FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 17 april 2001

Syb van de Kast verlaat vrouw voor Hieke

Vanmiddag was Syb van de Ploeg, van de Kast, het onderwerp van de dag in de uitzending van Jeroen van Inkel op Radio 538.

Volgens insiders, vertelde Jeroen, zou Syb zijn vrouw en kind verlaten hebben voor niemand minder dan de van Big Brother 2 bekende Hieke, die we vorige maand nog konden bewonderen in Playboy.
Volgens vrienden van de band De Kast was Hieke de afgelopen weken vaak te gast tijdens repetities van de band, maar was er niets speciaal opgevallen.
Het nieuws zou in de kennissenkring van Syb ingeslaan zijn als een bom. Niemand had dit van de sympathieke zanger verwacht die afgelopen jaar vader werd.

Charles van Charles & Eddie overleden

Charles Pettigrew, zanger van de groep Charles & Eddie, is overleden.
Pettigrew werd in 1963 geboren in Philadelphia. Hij leerde Eddie Chacon kennen tijdens een metrorit in New York.

In Nederland werd de groep in 1992 bekend met de hit Would I lie to you. Dat nummer haalde de 2e plaats in de top 40. Begin 1993 hadden Charles & Eddie nog een klein hitje met NYC (Can you believe this city). Pettigrew liet het laatst van zich horen op een cd van de Tom Tom Club, ''The good the bad and the funky''. Hierop zong hij op een paar liedjes mee.

200.000 kindslaven per jaar

Volgens een schatting van Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, worden ongeveer 200.000 kinderen per jaar in West- en Midden-Afrika het slachtoffer van dwangarbeid.

Die kinderen worden in Afrika verkocht en op transport gezet. Ze komen vooral uit de straatarme landen Benin, Togo en Mali en worden over land en zee vervoerd naar Gabon, Nigeria en Ivoorkust. De meeste van die kinderen zijn verkocht door hun ouders.

De jongens worden vooral ingezet op cacaoplantages, terwijl de meisjes meestal als huishoudhulp worden misbruikt.

Britse laptop met 'top secret'-informatie vermist

Volgens de Britse tabloid The Mirror is de laptop van het Britse Ministerie van Defensie in een taxi achtergelaten. Op de computer zou geheime informatie staan over nieuwe verdedigings- en wapensystemen.

De ambtenaar in kwestie heeft inmiddels aangifte gaan bij de politie. Het zou gaan om een laptop van Dell die de ambtenaar na een ritje van 5 kilometer van Waterloo Station in Londen naar Roehampton vergeten zou zijn in de taxi.

De politie reageerde met de mededeling: "Het had iedereen kunnen overkomen. Iemand anders kan vervolgens in de taxi gestapt zijn en met het apparaat weggelopen zijn."

Het is overigens niet de eerste keer dat Britse ambtenaren laptops met gevoelige informatie achterlaten in het openbaar.

In maart vorig jaar werd bekend dat agenten van de MI5 (de Britse binnenlandse veiligheidsdienst) en de MI6 (de Britse buitenlandse veiligheidsdienst) laptops vergeten waren. Ook op deze laptops zou gevoelige informatie staan. Zo werd de MI5-laptop vergeten op een station en zou geheime informatie bevatten over Noord-Ierland.

Proef: virtueel stemmen

Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten in 2003 wordt een proef gehouden waarbij kiezers niet meer naar hun eigen stembureau hoeven. Kiezers kunnen dan stemmen in een virtueel stembureau op bijvoorbeeld trein- of tankstations. Dat heeft een woordvoerder van minister Van Boxtel van Grotesteden- en ICT-beleid gezegd. Hij wist nog niet hoe zo'n virtueel stembureau eruit moet gaat zien.

De bedoeling is dat in een dergelijk bureau elektronisch wordt gecontroleerd of de identiteit van de kiezer klopt met een persoonlijke code die op een kaartje staan vermeld. Dit kaartje is persoonlijk eigendom. Als de gegevens op het kaartje overeenstemmen met het lichaamskenmerk, dan kan worden gestemd.

Welk lichaamskenmerk (biometrie) wordt gebruikt, is ook nog niet bekend. Eerst moet op Europees niveau worden besloten welk lichaamskenmerk het beste voldoet om de identiteit te scannen: de vingerafdruk, het gelaat of de iris. Dat zal in 2003 internationaal worden beslist, aldus de woordvoerder. 'Als de EU straks besluit welk lichaamskenmerk het wordt, heeft Nederland met alle vormen al de nodige ervaring opgedaan.'

Zwarte prinses Diana mag niet

Een standbeeld van een inktzwarte prinses Diana mag niet worden tentoongesteld in een Britse kunstgalerie. Haar familie heeft bezwaar gemaakt tegen het kunstwerk. Het beeld van zwart graniet toont een nog wel blonde Diana, gehuld in een lange witte jurk met hippe schoenen aan haar voeten.

Over het beeld ontstonden al heftige discussies toen het nog niet eens af was. Tegenstanders noemden het werk ‘duivels’ Voorstanders beschuldigden hen daarop van racisme. Volgens een parlementslid lijkt het beeld meer op Diana Ross dan op de prinses van Wales.

Volgens Maxie Hayles, voorzitter van een antiracismegroepering, is het protest tegen de zwarte prinses tekenend voor nog immer aanwezige racistische denkbeelden. “Het verbaast me niks dat de lokale bevolking zo vijandig reageert. Racisme kan zich op vele manieren uiten.”

Illegale reparaties oorzaak tunnelbrand

robbie l had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Illegale reparaties in de skitreintunnel in het Oostenrijkse Kaprun zijn de oorzaak van de tunnelbrand in november 2000 die aan 155 mensen het leven kostte. Dat schreef het Oostenrijkse nieuwstijdschrift 'profil' dinsdag.

Het tijdschrift heeft volgens het eigen bericht inzage in gerechtelijke dossiers gehad. In een defect verwarmingselement dat de catastrofe vorig jaar november veroorzaakt zou hebben, is volgens 'profil' in strijd met de regels een houtplaat in combinatie met isolatiewol ingebouwd. Daardoor kon het vuur zich zo snel verspreiden dat slechts twaalf mensen zich uit de vlammenzee konden redden.

Het personeel en de bedrijfsleiding van de kabeltrein wisten van de illegale reparaties aan de verwarming, zei een van de treinmedewerkers tegen het tijdschrift. Bij een controle naar aanleiding van een eerder ongeluk in 1997 hadden de reparaties moeten opvallen.

De oorzaak van de tunnelbrand in 2000 is door de autoriteiten opzettelijk verzwegen om het plaatselijk toerisme geen schade te doen, schrijft 'profil' verder. De rechtbank in Salzburg, waar de zaak in behandeling is, wil pas in de tweede helft van dit jaar opening van zaken geven over de oorzaak van de tunnelbrand.

RKC mag in eigen stadion spelen

Johan / LWaS had ons via de newssubmit het volgende te melden:

RKC heeft met succes bij de UEFA dispensatie aangevraagd voor het spelen in eigen stadion, mochten zij Europees voetbal halen. Normaal gesproken ligt de norm voor een club die europees voetbal gaat spelen op een stadion met 10.000 zitplaatsen minimaal. RKC heeft 'slechts' 6.600 plaatsen. Door de dispensatie aanvraag mogen zij in eigen stadion voetballen en hoeven zij niet uit te wijken naar een ander stadion. Er kan alleen nog een probleem optreden mocht RKC de Champions League halen.

Enquist schrijft Boekenweekgeschenk 2002

Anna Enquist schrijft het 67e Boekenweekgeschenk. De novelle van dichteres en prozaschrijfster Enquist verschijnt tijdens de Boekenweek 2002, van 13 tot 23 maart.
De week van het boek staat volgend jaar in het teken van de liefde in de literatuur. Motto van de Boekenweek is 'Hebban olla vogala nestas - Verhalen en gedichten over de liefde.' Hebben olla... wordt beschouwd als de eerste tekst die ooit in het Nederlands verscheen.

Het is een liefdesverklaring van rond het jaar 1100, vermoedelijk geschreven door een monnik. In 1933 werd het stukje poëzie in het Britse Oxford ontdekt.

Anna Enquist debuteerde in 1991 met poëzie, in 1994 verscheen haar eerste roman. Drie jaar later werd haar tweede roman 'Het Geheim' uitverkozen tot Boek van het Jaar.

Het boekenweekgeschenk keert terug naar de traditionele vorm: een novelle in een paperback van 96 bladzijden. Vorig jaar schreef Salman Rusdhie een geschenk dat drie keer zo dik was als normaal. Het jaar daarvoor werd het boekje van Harry Mulisch een gebonden uitgave. Schrijfster Enquist laat weten dat zij geen enkele moeite met de paperbackvorm heeft. ,,Ik heb geen last van mannelijke profileringsdrang en pas me aan'', zei ze in het Radio 1-journaal.

Cabaretiers gaan strijd aan met Starmaker

Het cabaretteam van het VARA-televisieprogramma Kopspijkers gaat de strijd aan met de single 'Damn, I think I love you' van de kandidaten van het Yorin-televisieprogramma Starmaker.
Met het nummer 'I wanna be a one day fly' willen de cabaretiers binnen drie weken hetzelfde presteren als de talenten van Starmaker: van niets op nummer één in de verschillende hitlijsten. Starmaker schreef met die prestatie vorige week hitgeschiedenis.

,,Als het zulke bagger lukt, moet het ons ook lukken'', aldus presentator Jack Spijkerman van Kopspijkers. ,,Wij willen een statement maken tegen het schandalige succes van dit soort rotzooi.''

Samen met cabaretiers Hans Lebbis, Viggo Waas en Peter Heerschop lanceerde Spijkerman het initiatief in de tv-uitzending van zaterdag. Muziekproducent Sony Music heeft dinsdag bevestigd het nummer op single uit te brengen en het viertal te begeleiden in hun beoogde spoedcarrière. De single moet begin mei in de winkel liggen. De opbrengst van het nummer gaat naar een nader te bepalen goed doel.

,,Als je het succes van de single kan beoordelen aan de hand van de kijkcijfers, zouden we toch minstens even ver moeten kunnen komen'', gokt Spijkerman. Zijn programma trekt gemiddeld 1,6 miljoen kijkers; naar Starmaker kijken tussen de 300.000 en 500.000 mensen. In het programma wordt een aantal talenten op hun weg naar roem gevolgd. In het vroegere Big Brother-huis krijgen ze onder meer dans-, zang- en muziekles.

Ook de cabaretiers gaan dans- en zanglessen volgen om hun hit tot een succes te maken. Het viertal heeft de kijkers van Kopspijkers opgeroepen ideeën aan te dragen voor de tekst van het nummer. In twee dagen tijd belandden er bijna duizend reacties bij de redactie van het programma.

In een reactie wenst een woordvoerder van het programma Starmaker de cabaretiers veel succes. ,,Wij voelen ons zeer vereerd dat we hen tot zo'n actie inspireren en hopen dat ze ook de eerste plaats weten te bereiken. Dat fijne gevoel gunnen we iedereen.''

Belgische bedrijven: eens per eeuw controle

Ondernemers in Brussel en Antwerpen lopen maar een heel kleine kans bezoek van de fiscus te krijgen. Volgens cijfers van de Belgische belastinginspectie gebeurt dat statistisch gezien maar eens in de honderd jaar.
,,Belangrijke economische sectoren als de bankwereld, de diamanthandel en de havensector worden in Antwerpen fiscaal bijna ongemoeid gelaten'', aldus een directeur van de directe belastingen dinsdag in de Belgische krant De Standaard.

Oorzaak van de gebrekkige controle zijn het nijpende personeelstekort en de verouderde computers bij de belastingdienst. Een jarenlange vacaturestop en de vlucht van jonge universitair geschoolden naar de beter betalende privé-sector hebben het personeelsbestand bij de belastingdienst doen teruglopen van 33.000 naar 27.000 personen.

Forse tik Philips op Damrak

Op de Amsterdamse effectenbeurs boet Philips voor de tegenvallende winstcijfers over het eerste kwartaal en de aankondiging dat mogelijk 7000 arbeidsplaatsen verdwijnen. Het elektronicaconcern verloor in het eerste handelsuur 11,4 procent op 28,62 euro.
Philips kwam niet als enige met slecht nieuws. De Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq moest maandag inleveren, nadat zakenbank Morgan Stanley de winstverwachtingen van chipmaker Intel naar beneden had bijgesteld. Kort daarna zond netwerkleverancier Cisco Systems een nieuwe winstwaarschuwing de wereld in. Dinsdagochtend kwamen berichten los dat de Zweedse fabrikant van telecomapparatuur Ericsson mogelijk 30.000 arbeidsplaatsen gaat schrappen.

De negatieve nieuwsstroom trok over een breed front de technologieaandelen naar beneden. ASM Lithography, dat net als Philips vorige maand een winstwaarschuwing afgaf, ging 6 procent goedkoper van de hand op 24,74 euro. KPNQwest, KPN, Versatel, Getronics en UPC leverden eveneens in, tussen de 2,25 en 5,1 procent. Het lukte de AEX-index niet om in al dat geweld het hoofd boven water te houden. De belangrijkste graadmeter op het Damrak verloor in een uur 2,1 procent op 563,43 punten.

Slechts 28 kinderen op ''slavenschip''

Johan / LWaS had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op het schip Etireno uit Benin waarvan werd vermoed dat er 180 kinderen aan boord waren, die als slaven zouden worden verkocht waren slechts 28 kinderen met hun ouders. Dat hebben de autoriteiten van Benin in de havenstad Cotonou bekendgemaakt. Zij spreken van een merkwaardige zaak en snappen niet wat er is gebeurd.

Het schip is bijna drie weken geleden uit Cotonou vertrokken met bestemming Libreville, de hoofdstad van Gabon. Een paar dagen later meldde de regering van Benin dat er 180 kinderen aan boord waren die als slaven zouden worden verkocht. Daarop kwamen verscheidene West-Afrikaanse regeringen en de Verenigde Naties in actie om te voorkomen dat het slavenschip ergens zou kunnen aanleggen. De boot mocht geen enkele West-Afrikaanse haven in en keerde vannacht terug naar Benin.

Op de kade van Cotonou stonden twee ministers van Benin en een delegatie van de VN. Na een eerste inspectie van de boot bleken er dus maar 28 kinderen aan boord te zijn die bovendien vergezeld werden door hun ouders.

Gates slaat foto's op in kalkmijn

Het bedrijf Corbis van Microsoft-topman Bill Gates zal de enorme Bettman-fotocollectie opslaan in een kalkmijn in de staat Pennsylvania om te voorkomen dat de beelden verloren gaan. Dat heeft Corbis maandag bekendgemaakt.
De verzameling is gesticht door Otto Bettmann, die in de jaren dertig van de vorige eeuw met twee koffers vol foto's voor de nazi's uit Duitsland vluchtte. Ook de collectie van het persbureau UPI behoort ertoe. Corbis kocht de verzameling in 1995. Tot de beroemdste foto's behoren die van Albert Einstein, die zijn tong uitsteekt, en van John F. Kennedy jr. bij de kist van zijn vermoorde vader.

De verzameling van ongeveer 17 miljoen foto's bevindt zich nu in een gebouw in de New-Yorkse wijk Manhattan. Daar heeft zij zeer te lijden van de warmte en de hoge luchtvochtigheid. De foto's worden daarom binnen een jaar overgebracht naar de mijn in Iron Mountain. De temperatuur daar zal voortdurend onder het vriespunt zijn. De luchtvochtigheid wordt op 35 procent gehouden. De foto's zullen voortaan alleen nog maar op de computer kunnen worden bekeken.

Historici en fotoredacteuren zijn er bezorgd over dat zij de beelden binnenkort niet meer in het echt kunnen bekijken. Slechts 225.000 foto's, minder dan 2 procent van de collectie, zijn gedigitaliseerd.

Teksttelefoon houdt stand dankzij protest

Na protesten van doven en slechthorenden heeft KPN Telecom voorlopig het plan geschrapt om de teksttelefoon 's nachts buiten gebruik te stellen. KPN deed dat nadat ze honderden protest-e-mails had gekregen.
Het telecombedrijf wil het liefst de servicelijn voor de teksttelefoon tussen 1.00 en 7.00 uur 's nachts stilleggen. Slecht zes mensen maken in die uren gebruik van de speciale telefoon, waarbij doven en slechthorenden via toetsenbord en beeldscherm met elkaar kunnen communiceren. ,,Terwijl drie medewerkers van ons de service moeten aansturen'', zegt een woordvoerster van KPN. ,,Dat is natuurlijk niet rendabel.''

De aankondiging dat de servicelijn per 1 mei 's nachts zou verdwijnen, leidde tot heftige weerstand uit de doelgroep. Daarop schortte KPN het plan op: ,,We nemen de klachten van de doelgroep serieus. We willen nu samen met belangenorganisaties een andere oplossing zoeken. Het streven is om de dienst ook 's nachts in stand te houden'', aldus de woordvoerster van KPN.

Het verzet van de doven kwam op gang via de website www.teksttelefoon.nl. Honderden bezoekers stuurden een boze e-mail naar KPN. ,,Het plan is onaanvaardbaar'', staat op de site. ,,Het is een belangrijke en maatschappelijk relevante dienst. Dat wij qua horen gehandicapt zijn accepteren wij. Dat u ons 's nachts uitrangeert niet. Dat is onverteerbaar.''

KPN wijst erop dat doven en slechthorenden in noodgevallen altijd een beroep kunnen doen op het bedrijf. ,,Ze kunnen dag en nacht 0800-8112 bereiken.''

Zie ook dit op FOKforum.

Spielberg breekt met Amerikaanse scouting

Filmregisseur Steven Spielberg is maandag uit de adviesraad van de Amerikaanse scouting gestapt. Hij wil zich niet langer inlaten met een organisatie die aan ,,discriminatie'' doet. De Amerikaanse scouting weigert homoseksuelen als lid toe te laten.
,,Ik heb de laatste paar jaar met droefheid gezien dat scouting actief en in het openbaar discrimineert. Het is werkelijk een schande'', laat de regisseur van onder meer Schindler's List en Saving Private Ryan in een verklaring weten. Hoewel hij niet aangeeft wie worden gediscrimineerd, is wel duidelijk dat hij verwijst naar de afwijzing van ,,toegewijde'' homoseksuelen. Die zouden de waarden waar scouting voor staat, schenden.

De Amerikaanse Scouting ligt al verscheidene jaren onder vuur wegens zijn houding jegens homo's. Het Hooggerechtshof bepaalde vorig jaar dat de organisatie vrij was te beslissen wie ze als lid toelaat.

Cisco geeft stevige waarschuwing

Het Amerikaanse concern Cisco, 's wereld grootste leverancier van computernetwerken, verwacht in het derde kwartaal van zijn boekjaar 30 procent minder omzet te hebben behaald dan in het tweede kwartaal.
De omzet zal op ongeveer 4,7 miljard dollar uitkomen, een stuk minder dan de bijna 6 miljard dollar waarop analisten hadden gerekend. Verder zal de winst in het derde kwartaal onder de 10 miljoen dollar uitkomen.

De onderneming liet maandag na het sluiten van de beurs in New York weten dat de resultaten zijn verslechterd door de zwakke vraag naar haar producten. Daardoor werd ze gedwongen tweederde van haar voorraden af te schrijven. Vorig jaar breidde Cisco zijn voorraden nog sterk uit omdat de vraag groter was dan verwacht, zo liet financieel directeur Larry Carter weten.

Bestuursvoorzitter John Chambers verklaarde dat de huidige marktomstandigheden ,,nog nooit zo'n grote uitdaging hebben gevormd als nu''. Volgens hem heeft een onderneming als de zijne nog niet eerder zo'n snelle achteruitgang meegemaakt. ,,Dat vereist moeilijke beslissingen in een ongeëvenaard tempo'', aldus Chambers.

Cisco sluit niet uit dat het vierde kwartaal, dat op 1 juli afloopt, nog eens een omzetdaling van 10 procent oplevert. De onderneming liet tevens weten dat er 8500 banen verdwijnen. Dat zijn er iets meer dan de 8000 die het concern in maart noemde. Cisco heeft nu 48.000 mensen in dienst.

Boze boeren blokkeren bij Oisterwijk N65

Boze boeren hebben dinsdagmorgen bij Oisterwijk de N65, de doorgaande weg van Vught naar Tilburg, geblokkeerd. Ze protesteerden daarmee tegen het MKZ-beleid van minister Brinkhorst. De actie duurde ongeveer anderhalf uur. Rond 08.00 uur vertrokken de boeren.

De boeren zetten de kruising en de parallelwegen vol met vrachtwagens, veewagens en personenauto's. Het verkeer stond in alle richtingen vast, aldus een woordvoerder van de politie. De actievoerders hebben allemaal een varkensbedrijf. De blokkade was vooral bedoeld om aandacht te vragen voor het probleem van de overvolle stallen, aldus een van hen.

600 doden tijdens viering Thais nieuwjaar

Dit jaar vielen er een recordaantal doden tijdens de nieuwjaarsvakantie in Thailand. Meer dan 600 mensen kwamen om, door voornamelijk verkeersongelukken en vechtpartijen.

Volgens de Thaise politie was dat aantal 'erger dan ooit'. Ieder uur zijn minstens vijf mensen omgekomen en 300 gewond geraakt. Bij verkeersongelukken vielen in totaal 25.255 gewonden. Vorig jaar vielen er bij de viering van het nieuwsjaarfeest 'slechts' 164 doden.

Op 13 april is volgens de Thaise kalender het nieuwe jaar begonnen. Tijdens het Songkran festival, dat drie dagen duurt, keren de Thais terug naar hun geboorteplaatsen of bezoeken ze familieleden of vakantieoorden.

Tijdens Songkran gooien de Thais water over elkaar en over Boeddha-beelden. Daarmee vragen ze aan de goden voldoende water voor het aankomende rijstplantingsseizoen. De laatste jaren zijn de Songkran-vieringen steeds ruiger geworden en komt het geregeld tot watergevechten. Woensdag is de nieuwjaarsvakantie in Thailand echt afgelopen.

In Thailand wordt overigens naast de Songkran nog twee keer nieuwjaar gevierd: het 'westerse' nieuwjaar op 31 december en het Chinese nieuwjaar (elk jaar op een andere datum).

Pulitzerprijs voor artikelen over Elian

De krant The Miami Herald is maandag met een Pulitzerprijs onderscheiden voor artikelen over het Cubaanse jongetje Elian Gonzalez, dat na een lange juridische strijd in gezelschap van zijn vader naar Cuba terugkeerde. The New York Times won twee Pulitzerprijzen.

De winnaars van de prestigieuze Pulitzerprijzen voor journalistiek en literatuur werden maandagavond in New York bekendgemaakt. De jury prees de krant in Miami, de grootste stad van de staat Florida, om zijn "evenwichtige en boeiende verslaggeving" van de politieactie waarbij het zesjarige jongetje werd weggehaald bij zijn familieleden die het kind in de Verenigde Staten wilden houden.

Uitgever Alberto Ibarguen zei in een reactie dat de krant ongeveer 8000 brieven heeft gekregen over de zaak. Bijna niemand had het over de wijze van verslaggeving. Bijna alle briefschrijvers spraken over het verhaal zelf en gaven hun reactie op het gebeurde.

De New York Times kreeg een Pulitzer voor een reeks artikelen over de raciale verhoudingen in de Verenigde Staten. Redacteur David Cay Johnston van de krant werd onderscheiden voor zijn stukken over de ongelijkheden in het Amerikaanse belastingsysteem. De New York Times heeft inmiddels 81 keer een Pulitzerprijs gekregen.

Redacteur Ian Johnson van de Wall Street Journal werd beloond voor een serie artikelen over de onderdrukking in China van de Falungong-beweging. Hij deelt de prijs met Paul Salopek van de Chicago Tribune die verslag deed van de politieke strijd in de Democratische Republiek Congo.

Israël bestookt doelen Gazastrook

Israël heeft maandagavond een grote aanval uitgevoerd op doelen in de Gazastrook. Helikopters en marineschepen schoten raketten af op gebouwen van de Palestijnse politie en veiligheidsdiensten.
Vooral panden van de elite-eenheid Force 17, die wordt beschouwd als een soort presidentiële garde van Arafat, zouden het doelwit zijn geweest.

"Drie raketten troffen het hoofdkwartier", aldus een zegsman van de Palestijnse president. Een van de getroffen panden van Force 17 stond in Dier al-Balah, een Palestijns vluchtelingenkamp. Zeker twintig mensen zijn gewond geraakt.

Israëlische soldaten gesteund door pantserwagens en bulldozers zouden elders in het noorden van de Gazastrook stellingen van de Palestijnse politie aan de grens hebben opgeruimd. Volgens Palestijnse zegslieden is een 24-jarige Palestijnse agent omgekomen.

De Israëlische aanval kwam enkele uren nadat de Palestijnen enkele mortiergranaten hadden afgevuurd op de Israëlische plaats Sderot. Niemand raakte daardoor gewond. Onmiddellijk na de aanval openden Israëli's met tanks en machinegeweren het vuur op doelen in de Gazastrook.

Philips schrapt 6000 tot 7000 banen

Philips schrapt de komende tijd 6000 tot 7000 arbeidsplaatsen. Het elektronicaconcern zegt tot de maatregel te zijn gedwongen door de ongunstige marktontwikkelingen voor telecomapparatuur en personal computers.

De verslechterde marktomstandigheden hadden het eerste kwartaal van dit jaar grote invloed op Philips' resultaten. De nettowinst van de multinational verschrompelde van 1,14 miljard euro (ƒ2,51 miljard) tot 106 miljoen euro (ƒ233,6 miljoen). De operationele winst liep terug van 663 miljoen euro naar 332 miljoen euro. De omzet daalde 1 procent tot 8,2 miljard euro.

Deense BB bewoners ontsnappen

Lois had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Deense versie van Big Brother is op een fiasco uitgelopen.

Dit weekeinde besloten alle zeven bewoners de regels aan hun laars te lappen en het huis te verlaten. Tot grote woede van duizenden fans werden de 126 camera's uitgezet toen de bewoners over het hek klommen, waardoor het drama niet meer via internet te volgen was. De kandidaten zijn onder hoge druk gezet om weer terug te keren, maar drie van hen, ironisch genoeg de meest populairen bij de kijkers, weigeren om zich door BB te laten 'manipuleren'.

Het protest ontstond na de mededeling van BB dat de 'weekopdracht' niet naar voldoening was uitgevoerd en de deelnemers het deze week zonder sigaretten en drank zouden moeten stellen. Dit was voor de bewoners de druppel die de emmer deed overlopen. De commerciële omroep TvDanmark, die miljoenen in het project heeft geïnvesteerd, probeert in paniek de vier wel teruggekeerde bewoners over te halen om te blijven. Zo krijgen de resterende bewoners deze week "als troost" vrienden en familie op bezoek.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.