychisch en vaak ook lichamelijk moeilijke omstandigheden.' Een advocaat werd hen geweigerd.

Woensdag werden ze vrijgelaten. Een van de vijf actievoeders ligt nog met ernstige verwondingen in een ziekenhuis in Genua. Hij heeft een doorboorde long, gebroken ribben en inwendige bloedingen. De demonstrant ontkent bij gewelddadigheden betrokken te zijn geweest.

In Genua gaan onder politici ook stemmen op voor een onderzoek naar het politieoptreden tijdens de top. Volgens een Italiaanse senator van de Groene Partij zou de politie fascistische liederen hebben gezongen en demonstranten met verkrachting en het gebruik van geweld hebben bedreigd.

Een politieman zou het optreden van zijn collega's hebben vergeleken met 'een nachtmerrie onder een dictator als Pinochet'. Sommige van zijn collega's zouden zich volgens hem als fascisten hebben gedragen. In dagblad La Republicca zei hij: 'Ze zetten de demonstranten in rijen en sloegen hun hoofden tegen de muur. Op een persoon urineerden ze.'

Italiaanse autoriteiten namen het eerder op voor de politie. Ze werd geconfronteerd met demonstranten die er alleen maar op uit zouden zijn te provoceren.