Pulitzerprijs voor artikelen over Elian

Kris (KingShakur)
De krant The Miami Herald is maandag met een Pulitzerprijs onderscheiden voor artikelen over het Cubaanse jongetje Elian Gonzalez, dat na een lange juridische strijd in gezelschap van zijn vader naar Cuba terugkeerde. The New York Times won twee Pulitzerprijzen.

De winnaars van de prestigieuze Pulitzerprijzen voor journalistiek en literatuur werden maandagavond in New York bekendgemaakt. De jury prees de krant in Miami, de grootste stad van de staat Florida, om zijn "evenwichtige en boeiende verslaggeving" van de politieactie waarbij het zesjarige jongetje werd weggehaald bij zijn familieleden die het kind in de Verenigde Staten wilden houden.

Uitgever Alberto Ibarguen zei in een reactie dat de krant ongeveer 8000 brieven heeft gekregen over de zaak. Bijna niemand had het over de wijze van verslaggeving. Bijna alle briefschrijvers spraken over het verhaal zelf en gaven hun reactie op het gebeurde.

De New York Times kreeg een Pulitzer voor een reeks artikelen over de raciale verhoudingen in de Verenigde Staten. Redacteur David Cay Johnston van de krant werd onderscheiden voor zijn stukken over de ongelijkheden in het Amerikaanse belastingsysteem. De New York Times heeft inmiddels 81 keer een Pulitzerprijs gekregen.

Redacteur Ian Johnson van de Wall Street Journal werd beloond voor een serie artikelen over de onderdrukking in China van de Falungong-beweging. Hij deelt de prijs met Paul Salopek van de Chicago Tribune die verslag deed van de politieke strijd in de Democratische Republiek Congo.