Digitale tv via de ether start begin 2002

Wormer, Haarlem en Amsterdam zijn de eerste regio's waar begin volgend jaar digitale televisie kan worden ontvangen via een antenne. Nozema begint hier met uitzendingen van de 25 meest bekeken televisiezenders voor mensen die nog geen kabeltelevisie hebben, dat niet willen of mensen die bij voorbeeld kamperen of met een draagbare tv op terras of balkon zitten.

Nederlandsche Omroep-Zendermaatschappij (Nozema) zegt, bij monde van woordvoerder E. van Stokkom, niet de illusie te hebben dat digitale televisie de kabeltelevisie zal verdrukken. ,,Immers, de meeste mensen kijken al tv via de kabel.''
Nozema zal niet het bedrijf zijn dat het pakket zenders commercieel exploiteert. Daarvoor is de firma Digitenne in beeld. De uiteindelijke beslissing daarover valt komend najaar.

De digitale uitzendingen die Nozema via de ether gaat uitzenden, vormen een geduchte concurrent van de kabelmaatschappijen, zegt Van Stokkom. Het digitale beeld is storingsvrij en het geluid van cd-kwaliteit. Bovendien mag de antenne-ontvangst bedoeld lijken voor recreanten en diegenen die om redenen van afstanden nog verstoken zijn van 'de kabel', verwacht wordt dat er ook mensen zijn die van hun huidige kabelaar af willen om bijvoorbeeld financiële redenen.