600 doden tijdens viering Thais nieuwjaar

Dit jaar vielen er een recordaantal doden tijdens de nieuwjaarsvakantie in Thailand. Meer dan 600 mensen kwamen om, door voornamelijk verkeersongelukken en vechtpartijen.

Volgens de Thaise politie was dat aantal 'erger dan ooit'. Ieder uur zijn minstens vijf mensen omgekomen en 300 gewond geraakt. Bij verkeersongelukken vielen in totaal 25.255 gewonden. Vorig jaar vielen er bij de viering van het nieuwsjaarfeest 'slechts' 164 doden.

Op 13 april is volgens de Thaise kalender het nieuwe jaar begonnen. Tijdens het Songkran festival, dat drie dagen duurt, keren de Thais terug naar hun geboorteplaatsen of bezoeken ze familieleden of vakantieoorden.

Tijdens Songkran gooien de Thais water over elkaar en over Boeddha-beelden. Daarmee vragen ze aan de goden voldoende water voor het aankomende rijstplantingsseizoen. De laatste jaren zijn de Songkran-vieringen steeds ruiger geworden en komt het geregeld tot watergevechten. Woensdag is de nieuwjaarsvakantie in Thailand echt afgelopen.

In Thailand wordt overigens naast de Songkran nog twee keer nieuwjaar gevierd: het 'westerse' nieuwjaar op 31 december en het Chinese nieuwjaar (elk jaar op een andere datum).