Proef: virtueel stemmen

Ronald (Trainspotter)
Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten in 2003 wordt een proef gehouden waarbij kiezers niet meer naar hun eigen stembureau hoeven. Kiezers kunnen dan stemmen in een virtueel stembureau op bijvoorbeeld trein- of tankstations. Dat heeft een woordvoerder van minister Van Boxtel van Grotesteden- en ICT-beleid gezegd. Hij wist nog niet hoe zo'n virtueel stembureau eruit moet gaat zien.

De bedoeling is dat in een dergelijk bureau elektronisch wordt gecontroleerd of de identiteit van de kiezer klopt met een persoonlijke code die op een kaartje staan vermeld. Dit kaartje is persoonlijk eigendom. Als de gegevens op het kaartje overeenstemmen met het lichaamskenmerk, dan kan worden gestemd.

Welk lichaamskenmerk (biometrie) wordt gebruikt, is ook nog niet bekend. Eerst moet op Europees niveau worden besloten welk lichaamskenmerk het beste voldoet om de identiteit te scannen: de vingerafdruk, het gelaat of de iris. Dat zal in 2003 internationaal worden beslist, aldus de woordvoerder. 'Als de EU straks besluit welk lichaamskenmerk het wordt, heeft Nederland met alle vormen al de nodige ervaring opgedaan.'