Forse tik Philips op Damrak

Kris (KingShakur)
Op de Amsterdamse effectenbeurs boet Philips voor de tegenvallende winstcijfers over het eerste kwartaal en de aankondiging dat mogelijk 7000 arbeidsplaatsen verdwijnen. Het elektronicaconcern verloor in het eerste handelsuur 11,4 procent op 28,62 euro.
Philips kwam niet als enige met slecht nieuws. De Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq moest maandag inleveren, nadat zakenbank Morgan Stanley de winstverwachtingen van chipmaker Intel naar beneden had bijgesteld. Kort daarna zond netwerkleverancier Cisco Systems een nieuwe winstwaarschuwing de wereld in. Dinsdagochtend kwamen berichten los dat de Zweedse fabrikant van telecomapparatuur Ericsson mogelijk 30.000 arbeidsplaatsen gaat schrappen.

De negatieve nieuwsstroom trok over een breed front de technologieaandelen naar beneden. ASM Lithography, dat net als Philips vorige maand een winstwaarschuwing afgaf, ging 6 procent goedkoper van de hand op 24,74 euro. KPNQwest, KPN, Versatel, Getronics en UPC leverden eveneens in, tussen de 2,25 en 5,1 procent. Het lukte de AEX-index niet om in al dat geweld het hoofd boven water te houden. De belangrijkste graadmeter op het Damrak verloor in een uur 2,1 procent op 563,43 punten.